Halaman

Cari Blog Ini

Isnin, 7 September 2015

Tanah Semaian


Satu daripada cabaran untuk aktiviti berkebun di rumah ialah menyediakan tanah atau medium yang sesuai digunakan untuk menyemai benih. Kebiasaannya tanah semaian dibeli daripada nurseri atau pasaraya. Tanah tersebut serasi digunakan. Bagaimanapun kadangkala ada tanah yang tidak serasi, menyebabkan benih yang disemai gagal bercambah atau cambahan terbantut dan seterusnya mati sebelum matang.

Kadangkala tanah yang digunakan serasi untuk satu bekas tetapi tidak serasi untuk bekas yang lain. Ini kerana ruang di dalam bekas juga mempengaruhi tabiat tanah yang ada di dalamnya.
Ada juga berlaku tanah yang dibeli tidak seragam. Ia mungkin serasi pada satu masa, apabila dibeli yang baru, kandungan adunan berubah dan tanah daripada jenama tersebut tidak lagi serasi.
Ini mungkin berlaku kerana bahan yang digunakan adalah daripada batch yang berlainan atau apabila pekerja telah bertukar ganti. Lain orang lain pula cara kerjanya. Kaedah megadun tanah mungkin telah berubah.

Kebiasaannya tanah yang dijual diadun bukan untuk tujuan menyemai, sebaliknya diadun untuk mengalih pokok yang telah besar dan matang. Tanah tersebut diperkaya dengan bahan baja yang tidak sesuai untuk cambahan.

Adunan tanah yang tidak sesuai adalah antara punca utama benih yang disemai gagal bercambah. Kegagalan ini bukan sahaja merugikan benih, ia juga menyebabkan kerugian masa dan menjadi punca utama ramai orang patah semangat untuk melakukan aktiviti berkebun di rumah.
Dengan memahami keperluan asas benih di dalam proses percambahan, anda dapat mengadun sendiri medium cambahan yang sesuai supaya anda mendapat cambahan yang subur dan seterusnya mendapat tuaian seperti yang diharapkan serta memuaskan.

Sila Share
Dipetik daripada ebook "Menyediakan Tanah Semaian."
Harganya hanya RM20.
Whatsapp/sms 0175009364 untuk pesanan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan