Halaman

Cari Blog Ini

Rabu, 21 Ogos 2013

Tentang Baja, Diringkaskan – Bahagian 1 daripada 3

Baja, samada organik atau sintetik, digred untuk memudahkan pembeli membuat pilihan yang sesuai dengan tanaman. Biasanya ia mempunyai 3 nombor yang sepadan dengan kandungan maknutrien, iaitu nutrien yang utama; nitrogen (N), fosforus (P) dan kalium (K).


Susunan lazimnya dalam urutan N-P-K. Jika baja digred 10-4-3, maksudnya baja tersebut mengandungi 10% nitrogen, 4% fosforus dan 3% kalium. Itu baru 17%, apa kandungan 83% lagi? Selebihnya adalah bahan lengai.

5 ulasan:

 1. ada apa NPK disyorkan untuk pokok tomato?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ikut peringkat pertumbuhan/keperluan. Cara tanam tomato secara terperinci ada dibincang dalam posting cara tanam tomato.

   Padam
 2. salam cik is, daun n rumput kering boleh dijadikan baja kompos kan?kalau saya bakar daun n rumput kering td dalam lubang kompos (lubang yg tidak dicampur dengan bahan lain seperti plastik, botol, sampah sarap), itu dikira baja kompos juga ke?boleh digunakan utk tujuan baja tanaman?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Tidak. Baja kompos terhasil oleh penguraian organisma serta mikroorganisma dalam tanah. Pembakaran melupuskan karbon dan bahan organik lain.
   Ya ia boleh dibuat baja, tetapi perlu diproses dulu kerana kandungan kalium yag tinggi menyebabkan pokok melecur.

   Padam
 3. salam tuan.. saya gunakan Baja 15:15:15 pada anak pokok manggis yang tinggi 3 kaki masih dlm polybag lagi..selang 3 hari habis kecut dan layu semua daun2nya dah macam keropok..
  adakah disebabkan Baja yg saya guna?

  BalasPadam