Halaman

Cari Blog Ini

Sabtu, 14 Disember 2013

Kompos Bahagian 32 Daripada 40

Bahan Aktif

Semua bahan pengaktif yang dijual mengandungi satu baan iaitu nitrogen. Nitrogen? Bukankah bahan tersebut dah banyak dalam bahan kompos? Tu larrr… Kabo doh!

Kalau guna sukatan yang betul, rasanya tak perlu Tambah nitrogen sebab nisbah C:N dah betul. Perlu ingat, kalau terlebih nitrogen dalam kompos, ia akan terurai. Fuh, kalau terurai jadi gas nitrogen taka pa sebab tak ada bau, rasa atau warna.

Biasanya dok gitu. Nitrogen terbebas sebagai gas ammonia! Tahu ked ok gas ammonia ni?

Hancing pekok kata orang Ganu!

Bagaimanapun, kalaulah kita kompos bahan yang kurang nitrogen, misalnya Tambah rantig kayu, daun kering, kertas, nitrogen yang ada dalam kompos akan membantu mencepatkan proses penguraian.

Semua ni akan dibincangkan. Sabor sabor….

Biasanya lah… kompos yang kurang nitrogen juga kurang Kalsium. Sebab itulah kalau diperhatikan, bahan pengaktif yang dijual, selain dari nitrogen, juga mengandungi Kalsium (Kapur).

Kalau guna ranting, daun kering dan lain-lain, tak perlu Tambah kapur. Walaupun Begitu boleh Tambah kapur untuk kurangkan asid. Itu pun kalau guna bahan kompos dengan keasidan yang tinggi. Kapur dapat mengurangkan asid dalam timbunan kompos dan mencepatkan proses penguraian.

Tanya saya, saya masih tetap kata tak perlu.

Bahan pengaktif yang elok mengandungi apa? Nok jugok beli.
Oklah, cari yang mengandungi ammonium sulfat, darah kering, kapur, tinja ayam, tanah kebun, daun, air kencing….. Haish pulok doh, serious lah sikit.
Maksud saya, boleh buat sendiri.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan