Isnin, 28 Mac 2016

Meter Uji Tanah

Meter uji tanah untuk uji pH, kelembapan dan cahaya analog masih ada stok.
Harganya RM60 bersama 5 pek benih percuma.
Versi digital, uji kelembapan, suhu dan keamatan cahaya juga masih ada stok.  Harganya RM170 termasuk bateri alkaline 9V dan poslaju.

Whatsapp 0183601610 atau emel iskandar@tanamsendiri.com untuk pesanan.

Sabtu, 26 Mac 2016

Viu dari perkarangan rumah, pagi ini.


Viu perkarangan rumah pagi ini.Sila Share dengan raan-rakan yang minat berkebun di rumah. Page ini dibangunkan untuk...
Posted by tanamsendiri.com on Friday, March 25, 2016

Jumaat, 25 Mac 2016

Tawaran Hari Ini, Meter Uji Tanah Analog

Meter uji tanah analog, sukat pH tanah, keamatan cahaya dan kelembapan tanah. Tidak perlukan bateri. Cucuk aja probe ke aras akar dan ambil bacaan. Memudahkan kerja mengadun tanah, memilih lokasi dan menyiram. Sebenarnya tak perlu guna meter untuk berkebun, tapi jika ada masalah pokok mati selepas mengalih, atau semaian tak tumbuh, elok juga kalau ada alat ni.  Bila guna alat macam ni seronok juga.  It's a gadget for home gardeners.  
Ada 5 unit lagi, dijual bersama 5 pek benih yang mudah bercambah. Hanya RM60. Harga dah termasuk poslaju.
Dapat benih kangkung, labu air, kailan, sawi, dan zukini.
PM ke page ini atau emel iskandar@tanamsendiri.com buat pesanan.
-----------------------


Meter uji tanah analog, sukat pH tanah, keamatan cahaya dan kelembapan tanah. Tidak perlukan bateri. Cucuk aja probe ke...
Posted by tanamsendiri.com on Thursday, March 24, 2016

Khamis, 24 Mac 2016

Pertumbuhan kailan semakin galak menggantikan sawi

Baru baru ini sawi melonjak. Sekarang giliran kailan pula.

Posted by tanamsendiri.com on Wednesday, March 23, 2016

Meter Uji Tanah Analog


Baru lepas adun tanah. Sebelum menyemai, uji tanah dulu. Bacaan soil tester, pH 6.0. Tak perlu tingkatkan pH tanah. Dah boleh mula menanam.
Posted by tanamsendiri.com on Wednesday, March 23, 2016

Sweet Basil Dah Memenuhi Petak


Petak ini dah dipenuhi sweet basil. Penuh. Cuma nak perlu jaga supaya bena hitam tak serang. Caranya mudah aja. Semai bawang berdekatan pokok.
Posted by tanamsendiri.com on Wednesday, March 23, 2016

Bayam Merah Red Field, hanya perlu semai sekali sahaja


Bayam merah red field. Saya semai sekali aja. Lebihan pokok hasilkan benih. Bila persekitaran sesuai, bayam baharu akan...
Posted by tanamsendiri.com on Wednesday, March 23, 2016

Rabu, 16 Mac 2016

Jika pertumbuhan tanaman terbantut...

Jika pertumbuhan tanaman terbantut, ada kemungkinan bukan sebab kekurangan baja tetapi kerana persekitaran menghalang tanaman menyerap nutrien.  Jadi, jangan terus tambah baja, sebaliknya cari punca masalah tersebut.  Mulakan denagn menyukat pH tanah.



Jika pokok kelihatan kurang nutrien tetapi tanah kaya dengan baja, jangan ditambah baja. Mungkin pokok tidak subur kerana ia gagal serap nutrien.Periksa pH. Pokok akan serap nutrien jika tanah terlalu berasid atau beralkali. Jika pH punca masalah, tambah bahan yang mampu pulihkan pH tanah.
Posted by tanamsendiri.com on Tuesday, March 15, 2016

Video menunjukkan semaian yang galak bercambah dua hari selepas menerima hujan.


Selepas hujan, semaian tumbuh dengan lebih cepat berbanding di waktu kering walau pun telah disiram dengan air paip.
Posted by tanamsendiri.com on Monday, March 14, 2016

Ahad, 13 Mac 2016

Cara Menghubungi Kami

Tab yang mengandungi simcard 01127005586 telah dicuri.  Ini adalah kecurian kedua dalam masa 1 minggu.  Buat sementara waktu, untuk hubungi kami dengan cara pm ke page facebook/tanamsendiri.com atau gunakan emel iskandar@tanamsendiri.com.
Kepada rakan yang membuat pesanan melalui sms atau whatsapp yang masih belum terima no trekking, sila hubungi kami melalui emel.

No baharu kami, 0183601610.

Harap maklum.

Sabtu, 12 Mac 2016

Kailan


Set Kailan mengandungi 15 pek benih daripada pelbagai jenis kailan. Hanya RM30. Poslaju percuma.PM atau whatsapp...
Posted by tanamsendiri.com on Friday, March 11, 2016

Tuaian petang ini, untuk makan malam.Kailan.Kailan adalah antara benih yang mudah tumbuh dan mudah dijaga. Ia patut di tanam di perkarangan rumah.
Posted by tanamsendiri.com on Friday, March 11, 2016

Jumaat, 11 Mac 2016

Soalan pengunjung?Adakah cahaya diperlukan ketika menyemai?


Soalan pengunjung?Adakah cahaya diperlukan ketika menyemai?----------------Cahaya diperlukan dalam proses...
Posted by tanamsendiri.com on Thursday, March 10, 2016

Khamis, 10 Mac 2016

Tuaian untuk sarapan


Sarapan hasil daripada tuaian pagi ini. Sarapan ini lebih ringan daripada nasi lemak atau roti canai. Lepas makan...
Posted by tanamsendiri.com on Wednesday, March 9, 2016


Menuai sayur untuk dibuat sarapan. Sayur dihidang mentah dan dihidangkan dengan salad dressing.
Posted by tanamsendiri.com on Wednesday, March 9, 2016

Menyemai Benih Di Musim Panas

Benih perlukan haba untuk aktiviti percambahan.  Lebih tinggi suhu, lebih tinggi kadar percambahan.  Bagaimanapun, jika suhu terlalu tinggi benih akan menjadi tidak aktif (dorman) dan jika disemai, kebiasaan benih tidak bercambah.

Untuk pastikan kadar percambahan tinggi, semai di tempat yang tidak terlalu panas, seeloknya di tempat yang suhu persekitaran tidak mencecah 33 darjah Celsius.  Di waktu begini saya letak bekas semaian di tempat teduh yang mempunyai aliran udara yang bebas.  Untuk pastikan medium semaian tidak kering, saya letakkan bekas semaian di dalam dulang takungan air dan di waktu pagi diisi air sedalam 2.5 cm.

Apabila benih bercambah, saya kurangkan aras takungan air secara perlahan-lahan daripada 2.5 cm kepada 1 cm.  Jika cambahan tumbuh lonjong (terlebih tinggi) walaupun cahaya persekitaran mencukupi, itu tanda cambahan berada di tempat yang terlalu panas.  Alih ke tempat cerah yang tidak mempunyai suhu yang tertalu tinggi.

Selasa, 8 Mac 2016

Tuaian Hari Ini


Tuaian hari ini, untuk makan tengahari.
 -------------------
Set Tawaran Mac, hanya RM20Set mengandungi:1. Jagung...
Posted by tanamsendiri.com on Monday, March 7, 2016

Ahad, 6 Mac 2016

Hijau, harum dan enak dimakan


Hijau, harum dan enak dimakan...
Posted by tanamsendiri.com on Saturday, March 5, 2016

Jumaat, 4 Mac 2016

SET TAWARAN MAC 2016


Set Tawaran Mac, hanya perlu bayar RM20. Kiriman batch pertama akan dibuat pada hari Selasa 8 Mac.Kami sediakan 100...
Posted by tanamsendiri.com on Thursday, March 3, 2016

Khamis, 3 Mac 2016

Video menunjukkan petak no 3



Video pagi ini menunjukkan petak no 3.
Posted by tanamsendiri.com on Monday, February 29, 2016

Tanaman kangkung yang dituai menggunakan kaedah kerat dan tumbuh lagi



Petak no 9, kangkung tak luak (jejas) walaupun dah berkali kali dituai.
Posted by tanamsendiri.com on Monday, February 29, 2016

Gambar Terkini yang dipos melalui laman Facebook Tanamsendiri.com


Berkebun di perkarangan rumah, seronok.
Posted by tanamsendiri.com on Monday, February 29, 2016

Keperluan Benih Untuk Bercambah, adalah juga...

Ada tiga keperluan benih untuk bercambah.
Keperluan tersebut, adalah juga perkara yang akan cepat mematikan benih jika ia diperolehi ketika anda menyimpan benih.

Apakah keperluan tersebut?  Tonton video ringkas ini.
---------------------------------------


Tiga perkara yang diperlukan oleh benih untuk bercambah adalah juga menyebabkan benih yang disimpan cepat mati.
Posted by tanamsendiri.com on Tuesday, March 1, 2016

Pilih Benih Untuk Dimasukkan ke dalam set tawaran


Untuk Set Tawaran Mac, kami sedang memilih benih untuk disertakan di dalam set. Jika ada benih yang ingin disertakan,...
Posted by tanamsendiri.com on Wednesday, March 2, 2016