Halaman

Cari Blog Ini

Rabu, 28 Mac 2012

Tanam Sendiri -- Tomato, Lycopersicon esculentum


TOMATO YANG JUGA dikenali sebagai “love apple” adalah tumbuhan perennial yang ditanam dalam masa yang singkat.  Saya pernah terjumpa orang yang menanam pokok ini sehingga 4 tahun (ketika bertemu) dan pokok menjadi amat tinggi tetapi buah tetap lebat.  Buah tomato adalah berisi, lembut dan berair dengan biji yang halus di dalamnya.  Buah tomato kaya dengan beta karotena, vitamin C dan vitamin B.

Buah tomato kaya dengan beta karotena, vitamin B dan vitamin C.


Tomato dipercayai berasal dari banjaran Andes di Amerika selatan.  Ia dibawa masuk ke Amerika Utara kira-kira 2000 tahun dahulu.  Tomato dibawa ke Eropah sekitar abad ke 16.  Ketika itu tomato ditanam sebagai pokok hiasan kerana orang eropah percaya buah tomato beracun kerana mempunyai warna merah terang serta ada bau yang kuat. 

Orang Itali mula makan tomato melalui masakan.  Mereka percaya tomato boleh dijadikan ubat kuat (aphrodisiac) dan menggelarnya pommi dei mori yang bermaksud “epal cinta”.

Terdapat dua jenis pokok tomato, dikelaskan mengikut cara pertumbuhan pokok iaitu jenis memanjat (vine) dan merimbun (bush).  Pokok tomato jenis memanjat mempunyai batang yang tegak, tinggi, dan lurus yang tumbuh tinggi, manakala pokok tomato jenis merimbun tumbuh dengan banyak ranting, renek dan merimbun. 

Buah yang dihasilkan oleh pokok tomato jenis memanjat lazimnya lebih besar berbanding dengan buah tomato jenis merimbun.  Sebenarnya ada pokok tomato jenis ketiga, iaitu perantaraan jenis memanjat dan merimbun.  Pokok ini lebih besar dari pokok jenis merimbun.  Pokok ini tumbuh tinggi dan memerlukan pancang tetapi akan tumbuh ke arah sisi jika tunas tidak dicubit buang.

Tomato perlukan banyak perhatian iaitu menyiram, membaja, memasang pancang, mencubit dan sebagainya.

Tempat Menanam
Pokok tomato tidak cerewet.  Anda cuma perlukan tempat yang menerima cahaya yang banyak, terutama cahaya pagi.  Boleh letak kawasan yang terhadang dari cahaya panas terik, terutamanya di waktu tengah hari.  


Tomato boleh ditanam dalam bekas.


Jenis tanah yang boleh digunakan adalah bebas asalkan kaya dengan organik (kompos dengan humus) dan mempunyai saliran yang elok. Tomato tidak tahan air yang bertakung kecuali kalau air mengalir seperti dalam sistem hidroponik.


Anda boleh juga tanam dalam bekas.  Gunakan bekas atyau polibeg yang dalam, sekurang-kurangnya 30 cm.  Jika tanam di atas tanah, gali sedalam 30 cm (12 inci) dan masukkan kompos  atau baja kandang yang telah terurai dengan banyak.  Anda boleh juga gunakan baja biasa yang kaya dengan fosfat. 

Tomato tumbuh elok dalam tanah dengan pH 5.8 hingga 7.00 pH.  Jika tanah terlalu berasid (kurang dari pH 5.5), taburkan sedikit serbuk kapur.  Selepas ini anda tidak lagi perlu membaja sehingga pokok mengeluarkan bunga.

Jika tanam dalam bekas dan sediakan tanah sendiri, campurkan 3 bahagian tanah gembur (tanah lom) dengan 1 bahagian tanah pasir.  Gaulkan dengan 7 hingga 10g baja NPKMg (12:12:12:17) jika gunakan baja komersial atau 1 bahagian baja kompos yang telah terurai.

Menyemai
Semai biji benih dengan tidak terlalu rapat dalam kotak semaian atau satu biji benih dalam setiap sel dulang semaian dalam lubang sedalam 13 mm (0.5 inci) dan tutup lubang.  Gunakan tanah kompos yang reput sepenuhnya.  Siram dengan berhati-hati.  Atau elok basahkan dari bawah dengan merendam bekas semaian dalai tray berisi air.  Tutup bekas semaian di bawah plastik hitam supaya gelap selama 48 jam.  Benih akan bercambah dalam masa 6 hingga 8 hari.

Apabila dua atau 3 set daun sebenar telah tumbuh alih cambahan ke dalam pasu kecil, seeloknya pasu bioterurai bersaiz 5 hingga 8 cm (2 - 3 inci) dan letakkan di tempat yang cerah dan pengudaraan yang elok.  Ini untuk mengelakkan jangkitan kulat.  Jika gunakan tanah yang kaya dengan kompos, anda tidak perlu membaja.  Jika tidak, siram baja air ikan 2 kali seminggu.

Mengalih
Alih tomato ke dalam pasu yang lebih besar apabila perlu.  Jika tanam tomato jenis memanjat, alih apabila pokok mula mengeluarkan bunga.  Jarakkan pokok kira-kira 60 - 90 cm (24 - 36 inci) jika tanam dengan bebas atau 38 cm (15 inci) jika memasang pancang.  


Memasang Pancang
Jika tanam tomato jenis memanjat, pasang pancang kayu sebagai alat sokongan untuk mempastikan pokok tidak rebah.  Jika tanam pokok merimbun, tidak perlu pasang pancang kayu.

Pembajaan
Jika anda gunakan tanah yang kaya dengan kompos anda tidak perlu membaja sehingga pokok mula berbunga baru membaja.  Bagaimanapun jika anda ingin membaja, gunakan baja yang kaya dengan nitrogen.

Apabila pokok mula berbunga, baja dengan baya cecair (air ikan atau cecair rumpai laut) atau gunakan baja kompos.  Jika gunakan baja komersial, gunakan baja cecair yang kaya dengan kalium (bahasa inggeris, potassium).  

Mencampur Tanaman
Anda boleh campur pokok tomato dengan pokok kacang buncis, bawang dan ubi kentang.  Elakkan tanam dengan kacang pea, lobak putih dan mentimun.  Untuk halau lalat buah dan lalat putih (whitefly), tanam selang seli dengan pokok dari keluarga basil iaitu tulasi, selasih, atau kemangi.

Penjagaan
Anda perlu kerap menyiram tetapi jangan sampai air bertakung.  Merumput sekurang-kurangnya seminggu sekali.  Jika tanam tomato jenis memanjat, cubit tunas sisi supaya pokok tumbuh ke atas.  Cubit buang bunga yang tumbuh pada ranting yang telah berbuah untuk mempastikan nutrien tertumpu pada buah sahaja.
Masalah
Perhatikan putik buah.  Jika bahagian bawah buah berwarna hitam, keras dan lekuk ke dalam, buah telah terkena penyakit reput buah (blossom end rot).  Ini disebabkan tanah kekeringan ketika pokok berbunga atau berputik.  Pokok tomato gagal menyerap kalsium menyebabkan penyerapan ion kalium dan ion kalium tidak seimbang.  Kutip buang putik buah yang terkena penyakit dan pastikan pokok disiram selalu tetapi jangan pula  berlebihan.Buah tomato terkena penyakit Reput Hujung Buah

Di bahagian hujung buah menjadi telung berwarna hitam.
Perhatikan di bawah daun.  Jika terdapat lalat putih, koya (mealy bug), atau kutu merah, sembur daun dengan cecair larutan sabun cecair, minyak masak dan air sebagaimana dibincangkan dalam posting terdahulu.
Perhatikan daun.  Jika daun tua mula berwarna kuning berdekatan urat daun dan daun muda juga mula menunjukkan tanda yang sama, ini menunjukkan pokok kekurangan magnesium.  Gunakan baja booster dengan ramuan berikut:
Campurkan 2 sudu besar Garam Epsom (MgSO4) dalam 5 liter air.  Siram ke atas tanah di sekeliling pokok.

Jika daun bergulung secara memanjang ke arah bawah, ini menunjukkan pokok terdedah kepada cahaya yang terlalu banyak.  Hadang pokok supaya tidak terkena cahaya secara terus di waktu tengah hari atau alih ke tempat yang teduh sedikit.
  
Menuai
Biasanya tomato boleh dituai selepas 7 hingga 9 minggu selepas dialih.Buah tomato yang hampir ranum berrwarna merah muda bercampur oren.Buah tomato tumbuh banyak dalam setangkai.


Di mana nak dapatkan benih tomato?
Rakan-rakan boleh dapatkan benih tomato daripada blog ini (http://www.tanamsendiri.com).   

37 ulasan:

 1. tomato kita tanam kali ini berwarna hijau pucat... tak seperti batch pertama dulu... kenapa ya?

  BalasPadam
 2. Mungkin bergantung pada baka atau keamatan cahaya. Saya perhatikan putik yang terdedah kepada cahaya terang lebih pucat berbanding putik yang berada di kawasan teduh.

  BalasPadam
 3. anak pokok tomato sy makin membesar tp belum berbunga...cuma sekarang ni daun dia bergulung ke arah atas dan 2 3 helai daun lain yang tak bergulung ada urat putih...yang ada urat putih ni bermasalah lalat putih ke..tapi dipermukaan daun..

  BalasPadam
 4. Tomato baka f1 303 jenis memanjat ke merimbun en is?

  BalasPadam
 5. Ok tq...boleh en is terangkan bagaimana cara menanan kucai n penjagaannya?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Saya sedang menunggu shipment daripada luar. Benih yang ada pada saya, saya beli dari pek yang dijual di pasaraya. Benih tersebut agak sukar untuk dicambahkan.
   Bila dapat benih tersebut, saya akan postkan menanam kucai.

   Padam
 6. Pokok tomato sy sudah berbuah. Tetapi pucuk nya menjadi kekuning-kuningan. Apakah petanda atau masalahnya en. is ?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Daun kekuningan tanda pokok gagal membuat klorofil yang diperlukan untuk proses fotosintesis. Antara punca masalah ialah medium (tanah) kekurangan nutrien tersebut atau pokok gagal mennyerap nutrien daripada tanah. Jika pokok gagal menyerap, penambahan nutrien melalui baja tidak akan berkesan. Punca kegagalan pokok menyerap nutrien ialah pokok terlalu beralkali atau berasid, atau akar yang menyerap nutrien telah rosak.

   Cuba gunakan baja organik atau NPK yang am dulu. Jika selepas 2 minggu tiada perubahan, baiki pH dan struktur tanah. Saya ada letakkan artikel tentang nutrien dan tanah seblum ini. Che Naim Che Mat perlu buat rujukan dulu. Kalau tiada perubahan juga, kita bincangkan melalui posting. :)

   Padam
 7. berapa lama masa dari bunga utk jadi putik buah? pokok tomato saya dah hampir 2 minggu berbunga dan kembang tp masih tak nampak bentuk buah... lagi satu kenapa ada bunga yg dah kembang akan jadi lauu dan gugur?

  BalasPadam
 8. Saya berminat utk tanam tomato di rumah, lebih sihat, adakah penggunaan baja mengandungi bahan kimia? Saya kurang ilmu tanaman, please.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Penggunaan bahan kimia adalah bergantung pada penanam.

   Padam
 9. bunga di pokok tomato kering dan gugur.pokok sudah tinggi 5 kaki tp tk berbuah2.ape yg tdk kene?boleh bantu

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ada beberapa faktor yang menyebabkan bunga gugur. Berikan maklumtat lebih lanjut melalui WhatsApp 0175009364.


   Padam
 10. Thanks tip nya.. teringin nk tanam buah tomato. Selalu belu dipasar mmg mahal dah. Lebih baik tanam sendiri kan?!!

  BalasPadam
 11. Ada tak cara lain nak kawal lalat buah selain pheromone?

  BalasPadam
 12. Ada tak cara lain nak kawal lalat buah selain pheromone?

  BalasPadam
 13. mohon share tip nak bagi buah tomato besar..adakah dengan cantas daun2 dan tingagsl kn sedjit daun dpt membantu buah jadi besar?

  BalasPadam
 14. mohon share tip nak bagi buah tomato besar..adakah dengan cantas daun2 dan tingagsl kn sedjit daun dpt membantu buah jadi besar?

  BalasPadam
 15. Assalam..
  Setiap kali menanam tomato ..daun pokok tomato selalu kerinting ...keapa ye tuan..

  BalasPadam
 16. salam, boleh saya dapatkan beberapa sample gambar untuk buah tomato masak, dan sample gambar untuk buah tomato tidak masak?

  BalasPadam
 17. Boleh ka jika tanam tomato dlm medium cocopeat?

  BalasPadam
 18. Assalam Tuan, pokok tomato sudah byk berbunga, ada yg layu dan kering, belum nmpak ciri2 menjadi putik buah.. apa masalahnya? Harap dpt membantu..

  BalasPadam
 19. Saya x brapa faham yg ini "Atau elok basahkan dari bawah dengan merendam bekas semaian dalai tray berisi air.  Tutup bekas semaian di bawah plastik hitam supaya gelap selama 48 jam.  Benih akan bercambah dalam masa 6 hingga 8 hari.

  " adakah maksudnya bekas semaian tu letak kat atas bekas berisi air dan balut skali dgn plastik hitam.

  BalasPadam
 20. Pokok tomato Saya dah berbunga 2minggu lbh Dan gugur tp x Ada ciri2 berbuah

  BalasPadam
 21. Pokok tomato Saya dah berbunga 2minggu lbh Dan gugur tp x Ada ciri2 berbuah

  BalasPadam