Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Isnin, 6 Ogos 2012

Benih Kongsi Bulan Ini -- Salad Green Parade

Satu lagi benih istimewa dari tanamsendiri dikongsi pada bulan ini (Ogos 2012).  Salad ini menghasilkan daun semi cos yang berbentuk terbuka seperti kobis lowland.  Daunnya berbentuk bulat berwarna hijau muda.  Rasanya rangup dan manis jika ditanam sendiri.  Salad juga dapat dituai dalam masa yang singkat.  Untuk dapatkan benih kongsi, emelkan nama dan alamat ke iskandar.abdulrashid@gmail.com

50 ulasan:

  1. Encik benih daun sup sya tak bercambah pun..... encik rasa ape masalahnya? kene rendam dgn air suam dulu ker? kalau tak ? sebab yg sya semai kat tanah tak tumbuh2 pun, mcam mustahil je encik huhu.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Benih halus tak perlu rendam. Benih halus, ambil masa 5 hingga 7 hari untuk bercambah.

      Padam
    2. Saya perhatikan banyak benih yang Pencari Kedamaian semai tidak tumbuh. Cuba semai dalam bekas dulu, jangan terus semai ke atas tanah. Ini kerana sukar kawal kandungan tanah kalau tidak disemai dalam bekas. lagipun semut suka makan biji benih yang baru nak bercambnah kerana terdapat simpanan makanan dalam benih yang bertukar menjadi gula sebelum benih tumbuh.

      Mungkin juga jenis tanah yang digunakan tidak sesuai untuk menyemai.

      Satu lagi, selepas semai perlu tunggu dulu, jangan korek tanah. Ada benih cepat bercam,bah, ada benih lambat.

      Padam
    3. ala-ala mcm saya alami dulu. akhirnya saya cari soil utk semai biji benih dan semai dalam dulang semaian. so far Alhamdulillah... ada perbezaan...

      Padam
    4. benih daun sup yg saya semai, bercambah selepas 3 minggu... jadi bersabar ye Pencari Kedamaian... ;p
      benih kuchai dah 4 kali saya semai... langsung tak menjadi... kecil hati tengok pasu kosong naik rumpai pulak... tapi nak buat mcm mana... sabar je la... usaha lagi... ;p

      Padam
    5. kalau saya pulak memang tak akan semai terus atas tanah. sebab seteru utama siput. cari memang tak akan jumpa tau-tau sayur dah rongak. elok tanam dalam bekas dah besar sikit baru alih.

      Padam
  2. salam en iskandar,

    sy nak beli benih..tapi agak-agak kalau sy place order hari ni..bila boleh sampai..minggu depan sempat ke? sy berada di terengganu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ramai orang Ganu pesan benih. InsyaAllah sempat. :)

      Padam
  3. Salad yang dijual do pasar yang daunnya kerinting2 tu salad apa ye en is..?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yang ini jenis semi cos iaitu jantungnya kecil dan daun terbuka sedikit. Kalau jenis semi cos di pasar mungkin salad butterhead. Jenis ini (Green parade) juga ada dijual di pasar.

      Padam
  4. ok..sy dah buat pembayaran...sekejap sy hantar email pd en iskandar untuk details. Terima kasih

    BalasPadam
  5. pess nak bibit kongsi tu.nak bisik je tu..jangan sound kuat2 malu kat orang fiji tu..hehehe

    BalasPadam
  6. As salam tuan,
    saya pn rasa teringin nk tnm Salad Green Parade ni. Simpan satu utk saya ye? Saya order benih yg lain utk batch kedua. Lada kulai king dh mula bercambah. Tgk pd tadi, dh muncul dr dlm tnh. Nanti saya emel order yg kedua tu, dan jgn lupa simpan benih kongsi utk saya..hehe.. Terima kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah saya akan simpankan untuk Adry@Daun.

      Padam
    2. Saya dh buat payment RM10.00 melalui CIMB Transfer Fund. Senarai biji benih saya akan emel kpd tuan.

      Padam
  7. Salam En Is,
    boleh saya nak 1. Nak cuba tanam juga nanti. Tak pernah tanam salad tp suka ulam salad :D

    BalasPadam
  8. assalamualaikum en. iskandar saya nak satu boleh, terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. hidayah bt salim, no 19,jalan 1/1,taman seri rambai ampangan 70400 seremban, negeri sembilan

      Padam
  9. saya nak satu ye. dah email dah. terima kasih

    BalasPadam
  10. encik, sya pesan sekali benih kongsi dengan benih buah nona dan kapsikum kuning....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ok, nanti kirim maklumat lanjut melalui emel.

      Padam
  11. Order satu pek :)..

    Terima Kasih.. Bunga telang tu memang sangat menjadi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pek benih kongsi akan dikirim dgn kadar yg segera. :P

      Padam
    2. Benih kongsi telah selamat diterima.. Terima Kasih tuan :)..

      Padam
  12. Saya nak try satu pek en iskandar
    Ramli Hamzah
    10 lorong bestari
    taman bestari
    jln sg manik
    36000 teluk intan
    perak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih. Benih kongsi akan dikirim dengan kadar yg segera.

      Padam
  13. Assalam En. Iskandar
    Saya juga ingin mencuba 1 pek...untuk projek sekolah nie
    Rozy bin Abu Bakar
    SMK Engkilili
    95800 Engkilili, Sri Aman
    Sarawak.
    Harap2 dapat lah...boleh kan wlu duk kat sarawak?
    terima kasih...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kitakan satu Malaysia. Mana mana pun boleh. Lagipun perjalanan ke Sarawak lagi cepat dari ke kampung saya. Saya drive mcm siput.

      Padam
  14. Assalamualaikum n Salam Ramadhan Saudara Iskandar,saya pun nak juga satu. Terima kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikum salam,
      Saya akan kirim 1 pek untuk Abhanizam Abdullah. Sama-sama.

      Padam
    2. Maaf lambat beritahu saya sudah terima benih kongsi. Terima kasih saudara Iskandar n Selamat Hari Raya..

      Padam
    3. Alhamdulillah,
      Selamat Hari Raya. Selepas raya kita menyemai.

      Padam
  15. assalam en is. kami nak jugak blh?
    roddiah dan nor aimi - kem. kemj. luar bandar dan wilayah.
    tq :)

    BalasPadam
  16. Nak juga benih free ni. Banyak dah salad i cuba tanam tapi tak bercambah pun. Terima kasih. Dah email dah. Olive

    BalasPadam
  17. Assalam En. Iskandar
    Saya juga ingin mencuba 1 pek...
    No5, Jalan Bukit Emas 3,
    Taman Bukit Emas,
    43300 Seri Kembangan, Selangor
    Harap2 dapat lah..
    Terima kasih...

    BalasPadam
  18. salam en iskandar,
    kesemua benih yg dipos selamat sampai...tak sabar plak nak berkebun jumaat ni..terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam nadia,
      Alhamdulillah.
      Happy gardening.

      Padam
  19. Abg..nk jugak boleh?nnti abg masukkan sekali dlm order yg saya akan pesan nnti..tq

    BalasPadam
  20. En. Iskandar,
    Benih salad green telah linda terima. Pasal pokok mulberry tu tolong simpankan untuk linda dulu ye.
    Terima kasih dan Salam Aidilfitri.
    Linda, Sg. Buloh

    BalasPadam