Halaman

Cari Blog Ini

Ahad, 11 September 2016

Tanamsendiri Kacang Buncis

Kacang buncis, ada jenis memanjat, ada juga jenis merimbun.  Lenggai kacang berwarna kuning sepanjang 10 hingga 15 cm.  bunga kacang buncis putih, merah, atau merah jambu.

Benih kacang buncis bercambah antara 7 hingga 14 hari selepas disemai.  Benih tahan selama 2 tahun.  Waktu menuai, 8 hingga 12 minggu selepas disemai.

Tanah
Pokok kacang tumbuh dengan subur di tanah yang tidak terlalu berat, elok salirannya dan tidak terlalu berasid.  Elok tabur kapur sebelum menanam untuk menambah kalsium dan kurangkan keasidan tanah. Gaulkan kompos atau bahan organik 2 minggu sebelum menyemai.

Penjagaan
Lidungi anak pokok daripada serangan siput.  Merumput untuk pastikan anak pokok tidak bersaing dengan rumpai.  Pasang pancang ranting untuk pokok memanjat dan sebagai sokongan.  Pastikan anda menyiram setiap pagi untuk pastikan pokok menerima air yang cukup serta lengga kekacang menjadi segah dan segar.  Selepas tuaian pertama, sembur pokok dengan the kompos atau siram dengan air baja untuk bekalkan nitrogen yang banyak.  Ini untuk pastikan anda mendapat tuaian lenggai kacang yang besar.  Jika kekurangan baja, lenggai kacang yang dihasilkan menjadi semakin kecil.

Tuai apabila lenggai kacang mencapai 10 cm, iaitu lenggai bahagian kacang mula membengkak tanda kacang di dalamnya telah berisi.  Waktu tuaian berpanjangan selama 5 hingga 7 minggu.  Biarkan lenggai kering di pokok untuk hasilkan benih yang baharu dan semai setiap 2 minggu untuk pastikan mendapat bekalan lenggai kacang yang berterusan.

Benih kacang buncis boleh didapati daripada tanamsendiri.com

Sila Like dan Share supaya dapat dimanfaatkan oleh rakan-rakan serta kenalan dan juga untuk membantu kami di tanamsendiri.com.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan