Isnin, 4 Februari 2013

Set Koleksi Rizom

Pagi ini bermandi hujan (saja aja cari alasan nak mandi hujan) menggali rizom untuk koleksi rizom yang dijanjikan minggu lepas.  Kini, 10 set yang mengandungi 6 jenis rizom ditawarkan dengan harga RM30 satu set.  Set akan dikirm menggunakan pos laju.  (Jimat RM16).

Setiap set mengandungi 3 rizom setiap jenis dari rizom berikut.

1. temu pauh, baka dari Jenderam Hulu
2. lempoyang, baka dari Batu Rakit, Terengganu
3. halia bara, baka dari Acheh, Indonesia
4. temu kunci, baka dari Kajang
5. cekur, baka dari Seri Kembangan
6. temu lawak, baka dari Kajang


Temu Pauh yang ditanam dalam kotak gabus.


Lempoyang begitu subur dalam bekas gabus. 

Tawaran bermula hari ini sehingga kehabisan stok.  Kiriman akan dibuat pada hari rabu, 6 Febuari.

Untuk pembelian benih, sila deposit RM30 ke mana-mana akaun berikut:
Iskandar ab Rashid
Affin 205470241951, atau
BSN Giro 1010929000080825, atau
Bank Islam 12092020181754

atau

Zaitun Ismail
CIMB
12750009113528

Abdul Rahman bin Iskandar
Maybank
162441150114

Atau bayar melalui Paypal, emel: [email protected]

Kemudian emel [email protected] atau sms 0175009364 dan nyatakan maklumat tentang bayaran,  serta nama, no hp/telefon dan alamat penerima benih.  Nyatakan pesanan koleksi rizom.

21 ulasan:

  1. 1 set for me, Iskandar. Can you mail me the details on how to proceed?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Deposit RM30 into any of these account,

      Abdul Rahman bin Iskandar
      Maybank
      162441150114
      or
      Zaitun Ismail
      CIMB
      12750009113528
      or
      Iskandar ab Rashid
      Affin 205470241951, or
      BSN Giro 1010929000080825, or
      Bank Islam 12092020181754

      or

      pay via paypal using this account: [email protected]

      Then send me (email: [email protected], or SMS/whatsapp 0175009364)the detail,name, address for delivery via poslaju.

      Padam
  2. Ade dua situasi, mana satu hasilnya lebih manis dan sedap.

    1. betik atau pisang dipetik sebelum masak, kemudian diperam sampai ranum. Petua orang kampung guna 'ubat beca' untuk catalyst pemeraman.
    2. betik atau pisang yang dibiar masak ranum atas pokok baru dipetik..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya tak pasti. Saya tak pernah peram guna ubat beca (kabaid). Kalau peram, saya peram dalam guri beras. :)

      Padam
    2. kalau letak ubat beca, orang cakap sebab panas tu lah cepat masak pisang atau betik tu. Letak dalam guni pun sama kot. :)

      Padam
    3. Saya ada belajar ini dalam kelas fisiologi pasca-tuai. Kunci utama untuk buah ranum adalah gas etilena (ethylene gas). Tak kiralah masak di pokok atau pun diperam, buah tetap masak. Perlu difahami juga buah terbahagi kepada dua jenis iaitu buah klimakterik dan bukan klimakterik (climacteric). Pisang dan betik adalah buah klimakterik manakala limau dan ciku buah bukan klimakterik.

      Padam
    4. saya biasanya petik buah betik / pisang bila dah ada sedikit garis kuning pada buahnya... kalau biarkan di pokok, alamat jadi rezeki burung dan tupai...
      dari segi rasa... jika mmg buah tersebut dari baka yg manis... insyaAllah hasil dia juga manis... tapi kalau dari baka yg biasa-biasa, hasil buah juga biasa-biasa shj...

      Padam
  3. Apa guna rizom..ubat mende..cer citer..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rizom yang ditawarkan untuk disemai. Dari hasil tanaman nanti boleh di masa buat memasak atau dijadikan Ulam.

      Padam
  4. salam. . En.is rizom kunyt hitam ada x? Atau ada nama lain ntk kunyit hitam nie?sb ada org kt trg cari ntk buat ubt. .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mungkin ada nama lain, sebab di sini bila saya tanya tak ramai yang tahu. Yang saya ada tersenarai dalam pek koleksi rizom. Yang lain belum ada.

      Padam
    2. kunyit hitam, ada sesetengah sebut sebagai temu hitam... kalau tidak silap saya la...

      Padam
  5. 2 lah. . Susah btl nk cri ble time nk gune. . Tp en.is tahu mcm mane rupe pokoknya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak tahu. kalau tahu mungkin dapat cari. :)

      Padam
  6. Assalamualaikum encik is,

    Set rizom dan set kailan ada lagi ke?kalau ada, saya nak ye.

    Nurul

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya simpankan untuk Nurul Aini Ab Adi. Boleh proceed dengan bayaran.

      Padam
  7. ada tak yang jual ubat beca (kabaid). Kalau ada yang ada jual boleh email saya tak.

    [email protected]

    BalasPadam
  8. ada tak yang jual ubat beca (kabaid). Kalau ada yang ada jual boleh email saya tak.

    [email protected]

    BalasPadam
  9. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  10. salam.

    kalau saya nak beli rhizome lempoyang dlm 1-2 kg boleh tak?
    terima kasih.
    emel: [email protected]

    BalasPadam