Halaman

Cari Blog Ini

Isnin, 14 September 2015

Tuaian Hari Ini

Tuaian hari ini, 14 September 2015.

Tuaian pagi ini, ulam raja untuk dijus, bayam untuk rencah mee buat sarapan, basella untuk ulam, asparagus (5 keratan aja) telah habis dimakan anak-anak, kacang mata hitam muda untuk rencah mee, dan cili mutiara merah untuk dijeruk dalam cuka asli.
Alhamdulillah.

Apabila menanam secara organik, tanaman lebih kukuh dan rasanya lebih jelas, ada juga yang kata, lebih manis. Ini amat ketara kerana kebanyakan sayur yang dipetik boleh dimakan terus tanpa dimasak terlebih dahulu.

Pagi ini saya tak lama di luar kerana jerebu semakin teruk. Hanaya keluar tuar dan topup tanah dengan sedikit bahan kompos. Ini tujuannya untuk kekalkan keseimbangan di dalam tanah. Semua ini ada di bincangkan dalam ebook "Menanam Secara Organik Di Rumah". Hari ini ada offer. Sila Share posting ini dengan rakan-rakan. Mana tahu mereka dapat manfaatkannya.
Ada juga yang merasakan mustahil nak berkebun untuk makan sendiri. Sebenarnya ia tidak mustahil. Jika kita menanam d rumah, aktiviti boleh dilakukan awal kerana ruang menanam di depan rumamh sahaja.

Lepas solat subuh, tuai, kemudian sediakan sarapan. Bila ke tempat kerja rasa segar sebab bangun awal, dah exercise ketika berkebun dan dapat makanan segar. Kalau ada lebih boleh juga kongsi dengan rakan sekerja. Nak tambah pendapatan, jual.

Tak susah. Misalnya ulam raja. Petang, sediakan sambal, isi dalam bekas plastik kecil, simpan dalam peti sejuk. Tuai pucuk ulam raja, renjiskan air dan simpan di dalam bekas plastik bertutup yang besar, tutup kemas. Pagi, ulam raja masih segah. Isikan ulam raja ke dalam plastik zip, masukkan bekas sambal dan tutup zip plastik. Buat 10 pek, bawa ke ofis. RM2 satu plastik rakan-rakan akan ngap habis sebelum lunch. Ok, ofis staf ramai, buat 25 pek. Dah dapat duit tambahan RM50. Tolah perbelanjaan sambal dan plastik, dapatlah RM40 duit belanja sehari. Seminggu kerja 5 hari, dah RM200, empat minggu sebulan, dah RM800. Mana lagi nak dapat? Preparation hanya 10 minit sebelah petang, 10 minit awal pagi sebelum pergi kerja.
Tak yakin? Cuba dulu, baru tahu.

--------------------------------------
Sila Share

Tiada ulasan:

Catat Ulasan