Halaman

Cari Blog Ini

Jumaat, 18 Disember 2015

Video Petak Nombor 1 Selepas Tuaian Pertama


Petak nombor satu, video diambil hari ini. Petak ini bersaiz 4X3 kaki, iaitu 12 kaki persegi ditanam dengan pokok mulberi sebagai tanaman utama. Ruang kosong diisi dengan pelbagai tanaman sayur. Genap 3 minggu, kami telah tuai pokok sawi renek dan kangkung. Ini memberikan ruang kepada semaian yang lebih kecil untuk membesar dengan lebih galak. Kelihatan pokok salad merah yang semakin besar, lobak putih masih struggling dan mulberi sendiri telah menghasilkan putik buah.

Apabila  diletakkan video ini di dalam laman facebook.com/Tanamsendiri, ada yang bertanya tentang tanah yang digunakan.  Saya gunakan tanah daripada petak lama digaul dengan kompos daripada ladang ternak kambing (kompos tinja kambing), kompos daripada bongkah cendawan terpakai (habuk kayu yang terurai), pasir kasar, dan kompos daripada ruang perkarangan rumah yang telah terurai.  Untuk kaedah membuat kompos dan penyediaan tanah, rakan-rakan boleh dapatkan ebook "Menanam Secara Organik Di Rumah".  Harganya RM50 sahaja.  Whatsapp/SMS 0175009364 untuk pesanan.

Oh ya, saya telah menerima beberapa jenis benih yang baharu.
Tomato buah panjang, terung purple berbuah lebat, cili merah, sawi putih baka emas. Dapatkan kesemuanya dengan harga RM20. Tambah RM10 untuk kendalian poslaju. Jadi jumlahnya RM30. Hanya ada 10 set. Kami akan tambah 5 pek benih yang lain secara percuma. Benih percuma termasuk sawi, kailan, bayam, salad, dan kangkung. SMS/Whatsapp 0175009364 untuk pesanan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan