Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Khamis, 6 Disember 2012

Benih Untuk Dijual -- Keratan Mulberi

STOK BARU
Pokok Mulberi pada asalnya ditanam di negara kita di ladang yang membela ulat sutera.  Daunnya dijadipakan makanan ulat sutera.  Kini pokok mulberi ditanam di halaman rumah kerana ia menghasilkan buah beri yang enak dengan rasa masam manis.  Jus boleh dijadikan perisa pengganti cuka atau buahnya diproses untuk dibuat jem.  Daun malberi dibuat teh.  Ada yang memakan pucuk malberi sebagai salad.

Pokok mulberi ditanam menggunakan keratan batang.  5 keratan malberi dijual dengan harga RM10.  Jumlah keratan adalah terhad. Untuk pesanan keratan batang, sila tambah RM10 untuk kendalian poslaju.

Keratan mulberi cepat tumbuh dan menhasilkan buah.
Cara Memesan Benih

76 ulasan:

  1. Salam en is..saya nak ya.lusa sya akan buat pembayaran :)

    BalasPadam
  2. Balasan
    1. Boleh, nanti Natch emelkan pesanan untuk elakkan kekeliruan di pihak kami.

      Padam
  3. En Is, saya nak 3..sy kirim duit pada faizah ye..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh. Nanti saya kirim keratan kepada Faizah.

      Padam
  4. kat rmh mak ada tanam ni.. tp bila berbuah sikit je.. x byk..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kena tambah baja organik sekurang kurangnya 2 minggu sekali.

      Padam
  5. Saya nak book untuk 10 batang kena bayar RM10 je ke untuk postlaju???

    BalasPadam
  6. Balasan
    1. Eina Santiago emel ke alamat ini, iskandar.abdulrashid@gmail.com. Kiriman melalui poslaju sahaja, jadi perlu tambah RM10 untuk kendalian poslaju.

      Padam
  7. encik, pokok roselle saya kene penyakit ( nama ape saya tak ingat ), macam telur semut , saya dah sembur air bawang putih tapi kesan die hanya 50/50..........

    BalasPadam
    Balasan
    1. 50/50 tu kira ok lah. Tapi bau bawang akan tarik perhatian perosak jenis lain. Cuba ramuan berikut.

      http://www.tanamsendiri.com/2011/12/semburan-makhluk-perosak.html

      Padam
  8. Abg..nak tanya ..pokok labu amber tu kalau x de kwsn nak tanam (terlalu terhad)..nak tanam dalam apa yang sesuai?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pernah tanam dalam pasu besar. Pokok dilit pada pancang buluh setinggi 60 cm (2 kaki) dan dikerat selalu. Bahagian yang dikerat dibuat sayur. Buah saya biarkan hanya 2 biji dalam satu masa sebab bimbang tak cukup nutrien dan air. Saya suap dengan baja organik sekali seminggu dan air yang cukup. Pokok hanya mati kerana dehidrasi kerana saya tidak siram selama 2 hari bila pulang bercuti di kampung. Ketika berbuah pokok serap air yang banyak. Perlu pastikan tanah tidak kering tetapi jangan pula sampai bertakung.

      Padam
    2. kalau dalam polisterine boleh ke?yg mcm kotak letak ikan tu

      Padam
  9. size keratan bape panjang boss?

    BalasPadam
  10. boss tolong book benih nie:

    1) cili padi kampung x 5 pack
    2) kacang botor x 1 pack
    3) kacang botor siam x 1 pack
    3) Kailan OP x 2 pack
    4) Kailan 117 x 2 pack
    5) Kobis Cina Baka 636 x 1 pack
    6) Kobis Cina Baka 663 x 1 pack
    7) Sawi Pak Choy Dwarf Green Baka F1, 402 x 1 pack
    8) Tomato, baka f1, 303 x 1 pack

    sms/watsapp/call - 0126281937

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih. Sila buat pesanan melalui emel.

      Padam
    2. boss tolong watapps balik jumlah kos termasuk items yg saya mintak tu. hp dah masuk icu sume contacts dan message dah hilang.

      Padam
    3. kalu dah post roger boss...xsabo2 nak tanam brg tu...kikiki

      Padam
    4. Ya, benih dan keratan telah dikirim. Sdr akan terima antara hari Rabu atau hari bekerja yang berikutnya.

      Padam
    5. beres boss....nanti den roger balik benih2 lain...

      Padam
    6. boss tolong reserved kan yg nie jugak untuk batch akan datang. Beli banyak dapat discount x?

      1)Bendi Benih Tempatan (OP)
      2)Bendi Emas Berbuah Lebat
      3)Bendi Singa, baka F1 979
      4)Betik Sekaki
      5)Cili Solok 639
      6)Cili Yong Peng
      7)Daun Sup, Chinese Celery
      8)Kobis, Bunga Kobis, Flocoli, Green Harmony
      9)Kobis Cina Tropika, Ong King, baka f1 202
      10)Kobis Merah, Sunny Side
      11)Kacang Buncis, Pole Bean, baka F1
      12)Peria Katak baka F1, 922
      13)Salad Butterhead
      14)Salad Cina, Chinese Lettuce
      15)Salad Green Parade, baka F1, 633
      16)Salad Hawaii Baka F1, 7799
      17)Salad Loose Leaf Summer Green baka 2288
      18)Salad Merah Firery Red
      19)Salad Titanic
      20)Salad Top World, baka f1, 575
      21)Salad, Marilyn
      22)Spinach
      23)Terung Bulat Dwiwarna
      24)Terung Bulat, baka F1, 0933
      25)Terung Panjang Hijau
      26)Terung Pendek Bride/Pengantin
      27)Terung Pendek Susu
      28)Terung Ratna, baka F1, 0932
      29)Timun Edison 7
      30)Timun Mini
      31)Timun Mini Siam
      32)Tomato Ceri 318
      33)Tomato Ceri Full House 382
      34)Ulam Raja, Cosmos caudatus

      Padam
    7. lupa nak kasi tau setiap nak 1 pek aje..

      Padam
    8. Ok, saya simpankan. Terima kasih.

      Padam
    9. ok boss..nanti kasitau kos skali via watapps.

      Padam
    10. ok boss brg dah terima minggu depan den bank in nanti.

      Padam
    11. Boss tolong simpankan yg nie gak.
      1)Kohlrabi x 2pek
      2)Labu Air x 1pek
      3)Labu Manis (Pumpkin) baka OP x 1pek
      4)Labu Manis Amber x 1 pek
      5)Labu Manis, Fajar, 1122 x 1pek
      6)Labu Manis, Superior Pumpkin, Baka F1, 0526 x 1pek

      Padam
    12. OK, saya simpankan. Saya ada 7 jenis labu manis dalam koleksi. Jika kakarotch mahu semua, saya akan simpankan.

      Padam
    13. aduhh...ko nie kuat racun ang je...kasi harga baik punya sipuu..kikiki

      Padam
    14. He, he. Nanti saya tambah benih sebagai hadiah.

      Padam
    15. okok..nanti kasi tau rege...pokai tahap gaban..

      Padam
    16. boss nanti check payment. dah bank tadi pasal busy keje.

      Padam
    17. beres...boss nak tanya sikit keratan yg nie
      Keratan Basella alba
      Keratan Basella rubra
      Keratan Sweet Basil

      senang tanam x? pasal keratan mulberi tu beli 5 batang mati kekeringan mungkin pasal kena banyak sangat matahari. tahan panas keratan nie? huhuhu

      Padam
    18. 1)Kohlrabi x 2pek
      2)Labu Air x 1pek
      3)Labu Manis (Pumpkin) baka OP x 1pek
      4)Labu Manis Amber x 1 pek
      5)Labu Manis, Fajar, 1122 x 1pek
      6)Labu Manis, Superior Pumpkin, Baka F1, 0526 x 1pek
      7)Tomato King Kong x 1 pek
      8)Cili Kapsikum Merah x 1 pek
      9)Cili Kecil Super Hot x 1 pek
      10)Cili Marble, Cili Holiday Cheer x 1pek
      11)Cili Merah 639 x 1 pek
      12)Cili Merah Pedas (OP) x 1 pek

      Padam
    19. boss yg atas bulih kasi standby dulu.

      Padam
    20. Ok, Saya simpankan dulu untuk kakarocht. Terima kasih.kerana

      Padam
    21. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    22. Keratan Basella alba
      Keratan Basella rubra

      Padam
    23. nanti dah post roger ye boss..

      Padam
    24. boss brg dah post lum? nanti kasi harga untuk payment.

      Padam
    25. sorry bro..busy skit kebelakangan nie. mulberi ada lagik x

      Padam
  11. Balasan
    1. Dulu saya ada jual keratan, tapi failure rate terlalu tinggi. Saya dah keluarkan daripada senarai.

      Padam
  12. salam. sy nak ordr keratan ni blh x? 5 btg rm10 ye + dgn pos laju rm 20... btl x

    BalasPadam
  13. ada lagi tak mulberi ni?nak order.

    BalasPadam
  14. bile waktu yang sesuai untukk memangkas pokok mulberi ini

    BalasPadam
  15. semasa menanamnye..ade x yang perlu dibuat atau terus je tanam kat pasu??
    baja organic ade dijual x? berape rm?

    BalasPadam
  16. dah lame nak cari pokok ni..baru ni la jumpe....nanti nak oder..

    BalasPadam
  17. Satu set 5 keratan harganya RM10. Tambah RM10 untuk kendalian poslaju. Bayaran boleh dibuat melalui no akaun yang ada dalam pautan ini.

    Cara Memesan Benih

    BalasPadam
  18. Salam..nk tnya benih pokok mulberi ade lg x?lau ada nak tempah...

    BalasPadam
  19. ok terima kasih tuan..pagi ni saya bank in kat tuan...

    BalasPadam
  20. Assalam En IS..nak tanya kalau order dua set..means 10 keratan tu..kos pos dia brapa ek..TQ

    BalasPadam
  21. Salam en Is, saya nk order 10 keratan. Sekali dgn kos pos berapa ya.?

    BalasPadam
  22. Assalam... Ade ke lg benih ni Tuan? Terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikum salam.
      Keratan mulberi ada stok.

      Padam
  23. Assalamualaikum...en Is, keratan mulberi ni ada stok?

    BalasPadam
  24. Salam en. Is... Mulberi ade lg ke? Tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikum salam,
      Keratan mulberi ada stok. SMS/WhatsApp 0175009364 untuk buat pesanan.

      Padam