Halaman

Cari Blog Ini

Selasa, 9 Oktober 2018

Petak No. 2

Pagi ni masuk ke pekarangan rumah, tengok tengok apa yang harus dibuat.  Petak tepi, no 2, walaupun telah dipangkas, kembali naik merimbun tahap semak.  Nak dikerat buang, semuanya makanan berkualiti. Contohnya Moringa ini.  Masalah bila kita amalkan kaedah berkebun organik secara permakultur, kita pertu tanam sekali sahaja, rezeki yang datang tak putus.  Walau pun pangkas itu menghasilkan ruang yang tersusun, kita secara tidak langsung mengurangkan hasil, dan bahagian yang dikerat, apa yang harus dilakukan?
Hari ini saya akan alih pokok Moringa daripada petak ini, masukkan sebahagian daripada pokok bayam samba (brazil) ke dalam pasu, dan pangkas pokok beluntas. Sebahagian daripada  daunnya akan dituai untuk dibuat makanan ternakan,  selebihnya akan dikomposkan.

Pokok Moringa yang tumbuh di dalam petak No. 2

Jumaat, 14 September 2018

Sawi Jepun

Sawi jepun, saiz kecil.  Yang matang tumbuh dalam 5 inci tinggi.  Boleh tuai seluruh pokok atau tuai daun.  Enak dibuat ulam, celur, atau masak kicap. Jangka masa semai hingga tuai, 5 hingga 6 minggu.

Cara tanam mudah aja.  Gaulkan tanah dengan baja organik, misalnya pellet tinja ayam, atau baja kopi, siram dan biarkan seminggu. Sementara itu, semai benih ke dalam tanah kompos, peatmoss, cocopeat, atau tanah kebun (topsoil).  Satu lubang sedalam 1 cm, tabur 3 benih.  Siram dan tutup.  Ia akan bercambah dalam masa 2 atau 3 hari.  Apabila keluar daun, alih ke tempat cerah.

Pastikan tanah sentiasa lembap.  Peringkat awal tidak perlu membaja.  Selepas dua minggu, dah tumbuh daun sebenar iaitu daun yang serupa dengan daun pokok matang, cuma saiznya sahaja yang kecil, anda dah boleh alih.

Alih di sebelah petang.  Alih ke dalam pasu sekurang-kurangnya 6 inci dalam, atau ke tanah yang anda dah sediakan sebelum ini.

Empat hari pertama, anak pokok mungkin kelihatan lemah dan layu.  Ini terjadi kerana pokok tumpukan pada pertumbuhan akar.  Apabila akar dah kukuh, pokok akan tumbuh dengan cepat.  Kebiasaannya anda boleh tuai 2 minggu kemudiannya.

Benih ada stok.  Satu pek ada lk 100 benih.  Harganya RM2 satu pek.  Ia juga ada ditawarkan dalam set tawaran sebagaimana dalam link di bawah. 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1546530422116648&id=279725375463832 

Sawi Jepun yang saya tanam di dalam pasu.

Isnin, 10 September 2018

Pokok Asysta gangetica

Sayur, kalau omputeh tak makan, kita tak boleh makan.  Bukan begitu.  Dan kita mulalah membazirkan sumber makanan kita, dan untuk pastikan ia tidak disentuh, kita namakan seperti ini -- "Rumput Israel".
Sayur ini, bukan rumput pun.  Ia jenis herbaceaus.

Bayam Nyonya, atau nama botani Asysta gangetica, tumbuh melata dalam kebun.  Oleh sebab ia tumbuh melata tanpa ditanam, pokok ini dianggap rumpai.

Semasa tinggal di Kuantan dahulu, ada jiran yang makan.  Masak seperti bayam katanya.  Saya sendiri, saya tanam sebagai makanan arnab kerana pokok ini kaya dengan protein.  Lagi pun pokok ini mudah tumbuh walau pun di musim kering.

Hari ini kita cerita tentang Bayam Nyonya, rasa serta khasiatnya.

Orang Malaysia tak ramai yang makan atau manfaatkannya, walaupun ia tumbuh melata.  Mayam ini bukan sahaja terdapat di tempat kita.  Ia juga tumbuh melata di Semenanjung Arab dan Afrika.

Sayur ini popular di Afrika.  Ia dimasak bersama sayur daun yang lain atau bersama kacang.  Di tempat kita, ia ditanam dikebun buah sebagai pokok penutup bumi dan bunganya sebagai penarik lebah dan serangga pendebunga.  Ada juga yang tanam sebagai makanan ternakan terutamanya lembu.  Saya beri arnab makan kerana ia kaya dengan protein dan karbohidrat.

Bayam nyonya kaya dengan protein, karbohidrat, Kalsium, Magnesium, Ferum, beta-carotene, thiamin, niacin, riboflavin, serta asid askorbik.

Kawan-kawan boleh masak seperti bayam.  Rasa pun macam bayam.

Di Afrika, air rebusan Bayam Nyonya digunakan untuk kurangkan sakit ketika melahirkan anak.  Ada yang proses buat minyak urat, untuk sapu pada kali yang terseliuh atau tersalah urat.

Akarnya dijadikan serbuk, untuk ubat sakit perut dan juga disapu jika dipatuk ular.

Di Indonesia dan Filipina, daunnya direbus dan dicampur jus limau nipis, diminum untuk legakan batuk.

Jangan lupa Like atau follow page tanamsendiri.com dan tanamsendiri.com untuk pelbagai aktiviti berkebun di rumah.
---------------------------
Tawaran Benih
Set Beginner
Bayar RM30 sahaja
Set Mengandungi 15 peket benih yang mudah tumbuh serta mudah dijaga.
Sila whatsapp 0183601610 atau pm untuk pesanan.
Benih termasuk:
Bendi, sawi, kailan, bayam, kangkung, timun jepun, dan kacang panjang.

Pokok Bayam Nyonya, Asysta gangetica.

Rabu, 25 Julai 2018

eBook Baharu: Kekal Cantik Tanpa Kosmetik


#eBookKekalCantikTanpaKosmetik
Buku ini (eBook "Kekal Cantik Tanpa Kosmetik") mendedahkan ramuan lazim yang ada di dalam produk kosmetik dan kesihatan yang berbahaya jika diamal guna.  Dengan maklumat tersebut anda dapat membaca ramuan dan tentukan berdasarkan maklumat tersebut samada produk tersebut selamat atau serasi untuk digunakan.

Anda juga akan belajar cara untuk menentukan samada anda mempunyai kulit yang kering, berminyak, sensitif, atau gabungan jenis tersebut, serta bahan semula jadi yang sesuai untuk digunakan untuk membantu anda mendapat kulit yang kekal cantik sebagaimana yang diidamkan.

Saya juga meletakkan resepi produk penjagaan kulit yang boleh diamal guna secara harian atau mingguan mengikut kesesuaian serta keserasian anda untuk mendapat kulit yang ceria, bertenaga, serta awet muda, sebabgaimana yang diidamkan.

Anda juga akan ditunjukkan ramuan yang dapat membantu menghasilkan tone kulit yang lebih elok, mengurangkan kedut, serta melembapkan kulit. 

Saya juga akan tunjukkan petua amalan yang mudah diturut supaya anda dapat kekalkan keremajaan kulit serta badan.
Selamat membaca dan selamat kekal cantik.

Jumaat, 20 Julai 2018

Tentang tanah, dipetik daripada halaman 154, eBook "Menanam Secara Organik di Rumah"

Memang, tanah lah elemen yang paling penting di dalam aktiviti berkebun.  Hari ini saya sambung posting daripada posting semalam.
---------------
Tanah adalah kunci utama di dalam aktiviti berkebun secara organik.  Sebenarnya adalah adalah suatu yang menjadi sumber kepada kehidupan kita. Orang terdahulu amat menghormati tanah, sehingga mereka menganggap tanah mempunyai roh yang tersendiri.  Dari sinilah munculnya istilah “semangat” tanah di kalangan petani dan pesawah di zaman dahulu.  Aktiviti berkebun dilakukan dengan teliti supaya tidak merosakkan semangat tanah.  Ini tidak menghairankan kerana orang terdahulu mengamalkan berkebun secara organik.  Mereka sedar, untuk menghasilkan tanaman yang subur, mereka perlu pastikan tanah kekal “hidup”.

Tanah adalah lapisan atas kerak bumi yang telah terhasil apabila batu batuan pecah atau terhakis.  Selain daripada bahan yang berasal daripada batu batuan yang terhakis, tanah juga mengandungi udara, air, serta bahan organik.  Bahan organik di dalam tanah dicerna oleh hidupan yang ada di dalam tanah, menghasilkan nutrien yang sedia untuk diserap oleh tanaman.

Anda perlu menjaga tanah supaya ada hidupan di dalam tanah dan hidupan tersebut dapat mencerna bahan organik, menjadi bahan yang lebih ringkas, oleh itu dapat diserap oleh tanaman dengan mudah.  Tanah yang “mati” tidak lagi mampu mencerna bahan organik, dan ini menyebabkan tanah menjadi kurang serasi dan tidak akan menghasilkan tanaman yang subur.



Tentang tanah, bahagian 2, dipetik drp eBook, ms 154, fail 1 daripada 4 fail.

-------------
Untuk eBook ini, harga tawaran jualan ketika ini ialah RM30. Tapi ini sebenarnya bukan harga sebenar. Harga biasa kami ialah RM200. Ketika ini ada diserahkan kepada pembaca untuk review dan sunting mana-mana yang boleh dinaikkan mutu. Bila settle ubahsuai ikut komen dan saranan pembaca, ebook ini akan dijual dengan harga asal.

Jadi, harga RM30 ini sah hingga 31 Ogos. Mulai 1 September, 2018, harga eBook ini ialah RM200.

Bayaran boleh dibuat melalui mana-mana akaun berikut.
Iskandar Ab Rashid
Affin 205470241951, atau
BSN Giro 1010929000080825, atau
Bank Islam 12092020181754
atau
Zaitun Ismail
CIMB
7017583738
Abdul Rahman bin Iskandar
Maybank
162441150114
atau bayar ke akaun PayPal
[email protected]
Ketika membuat bayaran gunakan maklumat berikut:
Recipient email: [email protected]
Recipient Mobile: 0183601610

Khamis, 19 Julai 2018

Tentang Tanah, posting petikan daripada eBook

Lama saya tak posting dalam blog.  Sekarang masik aktif posting tapi dalam page facebook.  Ini kerana sekarang saya buat daripada hp.  Apps blog yang ada, agak sukar dikendali.  Bagaimanapun, saya akan cuba.

Tanah adalah sumber yang paling berharga di dalam kebun di perkarangan rumah anda, ataupun mana-mana aktiviti berkebun, kecuali aktiviti yang tidak menggunakan tanah, misalnya hidroponik, aeroponik, dan akuaponik.  Ada yang bertuah, mendapat tanah yang elok, kaya dengan nutrien serta elok strukturnya.  Tetapi tidak ramai orang yang bertuah seperti itu.  Untuk mereka yang tinggal di taman perumahan, biasanya tanah di perkarangan rumah, strukturnya padat dipenuhi dengan batu batuan sisa binaan.

Anda tidak perlu risau. Ini bukannya suatu masalah yang besar, kerana tanah adalah sumber yang boleh dialih. Struktur tanah pula boleh dibaiki.
Batu batuan boleh dialih, kalau tidak sekali gus, secara sedikit demi sedikit. Lama-kelamaan ruang berkebun akan mempunyai tanah yang bermutu tinggi dan proses berkebun akan menjadi lebih mudah untuk diselenggara. Anda hanya perlu bersabar dan lakukan setakat yang terdaya.
Dalam aktiviti berkebun secara organik, anda perlu anggapkan bahawa tanah itu suatu entiti yang hidup. Oleh itu, anda perlu melayan tanah sebagai sesuatu yang hidup. Ini kerana jika tanah hidup, ia akan menjaga tanaman kita, dan sebagai pulangan, anda akan mendapat tuaian yang segar lagi berkhasiat.

Inilah sasaran kita.

Tentang tanah, bahagian 1, dipetik drp eBook, ms 153, fail 1 daripada 4 fail.

-------------
Untuk eBook ini, harga tawaran jualan ketika ini ialah RM30. Tapi ini sebenarnya bukan harga sebenar. Harga biasa kami ialah RM200. Ketika ini ada diserahkan kepada pembaca untuk review dan sunting mana-mana yang boleh dinaikkan mutu. Bila settle ubahsuai ikut komen dan saranan pembaca, ebook ini akan dijual dengan harga asal.
Jadi, harga RM30 ini sah hingga 31 Ogos. Mulai 1 September, 2018, harga eBook ini ialah RM200.

Bayaran boleh dibuat melalui mana-mana akaun berikut.
Iskandar Ab Rashid
Affin 205470241951, atau
BSN Giro 1010929000080825, atau
Bank Islam 12092020181754
atau
Zaitun Ismail
CIMB
7017583738
Abdul Rahman bin Iskandar
Maybank
162441150114
atau bayar ke akaun PayPal
[email protected]
Ketika membuat bayaran gunakan maklumat berikut:
Recipient email: [email protected]
Recipient Mobile: 0183601610

Rabu, 13 Jun 2018

Habis gas sebelum sahur

Sebelum Ramadhan, kami ada pressure-canned pelbagai lauk.  Tujuannya, jika ada aral, tak sempat masak, anak-anak ada lauk untuk berbuka.  Mereka hanya perlu masak nasi. Lauk tu, kalau nak panaskan boleh, nak makan terus pun boleh sebab ia disimpan di dalam gerobok atau di dalam kotak, tidak disimpan di dalam peti sejuk.  Macam macam kami pressure canned. Kuah, bubur jagung, kari daging, sambal telur, sayur pun.

Oh ya, ada satu yang saya masak biar perfect.  Of courselah ada kekurangan, tapi saya ubah sebelum pressure-canned.  Patin masak tempoyak.  Untuk uji ketahanan, saya letak aja atas meja makan aja.

Semalam time prepare sahur, gas habis!
Mujur nasi dah masak, lauk tak sempat masak.
Bila mem beritahu gas habis, saya kata tak perlu risau.
Kita makan lauk patin masak tempoyak dengan ulam sambal tomato.

Saya keluar ke verandah, kerat anak kangkung dan ginseng jawa untuk ulam.
Pop, buka balang sambal tomato. Puteri pula minta sambal tempoyak, so pop buka balang sambal tempoyak.

Kemudian, pop balang 450ml patin masak tempoyak.  Tak dapat panaskan sebab gas tak ada.  Tuang, dapat semangkuk.

Bila makan, masuk mulut, masyaAllah macam yang kat RNR Temerloh.  Sedapnya.

Syukur.  InsyaAllah lepas raya kita tambah satu lagi produk, patin masak tempoyak, right to your door-steps.

Selasa, 10 April 2018

Produk dari Rumah

Alhamdulillah, kita dah mula dekat dengan bulan puasa.  Biasanya bila bulan puasa, kita akan bercakap tentang makanan.  Kami pun tidak lepaskan peluang.  Bulan puasa tahun lepas, kami jual spaghetti dengan kuah yang menggunakan herba daripada perkarangan rumah.  Ia memang enak, tapi bila buat jualan, orang yang dah biasa dengan spaghetti aja akan beli.  Ramai yang tidak berani mencuba masakan dari luar.
Jadi tahun ini kami ubah sedikit.  Kami bangunkan produk yang dekat.  Kami ni orang Ganu, jadicari produk yang orang ganu familar. 
kali ini kami gabungkan Kerabu dan Budu, hasilnya Kerabu Budu.  Bahan-bahan untuk kerabu kami gunakan herba daripada perkarangan rumah.  Kerabu Budu ni bolehlah dikata sebagai rencah nasi kerabu, rencah nasi himpit, dan macam-macam lagi.  Jadi, serasilah dengan bulan puasa kerana ketika ini semuanya berselera besar.

Kerabu Budu
Untuk pastikan kerabu budu tahan lama, selepas diisi ke dalam balang, kami pressure-canned balang.  Kerabu Budu tidak perlu disimpan di dalam peti sejuk.  Ia tahan lama.  Selepas dibuka, simpan di dalam peti sejuk.

Bahan-bahan Kerabu Budu
Sebenarnya kami dah mula edarkan Kerabu Budu, dua balang RM20, 6 balang RM50.  Harga dah termasuk poslaju.  Kawan kawan boleh pesan sekarang.  Whatsapp 0183601610

Bayaran boleh dibuat ke mana-mana akaun berikut.
Iskandar ab Rashid
Affin 205470241951, atau
BSN Giro 1010929000080825, atau
Bank Islam 12092020181754
atau
Zaitun Ismail
CIMB
7017583738
Abdul Rahman bin Iskandar
Maybank
162441150114
atau bayar ke akaun PayPal
[email protected]
Ketika membuat bayaran gunakan maklumat berikut:
Recipient email: [email protected]
Recipient Mobile: 0183601610



Hasil penulisan

Untuk makluman kawan-kawan, saya ada menulis beberapa eBook yang berkait dengan aktiviti berkebun di rumah.  Sekarang saya sedang menyiapkan eBook "Berkebun Dengan Bijak".  Antara eBook yang sedang dijual termasuk eBook "Menanam Secara Organik di Rumah."

eBook Menanam Secara Organik Di Rumah
Menanam Secara Organik Di Rumah (versi eBook dalam format PDF)
430 halaman, 14 bab.
Sesuai untuk beginner, intermediate, dan yang dah mahir berkebun.
Pembeli juga dipelawa ke group Menanam Secara Organik Di Rumah. Apa-apa permasalahan yang timbul, kurang jelas, boleh dibincangkan di situ.

Harga biasa, RM200. Untuk April 2018, RM100 sahaja.

Versi kelas (untuk workshop dan kelas juga available) lengkap dengan pertengahan slide dan fail handout untuk cetak. Hanya RM5,000 satu set untuk seorang facilitator atau pensyarah.

Bayaran boleh dibuat melalui mana-mana akaun berikut.
Iskandar ab Rashid
Affin 205470241951, atau
BSN Giro 1010929000080825, atau
Bank Islam 12092020181754
atau
Zaitun Ismail
CIMB
7017583738
Abdul Rahman bin Iskandar
Maybank
162441150114
atau bayar ke akaun PayPal
[email protected]
Ketika membuat bayaran gunakan maklumat berikut:
Recipient email: [email protected]
Recipient Mobile: 0183601610

Jadual Isi Kandungan
PENDAHULUAN
BAB 1: PENGENALAN
MAKSUD BERKEBUN SECARA ORGANIK
SISTEM BERKEBUN SECARA ORGANIK
BAB 2: KENAL LAMAN KEBUN ANDA
IKLIM
SUHU
AIR
CAHAYA
ALIRAN UDARA
MIKROIKLIM
TANAH
BAB 3: KITAR ORGANIK
KITAR AIR
KITAR KARBON
KITAR NITROGEN
EKOSISTEM
RANTAI DAN JARING MAKANAN
BAB 4: TANAH
CIRI-CIRI YANG ADA PADA TANAH
TEKSTUR TANAH
PASIR
KELADAK/LANAR
TANAH LIAT
TANAH LOM/GEMBUR
HUMUS
SEBAB PERLU KENAL TEKSTUR TANAH SERTA CARA UNTUK MENGENALINYA
KAEDAH UJI TEKSTUR TANAH MENGGUNAKAN TANAH
C.E.C. KEUPAYAAN PERTUKARAN KATION
STRUKTUR TANAH
STRUKTUR TANAH YANG ELOK
FAKTOR YANG MEMPENGARUHI STRUKTUR TANAH
MENENTUKAN JENIS TANAH
KOMPONEN TANAH
MINERAL
AIR
UDARA
BAHAN ORGANIK DAN HUMUS
TANAH YANG HIDUP
KESIMPULAN

Jadual Isi Kandungan
BAB 5: MENILAI SERTA MENGUBAHSUAI TANAH
KEDALAMAN TANAH
KEPOROSAN TANAH
HIDUPAN DI DALAM TANAH
TEKSTUR DAN STRUKTUR TANAH
SALIRAN TANAH
pH TANAH
TANAH YANG BERASID
TANAH BERALKALI
BAHAN ORGANIK
CARA MUDAH UNTUK MENENTUKAN KESUBURAN TANAH
PENGURUSAN TANAH
KENAL TANAH DI LAMAN RUMAH
pH TANAH
MEMBAJA
STRUKTUR TANAH
TAMBAH BAHAN ORGANIK
ELAKKAN AKTIVITI MENGERJAKAN TANAH KETIKA BASAH
JANGAN PIJAK RUANG MENANAM
GALAKKAN KEHADIRAN HIDUPAN TANAH
LINDUNG PERMUKAAN TANAH
GANTI BAHAN ORGANIK YANG DIKELUARKAN DARIPADA TANAH
PANTANG LARANG KETIKA MENGERJAKAN TANAH (MEMBAJAK/MENYANGKUL)
BAB 6: NUTRIEN TUMBUHAN
UNSUR YANG DAPAT DIJEJAK DI DALAM TUMBUHAN
MAKRONUTRIEN
MIKRONUTRIEN DAN UNSUR JEJAK
KEGUNAAN MAKRONUTRIEN
NITROGEN
FOSFORUS
KALIUM
MAGNESIUM
SULFUR
KALSIUM
KEGUNAAAN MIKRONUTRIEN
BORON
MANGAN
BESI (FERUM)
KUPRUM
ZINK
MOLIBDENUM
KLORIN
KOBALT
JENIS TANAH SERTA KEKURANGAN NUTRIEN YANG LAZIM
MENJEJAK KEKURANGAN NUTRIEN
BAB 7: BAJA DAN PEMBAJAAN
BAJA ORGANIK
TINJA HAIWAN TERNAKAN
KOMPOS
MEMBUAT KOMPOS PANAS
SUMBER KARBON
SUMBER NITROGEN
BAHAN ORGANIK YANG TIDAK SESUAI DIGUNAKAN
BAHAN ORGANIK YANG SESUAI DIGUNAKAN
KOMPOS DAN SUHU
AKTIVITI PENGURAIAN OLEH BAKTERIA DAN KAITANNYA DENGAN NISBAH C:N
CARA MUDAH UNTUK KENAL BAHAN KARBON DAN BAHAN NITROGEN
PERANAN UDARA DAN AIR DI DALAM PROSES MEMBUAT KOMPOS
KETIKA PROSES PENGURAIAN
BEKAS KOMPOS
CONTOH BEKAS KOMPOS YANG DIBINA SENDIRI
BEKAS KOMPOS DAWAI MATA PUNAI
BEKAS KOMPOS MENGGUNAKAN BATU BLOK YANG DISUSUN
BEKAS KOMPOS KAYU TIGA FASA
PETUA UNTUK MEGHASILKAN KOMPOS DENGAN CEPAT
MASALAH YANG LAZIM KETIKA MEMBUAT KOMPOS
BAJA ORGANIK YANG LAIN
ABU KAYU
RUMPAI LAUT
BAJA YANG RINGKAS
PEMBAJAAN
PEMBAJAAN SELEPAS MENANAM
BAJA FOLIAR
TEH KOMPOS

Jadual Isi Kandungan
BAB 8: BENIH DAN MENCAMBAH BENIH
BENIH HIBRIDA , F1
BENIH PENDEBUNGAAN TERBUKA, OP
KUANTITI BENIH
MENCAMBAH BENIH
MENANAM SEMAIAN (MENYEMAI)
KELEBIHAN MENANAM SECARA SEMAIAN
KELEMAHAN MENANAM SECARA SEMAIAN
ALAT UNTUK MENGHASILKAN CAMBAHAN SEMAIAN
LABEL
PEN PENDANDA KEKAL
ALAT UNTUK MENABUR BENIH
ALAT UNTUK MENJARANG BENIH
PERKARA YANG DIPERLUKAN OLEH BENIH UNTUK BERCAMBAH
CAHAYA
HABA
AIR
MASALAH CAMBAHAN SERTA PUNCANYA
MENGALIH CAMBAHAN
MENANAM TERUS DI TANAH
MENYEDIAKAN BENIH UNTUK SEMAIAN
MENYIRAM
MENYUSUN CAMBAHAN
MENJARANG
MERUMPUT
MEMBAJA
BAB 9: MENYIRAM
TANAH DAN AIR
FAKTOR YANG MEMPENGARUHI KADAR KEHILANGAN AIR
SEJATAN
TRANSPIRASI
TANAH DAN PENGENDALIAN AIR
TEKSTUR TANAH PASIR
TEKSTUR TANAH LIAT
TEKSTUR TANAH KELADAK
STRUKTUR TANAH
BAHAN ORGANIK DI DALAM TANAH
TANAH CERUN
IKLIM/CUACA
KEUPAYAAN TANAH UNTUK MENYIMPAN AIR
TUMBUHAN DAN AIR
KAEDAH MENYIRAM
TANDA POKOK STRESS
UJI KELEMBAPAN TANAH
WAKTU MENYIRAM
LANGKAH YANG PERLU DIAMBIL SEBELUM MENYIRAM
TINGKATKAN KADAR INFILTRASI AIR
TENTUKAN JUMLAH AIR SIRAMAN
KAEDAH MENYIRAM
SIRAMAN DALAM
SIRAMAN CETEK
SUMBER AIR
SISTEM TITIS
BAB 10: RUMPAI
MANFAAT RUMPAI
KEBURUKAN RUMPAI
MENGAWAL RUMPAI
MERUMPUT
MEMANFAATKAN RUMPAI
TANAMAN YANG MENJADI RUMPAI
BAB 11: MAKHLUK PEROSAK
KAWAN ATAU LAWAN
MENGHADAPI MASALAH MAKHLUK PEROSAK
MEMERHATI
KENALPASTI
MAKHLUK MANA YANG MELAKUKAN KEROSAKAN
AMBIL TINDAKAN
PENGURUSAN MAKHLUK PEROSAK SECARA SEPADU
AMALAN BUDAYA
GABUNGAN TANAMAN YANG SERASI
PILIH TANAMAN
TANAM LEBIH
PELBAGAIKAN TANAMAN
UBAH JENIS TANAMAN
JAGA KEBERSIHAN
TINGKATKAN MUTU TANAH
PENJADUALAN
TANAM TANAMAN PERANGKAP
MENGALIH SEMAIAN
KAWALAN FIZIKAL
MEMASANG PENGHALANG
MENYANGKUL
MEMAGAR
MENGUTIP BUANG
MENGGUNAKAN AIR
KAWALAN BIOLOGI
KAWALAN KIMIA
LARUTAN PENCUCI PINGGAN DAN MINYAK MASAK
MAKHLUK PEROSAK YANG LAZIM
MANUSIA
HAIWAN TERNAKAN
HAIWAN PELIHARAAN
BURUNG
SIPUT DAN LINTAH BULAN
LALAT PUTIH
KOYA KOYA
BELALANG
ULAT
KEKABUH KUTU
KEKABUH TIMUN
LALAT BUAH
BENA

Jadual Isi Kandungan
BAB 12: PENYAKIT
KATEGORI PENYAKIT
PENYAKIT BAKTERIA
PENYAKIT KULAT
PENYAKIT VIRUS
LANGKAH-LANGKAH UNTUK MENGHINDARI JANGKITAN PENYAKIT
ALIRAN UDARA
BAKAR
CUACA
LARUTAN ANTIKULAT
BAJA
JANGAN IMPOT PENYAKIT
AMALKAN KEBERSIHAN
BAB 13: BERKEBUN DI RUMAH
FAKTOR YANG MEMPENGARUHI AKTIVITI BERKEBUN DI RUMAH
MASA YANG TERHAD
RUANG
KEMAHIRAN BERKEBUN
PANDUAN MENANAM
MENANAM BAYAM (AMARANTH)
REMAYUNG (BASELLA)
KANGKUNG
BAYAM SPINACH
SAWI
KAILAN
KOBIS CINA
SALAD
ULAM RAJA
MAMAN
ASPARAGUS
LOBAK PUTIH
LOBAK MERAH
CILI
TERUNG
TOMATO
BENDI
KACANG PANJANG
BAB 14: PENUTUP

Selasa, 13 Mac 2018

Kemajuan Berkebun Di Rumah

Di tempat kami sekarang ini sentiasa kering.  Orang lain dapat hujan, kebun kami kontang.  Jadi untuk pastikan kami mendapat tuaian yang berterusan, saya tanam tumbuhan perennial yang boleh dituai sebagai sayur.  Antara tanaman yang kami pilih ialah pokok Moringa oleifera, Pluchea indica, dan Talinum paniculatum.  Pokok tersebut tanam kontang dan mempunyai daun yang berkhasiat.  Jadi walaupun di musim kemarau sekalipun kami tidak putus tuaian sayur yang berkhasiat.

Alhamdulillah bulan ini, terdapat hujan, jadi kami ambil kesempatan untuk pangkas tanaman perennial kami supaya nannti bila tumbuh semakin rindang.  Selepas pangkas, ada ruang tanah, jadi dapatlah saya isi dengan tanaman sayur, misalnya sawi, kangkung, dan bayam amaranth iaitu bayam merah autumn dan bayam hijau.

Jadi Alhamdulillah bulan ini dapat kami nikmati kembali sayur segar seperti sawi dan kangkung.

Isnin, 12 Februari 2018

Kemajuan Petak Timun

Alhamdulillah. Hari ini sempat buat live video untuk menunjukkan kemajuan pada petak timun yang saya tunjukkan sebelum ini. Pokok semakin subur dan tiada tanda serangan penyakit. Setakat ini kami dah dapat tuai buah setiap hari. Walaupun tidak banyak, hanya empat pokok sahaja, ia cukup untuk hidangan keluarga.


Isnin, 5 Februari 2018

Petak Timun

Bismillahirrahmaanirrahiim,  kita mulakan denagn ayat ringkas ini, sebab itu yang diajarkan kepada kami, bila nak mulakan suatu yang baik-baik.

Dua minggu yang lalu saya buka batu blok petak herba, dan extend petak tersebut.  Saya lapiskan tanah dengan satu lapisan kotak yang disiat dan tutup ruang tersebut dengan tanah campuran tanah liat dan pasir.  Tanah tersebut digaul dengan kompos dan sterusnya ditabur baja pellet tinja ayam.  Niat saya, nak tunggu dua minggu. 
Selepas seminggu saya periksa tanah, banyak hidupan tanah dah berkunjung, dan tanah kelihatan cantik.  pH pun cantik, iaitu 7.00.
Walaupun baru seminggu, saya ambil keputusan untuk terus berkebun.  Saya tabur dulu benih sawi sebagai penanda.  Jika bercambah dengan cepat, tanah dah cantik.  Keesokan harinya saya periksa benih tersebut, dah bercambah.  Jadi petang itu saya alih empat anak pokok timun yang saya dah semai sebulan sebelum tu.
Pagi keesokan harinya, saya periksa pokok, semua dah settle don, dan kelihatan tunas yang ada kudup bunga jantan dan betina.
Apabila bunga mekar, alhamdulillah banyak serangga pendebunga berkumpul.  Cantik.
Hari ini, ddah seminggu lebih pokok timun di dalam petak timun, semalam buat tuaian ke dua.  Tuaian menjadi ulam mee hoon goreng, dinikmatan bersama keluarga dan follower tanamsendiri yang datang berkunjung.
Nikmat makan, tak mampu ditolak.


Khamis, 25 Januari 2018

Gangguan Kera Di Taman Perumahan


Masalah kera di taman perumahan?
Pernah dengar perumpamaan orang dulu-dulu, "Seperti kera kena belacan"? Orang melayu dah tahu lama rahsia ni, tapi orang melayu kini, hanya sekadar perumpamaan.
Ini cara saya. Kera haiwan cerdik. Jangan buat mereka marah. Mereka pendendam, dan berupaya menjadi jahat.
Tapi janganlah dicederakan mereka, kerana habitat mereka dah habis dibangunkan. Ke mana lagi mereka nak pergi?
Pergilah kemana-mana pun, tapi janganlah di kawasan perumahan kita. Nanti habis tanaman dikerjakan mereka.
Saya pernah buat pelbagai perangkap, hanya jadi bahan ketawa kera-kera tu. Tapi tak mengapa, kita masih ada kelebihan. Apa-apa yang kita viralkan dalam media sosial, rahsia tak terbocor kepada masyarakat kera.
Ikut cara saya.
Kera nak makan. Kita bagi dia makan dulu. Atas pagar kita, gantung pisang. Mula-mula kera akan waswas, mungkin tak makan. Mana tahan, pisang tu. Ia akan makan.
Esok letak lagi, letak lebih. Ia akan brag pada kawan-kawan. Ada dermawan gantung pisang.
Lusa letak lagi, letak lagi banyak. Maka kera-kera akan datang dengan gerombolannya. Yang bawa akan bangga. Lusa, lagi banyak akan datang. Kemungkinan semua akan datang, dan akan makan tanpa waswas.
Guna chopstick atau kayu yang bersih, cucuk dan sumbat belacan ke dalam pisang. Jangan ada tinggal tanda kat luar. Gantung.


Bila kera makan, ia tak akan perasan ada belacan.
Ia tidak akan membunuh, tapi ia akan menggaru-garu kerana gatal. Kera alah kepada belacan.
Bila kena, ia akan lari dan akan dimarah kera lain yang terkena belacan. Kera tidak akan ganggu lagi kawasan kita. Ia akan pindah ke perumahan lain.
Saya tidak ada lagi masalah kera.
Sila Like dan Share supaya dimanfaatkan oleh kawan-kawan.

Khamis, 18 Januari 2018

Penulisan eBook

Tahun 2017, saya perasan ada peralihan dalam medium penulisan saya iaitu daripada penulisan buku bercetak kepada eBook sepenuhnya.  Ada kawan-kawan yang hubungi minta buku bercetak, tapi saya tidak lagi tulis buku bercetak.  Alasannya, proses penulisan untuk saya tidak lagi semewah dahulu.  Dengan buku bercetak, saya perlukan storage untuk simpan buku-buku yang belum terjual. 
Dahulu saya ada stok beberapa naskah daripada buku-buku saya yang telah diterbitkan.  Tak banyak, hanya 20 naskah untuk setiap title.  Itu pun saya terpaksa sewa ruang atas kedai hanya untuk simpan buku-buku tersebut.  Kos ruang sewa, api air walaupun minimum, meningkat.  Apabila saya ambil keputusan untuk henti menyewa, semua buku satu floor tu terpaksa dilepaskan.  Sedih juga tapi ia tak viable lagi.
Dengan beralih kepada eBook sepenuhnya, saya selesaikan masalah storan secara fizikal, dan tiada lagi pembaziran kertas akibat baki buku yang tak habis terjual.  Jika kawan-kawan inginkan buku bercetak, kawan-kawan masih boleh dapatkan eBook daripada kami dan cetak eBook tersebut di kedai pencetak atau cetak sendiri.  Jadi kawan-kawan ada pilihan cara binding, jenis kertas, serta jenis cetakan.  Lebih customise.
Minggu ini saya menyiapkan eBook "Buat Sendiri Jeruk Timun" iaitu ebook tentang cara membuat jeruk timun fermentasi menggunakan air garam.  Ia sebenarnya ada kaitan dengan aktiviti berkebun kerana proses menjeruk membantu kita mengawet tuaian yang berlebihan.

Rabu, 3 Januari 2018

Mengutip Cacing Untuk Kompos Daun Kering

Cacing tanah ada banyak baka, biasanya dikategorikan mengikut tempat ia ditemui. Saya ingin kutip cacing tanah daripada baka anageic iaitu jenis yang tinggal di permukaan tanah. Baka ini memakan daun kering. Apa yang saya buat ialah saya himpunkan daun hijau dan daun kering di atas permukaan simen dekat pokok di tepi rumah. Saya tutup himpunan daun dengan polibeg.
Apabila daun hancur seperti di dalam gambar di atas, saya kais tanah dan kutip cacing. Di dalam himpunan ini saya dapat kutip 60 ekor anak cacing tanah. Di dalamnya juga ada dua ekor lipan dan banyak kutu kayu. Cacing tanah yang saya kutip tidak besar tetapi baka ini cepat membiak. Ia menepati kriteria yang saya inginkan.
Tujuan saya kumpul cacing baka ini ialah untuk dibiakkan dalam himpunan kompos sisa kebun, supaya daun cepat reput dimakan cacing tersebut.

Tahun ini, aktiviti berkebun diteruskan

Alhamdulillah kita dah masuk ke tahun yang baharu, 2018. Kebun di perkarangan rumah dah penuh dengan pokok perennial yang daunnya dituai sebagai sayur dan teh. Jadi kami sekeluarga tak perlu bimbang putus bekalan makanan di tengah malam. Maklum sajalah, anak-anak sedang membesar, lapor sokmo. Walau pun begitu, semua sihat, fit, dan tidak gendut.
Tahun ini kami mula hidupkan semula aktiviti menanam sayur hijau semusim, dan yang paling mudah, kangkung. Ini kerana sekarang musim tengkujuh, banyak serangan perosak.  Kangkung tahan serangan, jadi memudahkan kami menjaga.
Saya ada semai sedikit untuk jangka pendek. Selebihnya akan ditanam atas batas timbun. Niat saya, tiap tiap minggu akan diagihkan kepada anak-anak, maklum sajalah, ramai dah keluar, melalui cabaran hidup bersendiri.

Selasa, 2 Januari 2018

Posting Pertama Tahun Ini

Kawan-kawan yang belum biasa dengan tanamsendiri, blog ini ditulis oleh saya, Iskandar Ab. Rashid sebagai catatan dalam aktiviti yang berkait dengan berkebun di rumah.  InsyaAllah tahun ni kami rancang untuk tambah lagi skop ilmu berkebun di rumah.

Daripada ilmu tentang benih, menyemai, tumbuhan, memantapkan tanaman, menuai, memasak, mengawet, serta aktiviti integrasi haiwan ternakan, dll yang berkait. Sudah tentu, kami juga perlu survive, ada bill perlu dibayar, ada keperluan. Ini dipenuhi melalui sokongan kawan-kawan melalui perkongsian dan pembelian benih, ebook, dan lain-lain, serta penghebahan melalui Like dan Share, Follow, serta komen yang positif serta membina.

Sebelum kita mulakan aktiviti tahun ini, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada kawan-kawan atas sokongan yang diberikan.
Untuk tahun ini kita mulakan dengan ungkapan "Bismillahirrahmaanirrahiim".