Halaman

Cari Blog Ini

Jumaat, 1 Mac 2013

Gambar Oleh Rakan tanamsendiri -- Laman Ogy Atan

Hari ini saya pamerkan gambar taman di rumah Ogy Atan.  Walaupun laman sempit bersimen, Ogy berjaya menghasilkan tanam yang begitu cantik dan nyaman.  Terima kasih Ogy kerana berkongsi dengan kita semua.

Taman di rumah Ogy Atan, ([email protected]). Jangan gunakan gambar tanpa kebenaran bertulis daripada pemilik gambar. 

Pokok timun memanjat pada pancang buluh.  Gambar milik [email protected]

Labu manis dalam pasu.  Gambar milik [email protected]

Setiap buah yang terhasil dibungkus elok.  Lalat buah tiada peluang langsung.  Gambar milik [email protected]

Tepi bahagian laluan dihiasi pokok lantana dan kemunting cina.  Gambar milik [email protected]


11 ulasan:

  1. Pokok lantana yang warna merah putih tu ye? Cantik! Mana dapat benih?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pokok lantana, bunga yang sejambak kecil berwarna kuning. Bunga ni kalau air rebusannya diletak di kepala, rambut berubah warna, dengan shading biru. Ia menjadi kegilaan (fesyen) di eropah pada abad ke 19.

      Bunga lantana berubah mengikut umur bunga, iaitu antara merah dan kuning.

      Padam
  2. Dapat kat nursery jual bunga. Laman tak cukup luas nak tanam bunga. Saya selalu irihati tgk org yg ada laman yg luas tapi mereka tak manfaatkan utk tanam bunga bunga dan sayur sayuran. Rugi rasanya tanah terbiar tak diusahakan sebaiknya kan? Saya selalu berangan kalaulah duduk di Cameron Highland tentu best dpt tanam mcm mcm bunga...

    BalasPadam
    Balasan
    1. tiba2 rasa diri kecik sgt..sy selalu mengeluh kononnya takda kawasan yg cukup besar nak buat gardening, tp rupa2nya org lain lg bijak sesuaikan tempat dan susun segala tanaman..

      Padam
    2. Kawasan luas lebih sesuai untuk petani (professional grower). Untuk taman di rumah, lebih kecil lebih mudah diurus. Walaupun kecil, cukup bekalan untuk keluarga. Yang penting planning supaya bekalan sayur segar tak putus.

      Padam
  3. Timakasih. Majulah kebun untuk negara....:)

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum....klu bungkus buah...plastik tu kena dilubangkan tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, tapi jangan terlalu besar. Bimbang lalat buah boleh masuk.

      Padam
  5. tahniah ogyatan anda manafaat ruang yg ada.sedap mata memdg ...bestnyer..kreatif lak sy harus bersyukur kaw rumah end lot agak luas dr sy berangan akan korner lot.

    BalasPadam