Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Khamis, 3 Januari 2013

Gambar Hari Ini -- Tomatillo


Tomatillo, seperti tanglung di musim perayaan.

Tomatillo, kalau tak dikawal akan tumbuh dengan cepat dan tidak terkawal, seperti rumpai.  

Tomatillo begitu mudah tumbuh.  Kalau tidak dikawal, ia mampu tumbuh seperti rumpai.  Saya perhatikan, saiz buah tomatillo seolah-olah dipengaruhi oleh saiz pokoknya.  Lebih besar pokok tomatillo, lebih besar buahnya.  Buah tommatillo yang besar pula enak rasanya. :)


13 ulasan:

  1. ternampak website luar negara punya tomatillo besarnya boleh mencecah saiz bola tennis!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Benih yang saya ada mampu menghasilkan buah sebesar ibu jari sahaja. Itupun buah sangat enak.

      Padam
  2. salam en Iskandar.Ada supply benih tak?saya nak order.Dah lama mencari benih tomatillo ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, benih tomatillo masih banyak dalam stok.

      Padam
  3. Saya nk satu peket.macamana cara bayarnya.Saya tk pernah order lg sebelum ini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. cikmangggis boleh campur-campur benih. Pesanan minima ialah 5 pek iaitu RM10.

      Cara pesan benih ada pada pautan berikut. :)

      http://www.tanamsendiri.com/2012/04/cara-memesan-benih.html

      Padam
  4. salam En.Is..tomatillo nie mkn masa mudanye ke...kat rumah k.ipar saya tengok banyak pokok nie tumbuh..saya tengok mcm kecik je buahnye..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buah tomatillo ketika muda langsung tak eak dimakan. Ia hanya boleh dimakan ketika ranum. kalau jenis liar, buah ranum warnanya putih. Benih yang diperolehi dari tanamsendiri, ketika ranum warna kuning oren.

      Padam
    2. ohhh mcm tu ye...terima kasih En.Is...

      Padam
  5. Semua benih dalam senarai ada stok ke??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, semua benih dalam senarai ada dalam stok kami.

      Padam
  6. dulu ingatkan buah ni tak boleh dimakan, beracun.baru tau. masa kecik2 dulu buat main2 je buah nie. ;>

    BalasPadam
  7. Assalamualaikum...tuan...
    Saya perlukan BENIH POKOK TOMATILLO ni..Urgent... berapa lama masa diambil untuk pokok ini membesar matang ?
    kalau boleh email saya: shinjukeyna02@gmail.com

    Terima kasih

    xoxo ^___^

    BalasPadam