Halaman

Cari Blog Ini

Isnin, 22 April 2013

Bunga Harum Sundal Malam Sedang Mekar

Bunga Harum Sundal Malam mekar di waktu malam, sama seperti bunga yang lazimnya berwarna putih yang lain.  Ia mempunyai bau wangi perfume yang paling semerbak di waktu malam.  Jika ditanam dari bebawang, kalau cukup baja, air dan cahaya, ia berbunga selepas 4 bulan disemai. 

Saya sedang baca cara-cara nak extract bau bunga ni.  Dulu zaman belajar biasa juga extract wangian melalui makmal organic chemistry.  Tapi di rumah mana ada alatan dan bahan kimia yang sesuai, jadi kena ubahsuai kaedah extract.  Kalau tak extract, saya pula sebab bunga mekar tak lama.

Bebawang yang rakan-rakan pesan akan dikirim hari ini melalui poslaju.  Untuk rakan-rakan yang belum pesan, saya ada 10 set lagi yang menunggu untuk dibawa pulang.  jangan ketinggalan.  Bunga ini banyak keistimewaannya.

Setangkai bunga harum sundal malam yang sedang mekar.

46 ulasan:

  1. en. Iskandar, saya juga berkenan dengan bunga di atas. rumah saya apartment house, so, boleh ke saya tanam dalam rumah aje.
    bagaimana saya order bunga dari tuan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya boleh tanam, asalkan dapat cahaya matahari. 1 set harga RM10. Tambah RM10 untuk kendalian poslaju.

      Padam
    2. En masih ada lagi bunga ini?Saya terasa minat dengan bau dan kemekaran bunga tersebut

      Padam
  2. salam tuan,
    saya suka bau bunga ni, cuma masih tak cukup masa nak menanamnya.Nantilah Insyallah.

    BalasPadam
  3. salam tuan, saya berminat nak dapatkan pokok bunga nie, email saya kalau stok ada lagi. [email protected]

    BalasPadam
  4. sama ke bunga ni dengan bunga bakawali?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak sama. Bunga bakawali dari pokok succulent seperti buah naga, tapi tiada duri. Harum sundal malam jenis bebawang.

      Padam
  5. salam tuan, saya dah menanam bebawang harum sundal malam sejak 2 thn lalu tapi x pernah berbunga..saya baja sebualn sekali dengan baja tahi ayam, siram sekurannya sekali sehari dan pasunya terima panas sekurangnya 6 jam sehari..apa kurangnya ya? terima kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tiada yang kurang, sebaliknya lebih. Harum sundal malam membiak dua cara, iaitu melalui bebawang dan melalui benih (bunga). Hallam keadaan segala cukup, tiada keperluan hasilkan benih jadi pokok tidak berbunga. Henti membaja dan kurangkan air.

      Padam
  6. salam alaik en is..

    masukkan 2 bebwang dlm order alis yg kelmarin yerp.. hujung bulan alis bank in. tq2.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya akan semak rekod dan masukkan. Untuk bebawang, dijual dalam gandaan 5 bebawang.

      Padam
  7. assamualaikum. en is, masih ada x benih HSM? klu masih ada sy berminat utk beli. email sy [email protected]

    BalasPadam
  8. saya ingin membeli bebawang sundal malam ni. rm10 satu set 2 macam mana? adakah itu untuk 1 [email protected] yer? mohon penjelsan en.iskandar

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maksudnya, RM10 untuk 5 bebawang. Jika ingin 10 bebawang, harganya RM20. Setiap pesanan perlu tambah RM10 untuk kendalian poslaju. Kiriman melalui poslaju sahaja.

      Padam
  9. Salam en.iskandar...
    Ada lg x bebewang HSM 2?kt tpt sy ni xde jual pkok 2..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikum salam. Benih (bebawang) harum sundal malam masih ada stok.

      Padam
  10. asalamuaikum...sy saima..sy peminat bunga harum sundal mlm.bagaimna cra sya nak membeli benih bga harum sundal mlm itu dan cra menghubungi en.iskandar...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikum salam. Boleh SMS/WhatsApp 0175009364 atau email [email protected]

      Padam
  11. kurang membaja dan siram air?

    saya cuba nanti. pokok harum sundal malam yg saya beli di nursey tak pernah berbunga.

    BalasPadam
  12. salam tuan, saya berminat nak dapatkan pokok bunga nie, email saya kalau stok ada lagi.. :- [email protected]

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bebawang bertunas ada stok. Sila SMS/WhatsApp 0175009364 untuk buat pesanan.

      Padam
  13. Salam...saya berminat nak beli bunga ni..email saya
    [email protected]

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikum salam. Saya ada jual bebawang tunas. Bunga belum ada stok. SMS/WhatsApp 0175009364.

      Padam
  14. Salam tuan, msh ada lgkah, bebawang tunas hsm?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikum salam,
      Buat masa ini kami belum terima rizom daripada pembekal. Bila diterima kami akan warwarkan dalam blog dan facebook.

      Padam
  15. Salam saya nk benih..bgmn nk pesan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikum salam,
      Ketika ini kami tiada stok rizom bunga tersebut.

      Padam
  16. Assalamualaikum En. Is,
    Ada lg tak benih @ bebawang pokok harum bunga harum sundal malam ?
    Saya nk beli.

    Email to: [email protected]

    BalasPadam
  17. Assalamualaikum,
    bebawang harum sundal malam ada stok x ye? sy nk bli 1 set..

    [email protected]

    BalasPadam
  18. Salam...ad lagi x...saya nk beli Rm 10???

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sms/whatsapp 0175009364 untuk pesanan.

      Padam
  19. Masih ade lagi tak pokok sundal malam ni...

    BalasPadam
  20. Balasan
    1. Masih ada. SMS/Whatsapp 0175009364 untuk pesanan.

      Padam
  21. Masih jual bebawang pokok HSM ke?

    BalasPadam
  22. Kalau ada stok HSM nanti , saya pun hendak juga.

    BalasPadam
  23. Aslmlkm En Iskandar. Saya ingin memesan pokok harum sundal malam. Masih ada stok tidak?

    BalasPadam
  24. Aslmlkm En Iskandar. Saya ingin memesan pokok harum sundal malam. Masih ada stok tidak?

    BalasPadam