Halaman

Cari Blog Ini

Rabu, 16 Disember 2015

Petak Baru Selesai Dibina dan Diisi dengan Kompos Sisa Rumpai

Petak tanaman diisi dengan bahan organik daripada rumpai dari perkarangan rumah.

Alhamdulillah pagi ini dapat siapkan petak no 4. Petak ini diisi dengan tanah kebun (top soil), pasir, dan kompos kebun daril daripada rumpai daripada perkarangan rumah ini yang dikerat dan dikomposkan 4 minggu yang lalu. Kompos ini belum terurai sepenuhnya, dan serat rumput masih kelihatan dengan jelas. Tapi dah tak sabar nak tunggu hingga kompos reput sepenuhnya. Selepas ditambah ke dalam petak saya dapati pH tanah berada pada julat antara 5.5 hingga 6.5. dah serasi untuk tanam sayur hijau. Oleh kerana campuran ini terlalu basah, saya akan tunggu kandungan air kurang sedikit, barulah saya akan mula mengalih tanaman ke dalam petak ini.

Gambar di sebelah kanan menunjukkan sumber bahan organik, iaitu kompos dari sisa kebun yang kami manfaatkan di dalam petak no. 4. Petak tersebut belum diisi dengan tanaman. Saya menunggu tanah stabil dulu.
Ruang ni sebenarnya kami rancang nak letak sistem kompos 3 fasa, tapi kami terpaksa longgok bahan kompos dulu kerana sistem tersebut belum sempat dibina.

Untuk maklumat yang lebih lanjut tentang kaedah menanam secara organik di perkarangan rumah, dapatkan ebook "Menanam Secara Organik Di Rumah." SMS/Whatsapp 0175009364
------------------------------------------
One of the issues in building a raised-bed is what to fill in, that is the soil. You are going to buuild a place that will host soil organisms. One of the ingredients for the soil is organic material, for the organisms and as a soil conditioner. For this raised-bed, Read More

Tiada ulasan:

Catat Ulasan