Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Selasa, 8 Julai 2014

Cara Memesan Benih/Alatan

Untuk pesan benih atau alatan, ikut langkah berikut.

1.  Pilih benih atau alatan yang ingin dipesan daripada senarai benih atau alatan untuk dijual yang terletak dipanel kanan blog.   
2.  Tentukan jumlah pek serta harganya.
3.  Tambah RM10 untuk kendalian pos (poslaju atau PosDaftar).  Kami tidak lagi galakkan kiriman melalui PosBiasa kerana tiada no trekking.  Kiriman PosBiasa dibuat hanya jika pembeli insist dan tiada gantian dibuat jika berlaku kehilangan barang.
4.  Buat bayaran melalui mana-mana akaun berikut.

Iskandar ab Rashid
Affin 205470241951, atau
BSN Giro 1010929000080825, atau
Bank Islam 12092020181754

atau

Zaitun Ismail
CIMB
7017583738
Abdul Rahman bin Iskandar
Maybank
162441150114

atau bayar ke akaun PayPal
iskandar@tanamsendiri.com

Ketika membuat bayaran gunakan maklumat berikut:
Recipient email:  iskandar@tanamsendiri.com
Recipient Mobile:

5.  Kemudian emel iskandar@tanamsendiri.com dan nyatakan
a)  maklumat tentang bayaran,
b) jenis benih atau alatan serta bilangan pek,
c) nama, alamat, dan no mobile penerima benih.  Jika inginkan kiriman lain daripada Poslaju sila nyatakan.

5.  Pastikan anda menerima respons daripada kami.  Jika tiada respons dalam masa 24 jam, sila emeil maklumat pesanan ke iskandar@tanamsendiri.com untuk pastikan kami ada menerima pesanan tersebut.

6.  Kiriman dibuat pada pagi Isnin, Rabu dan Jumaat sahaja.  Pesanan diproses mengikut giliran.  

7. Walaupun kami berusaha sedaya upaya untuk memproses pesanan secepat mungkin, sila berikan masa  2 minggu untuk pos berdaftar dan 1 minggu  untuk poslaju.

105 ulasan:

  1. Assalamualai tn,is.tn ada jual pokok yg menarik,cantik,eksotik.sebab sebelum ni saya hanya tanam yg biasa je.oregano membiak keratan btg kalau pos tak rosak dan kering ke?

    BalasPadam
  2. En. Iskandar, benih Cili Tridad Moruga Scorpion masih ada tak?

    BalasPadam
  3. Salam... saya dah buat pembayaran RM20 dan telah email berkenaan butiran order. Terima kasih :)

    BalasPadam
  4. Saya nak datang terus ambik, tak perlu POS bole ka, kat mana alamat....

    BalasPadam
  5. akum...saya nak beli benih stevia...camana???

    BalasPadam
  6. maaf tuan sy baru baca, ada sy emailkan nama dan alamat .

    BalasPadam
  7. Tuan, biji benih labu saya sampai sekarang blum terima. Sepatutnya selepas CNY dah sampai. Saya bank in duit 8/2 utk benih labu tersebut. Saya dah hantar msg ke hp tuan, tp rasanya tuan tidak terima

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah, kiriman telah diterima oleh nor azlina pada hari ini. Happy gardening.

      Padam
  8. saya telah bank in melalui maybank segala maklumat saya telah message. terima tak ?

    BalasPadam
  9. saya telah emelkan maklumat ada encik terima?

    BalasPadam
  10. assalamualaikum...saya punyai 50 set biji benih yang ingin di tempah...saya akan emailkan pada En Iskandar

    BalasPadam
    Balasan
    1. benih sudah saya terima..terima kasih en iskandar

      Padam
    2. Alhamdulillah. Happy gardening.

      Padam
  11. sukenyer noy ,,,,semua ade lepas ni tak payah pening nak cari benih pokok dan sayuran ..time kasih tuan iskandar .....

    BalasPadam
  12. Salam..saya ada order benih pada 16 march 2013 ...sehingga sekarang masih belum terima..saya membuat pembayaran melalui cimb dan order tersebut atas nama karimah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikum salam Sdr zaimi. Pesanan tersebut telah tercicir kerana ia diletak tepi sementara menunggu batch baru terung telunjuk. Oleh kerana kami tidak mendapat batch baru benih tersebut saya telah gantikan dengan terung hijau. Pesanan tersebut telah dikirim hari ini melalui poslaju. No trekking EM333647008MY. InsyaAllah Saudara akan menerimanya esok.

      Padam
  13. Salam en Iskandar, aya ade order benih hari tu (dah lebih 2 minggu lepas), dah pos ke? benih bunga matahari dengan balung ayam, ke Petaling Jaya, Selangor

    BalasPadam
    Balasan
    1. atas nama Noor Syahidah. saya dah check peti surat hari ni blum ada lagi.

      Padam
  14. Timun Jepun Perfect Green, baka hibrida 505 x 2

    Sawi General, Hijau Renek

    Lobak Merah

    Tembikai Isi Merah

    BalasPadam
    Balasan
    1. en isk, tolong reserve benih di atas.

      Padam
    2. Terima kasih Wai Hong. Benih tersebut akan disimpan.

      Padam
  15. Saya nak benih

    2 pek :Mulberi
    1 pek :Sweet Basil
    2 Pek : Markisa

    Berapa yang perlu saya bayar plus pos laju?

    BalasPadam
  16. Just start a new hobby (gardening), hence me 'stuck' in your blog. Well 1st of all, just wanna say it's nice blog and thanks for the information. Will coming to buy your benih-benih soon.

    BalasPadam
  17. I have bank in the money and email you my order yesterday. but I've yet to receive your confirmation. can the order still dispatch on friday?

    BalasPadam
  18. terima kasih en iskandar. benih yang saya order dah selamat saya terima.

    BalasPadam
  19. Assalamu'alaikum en iskandar,

    saya ada emel encik Is, mohon tengok ye. Saya nak oder betik kaki dengan kai choy wangi. tq.

    BalasPadam
  20. Assalamualaikum En Iskandar. Saya ada hntar email tdi berkenaan dgn benih HSM.

    Saya nak order 1 pek HSM. Boleh En Iskandar qoute kan harganya termasuk postage? Terima kasih.

    BalasPadam
  21. Assalamualaikum en. Is, sy inginkan benih2:
    1. Kucai - 1pek
    2. Lobak putih/lobak kampung - 1pek
    3. chinese celery - 1pek
    4. Salad general - 1pek
    5. Salad roman - 1pek
    dan
    set kailan - 1set

    sy nak pastikan ada stok tak...jika ada maklumkan sy nak buat p'bayaran...
    (Benih Kongsi Jun) masih ada ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikum salam Rozy Abu Bakar,
      Ya ada stok.

      Padam
  22. salam... kailan tu jual set jer ker??bleh jual satu2??

    BalasPadam
  23. Waalaikum salam,
    Ya, ada jual satu-satu.

    BalasPadam
  24. Assalamualaikum...sya berminat nak beli benih bunga matahari masih ada stok tak En?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikum salam. Ya, bunga matahari ada stok.

      Padam
  25. Saya nak pesan bunga harum sundal malam....cam ner nak buat tempahan... benih bunga harum sundal malam ada lagi.saya suka bunga tu.....

    BalasPadam
  26. Harap benih bunga harum sundal malam masih ada.....blh ke saya tempah melalui hp.....

    BalasPadam
  27. As salam En. Iskandar...Saya berminat utk memesan biji benih sayuran yang paling cepat tumbuh dan boleh dituai....sila beri pendapat

    BalasPadam
  28. Berapa perlu saya byr utk benih trsbut, termasuk pos laju:
    1. rosmary
    2.mulberi
    * setiapnya 5 keratan
    3. betik sekaki
    4.ketumbar
    5.timun jepun
    6.Selasih Wangi
    7. kalian baka OP
    8.lobak putih kampong
    9.celeri Cina
    10.bayam putih daun bulat
    11.kubis bunga cauliflower
    12.kacang buncis
    * kesemuanya 1 pek shaja.

    Harap balas segera supaya saya dapat bank-inkan duit.

    BalasPadam
  29. Assalamualaikum Encik,

    Boleh tak saya guna cash deposit machine untuk pembayaran?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih,

      Maaf tuan, nak bertanya lagi,

      Ada had minimum tak untuk order benih sebab saya nak beli sikit dulu?

      Saya hendak buat 1st projek dahulu, jika menjadi saya akan beli lagi.

      Saya ingin beli 5 pek jer.

      - 2 pek bayam
      - 1 pek buncis
      - 1 pek kailan OP
      - 1 pek pak choi

      Padam
  30. salam....biji benih pokok moringa ada dijual x?

    BalasPadam
  31. saya ingin menanam ubi kemili, tapi saya tiada benih, yang ada pada saya cuma ubi kemili, ada kah teknik mendapatkan benih ubi kemili saya spt ubi kentang spt yg di tulis diatas ?.. terima kasih atas panduan di atas.. Aziza

    BalasPadam
  32. Salam En Is. thx atas info2 dlm blog ni. sy dah buat list benih2 yg nak disorder dari tuan .. tpi ada confuse sket sbb beberapa post tuan cakap selagi stok ada dan sewaktu dgnnya. so sy nk tanya kalau set beginner set ulam, set kalian, kucai, butterhead masih ada lagi stok nye lagi? bukan apa, senang nak bank in bila dah tau stock mana yg ada dan tiada. terima kasih tuan. kalau bole, sehari dua saya bank in terus. tq.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Semua benih yang disenarai pada panel kanan masih ada stok.

      Padam
    2. terima kasih En Is ... akan u order skrg

      Padam
    3. Tempahan dan pembayaran sudah dibuat. harap maklum. email sudah dihantar, hanya menanti benih tiba.

      Padam
    4. Salam En Is .. benih dah diterima dan telah ditanam sebahagiannya. cuma nak tanya sdikit ... memandangkan jumlah benih yg saya order tempoh hari byk sangat, bole ke saya simpan sebahagiannya dan apakah cara penyimpanannya? manalah tau ada kesan2 sampingan jika disimpan dalam plastic tu terlalu lama. minta pencerahan. sekian.

      Padam
    5. Ya, boleh disimpan. Simpan dalam tupperware yang kering. Tutup dan letak dalam peti sejuk.
      Tahan 2 tahun.

      Padam
  33. Saya berminat dgn benih,
    1) Betik Sekaki (1 pek)
    2) Cili kecil Super Hot (1 pek)
    3) Bunga Matahari (1 pek)
    4) Cili Solok kampung (1 pek)
    Adakah semua di atas ready stok?
    Klu ada sy dh nk bank in duit..... n berapa harga n kos hantar
    email : fakar2009@gmail.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Semuanya ada stok. Tambah RM10 untuk kendalian poslaju.

      Padam
  34. saya orang baru dalam blog ni.. mmg excited la nampak blog ni.. skang saya tengah wat small project ngan anak perempuan saya tanam pokok2 dalam botol air mineral- baru start dengan pokok pudina, yang lain2 sedang diusahakan.
    Mmg nak order anak2 benih dari blog ni la.. supaya anak saya suka berkebun jugak :D

    BalasPadam
  35. En Iskandar, ulam raja ada jual tak? berapa rm/pack ye utk benihnya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Benih ulam raja ada stok. RM2 satu pek 5 benih.ulam

      Padam
  36. Salam Tuan punya bisnes,
    Kacang buncis, petolaada stok tak? Sya ingin order.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikum salam.
      Benih kacang buncis, petola segi, petola ular ada stok.

      Padam
    2. Saya nak order benih betik sekaki tu
      Sayua akan bank in dan akan bagitau tuan haji

      Padam
    3. Benih betik sekaki masih ada stok. Sdr abdul manap boleh teruskan dengan pesanan. SMS/WhatsApp 0175009364 untuk penjelasan.

      Padam
  37. Assalamualaikum encik iskandar.

    Keratan batang mulberi masih ada ke?

    BalasPadam
  38. en iskandar.. benih bunga harum sundal malam masih ada?

    BalasPadam
  39. en iskandar.. benih bunga harum sundal malam masih ada?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Masih ada. Benih dalam bentuk bebawang.

      Padam
  40. Assalamualaikum En Iskandar.

    saya beginner dan berminat ingin makan sayur hasil tanaman sendiri.(dah lama baca blog ini.excited.skrang baru berpindah ke rumah corner)
    aoa ye cadangan En Is untuk saya memulakan tanaman sendiri ni,.
    sebab saya dah pening tengok byk sangat jenis ackge dan pek sayur dan ulam..

    kalau boleh saya nak
    1.cili
    2.sayur kailan lobak tomato bendi
    3. ulam ulaman

    dan mcm menarik juga pek berterusan tu,,jika beli lebh dari rm50..
    jika en Is ada cadangan..saya ingin spend rm50 dan percuma pek berterusan tu..=)
    terima kasih
    wassalam

    BalasPadam
  41. assalamualaikum .. sy nak order benih oregano ada tak ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikum salam,
      Buat masa ini kami kehabisan stok benih oregano. Benih herba yang ada ialah aromatic basil, chinese celery dan ketumbar.

      Padam
  42. Sy bminat dgn benih bunga harum mlm. Mcm mn nak order, sy br lg dlm bab order melalui online ni, thank you.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hanya tinggal 1 set. Bayaran yang perlu dibuat ialah RM20 iaitu RM10 untuk benih dan RM10 untuk kendalian poslaju. Sms/WhatsApp 0175009364.

      Padam
  43. salam..benih teratai n keladi bunting ade x?

    BalasPadam
  44. kalo beli 5 pack Rm10...kos post berapa ye?

    BalasPadam
  45. sya pengen beli gunting rumput elektrik ini no saya 081222923512 tolong smskan ke no ini nanti saya hubungi

    BalasPadam
  46. salam, tumpang tanya, ada jual biji benih portulaca grandiflora/moss rose tak?

    BalasPadam
  47. Assalamualaikum En Iskandar

    Saya nak tanya kalau En Iskandar ada buat "talk" atau perkongsian dengan komuniti tentang berkebun di rumah? Saya berminat nak cuba buat projek penenaman di belakang rumah teres i.e. sepanjang back lane. Hasil nanti boleh kongsi oleh rumah-rumah di situ, Ini salah satu cara untuk merapatkan lagi hubungan sesama jiran.

    Thank you.

    suzana
    puchong

    BalasPadam
  48. Encik,
    Pokok Halau Nyamuk ada lagi tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada. SMS/WhatsApp 0175009364 untuk buat pesanan.

      Padam
  49. benih pokok wangi2 ade jual x..urgnt

    BalasPadam
    Balasan
    1. SMS/WhatsApp 0175009364 dan berikan maklumat lanjut.

      Padam
  50. Assalam. Sy nk beli biji benih cili jambak merah ada tak? Cili ni berbuah dlm bentuk jambak.. Cantik sgt nmpk mcm kelopak bunga. Trima kasih en is.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikum salam,
      Benih tersebut ada stok.
      SMS/WhatsApp 0175009364.

      Padam
  51. Salam, keratan batang pokok naga merah dan putih ada tak, berapa harganya setiap satu... klu x ada keratan biji benih ada ko?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biji benih ada stok.
      SMS/WhatsApp 0175009364.

      Padam
  52. Saya mau pesan isi ubi kemili bisa gk,,

    BalasPadam
  53. Assalamaualaikum..Encik Iskandar ...Tepi rumah saya ni ada Tanah tetapi banyak batu batu kecil....apa yang perlu saya buat dulu untuk bercucuk tanam atau apakah jenis tanaman yang sesuai saya tanam..mohon pencerahan yer..Terimakasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikum salam,
      Jika tanah di tepi rumah kurang sesuai untuk bercucuk tanam, boleh tanam dalam bekas (pasu) atau raise-bed (batas).
      Jika tanah sesuai tetapi hanya berbatu, boleh dicangkul, kutip batu dan gaulkan dengan kompos serta baja organik.
      Jenis tanaman yang sesuai ikut keadaan pencahayaan. Jika kawasan cerah boleh tanam sawi, kailan, cili, tomato, terung...
      Jika kawasan teduh boleh tanam salad, spinach,...

      Padam
  54. Saya nak benih pokok daun samak/serai kayu boleh saya dptkan..

    BalasPadam
  55. Saya juga nak benih pokok mulberi kalau ada berapa yg saya perlu bayar ni no wsap saya 0136149305

    BalasPadam
  56. Saya juga nak benih pokok mulberi kalau ada berapa yg saya perlu bayar ni no wsap saya 0136149305

    BalasPadam
  57. Saya nak benih pokok daun samak/serai kayu boleh saya dptkan..

    BalasPadam
  58. saya nak Tanya benih barli yang orang tanam buat makanan kambing dan lembu tu ada jual tak?

    BalasPadam
  59. assalamualaikum...
    nak tanya benih pokok cincau ada tak?
    011-12294034 / mymydelicacies@gmail.com

    BalasPadam
  60. Benih lada solok ada lg x?..law ada wassap sy 0139933857..tq

    BalasPadam