Halaman

Cari Blog Ini

Rabu, 2 September 2015

Semaian hilang!

Ouch, ke mana perginya cambahan curly kale?
Dua hari lepas saya ada semai benih curly kale di dalam dulang semaian. Dulang semaian diletak di luar pagar untuk manfaatkan teduh kanopi yang kami pasang.
Semalam dah bertaburan tumbuh.

Pagi ini seolah olah benih tak bercambah langsung.
Kalau saya tak check bekas semaian sudah pasti saya akan kata benih semaian tersebut tidak bercambah. Rupa-rupanya benih bercambah aja, dah ada serangga perosak yang meratahnya.
Frust juga sebab benih yang ada tak sampai 20 biji dipesan dari luar negara, dan semua telah disemai untuk ujicambah. Semua telah habis dimakan.

Ini adalah satu daripada cabaran menyemai benih. Biasanya orang baru akan mengatakan benih tidak bercambah atau tidak bernas. Sebenarnya benih telah bercambah tetapi telah dimakan oleh serangga perosak atau siput babi yang menyerang di waktu malam.

Dalam kes ini, cambahan telah dimakan oleh belalang tanah. Belalang ini saiznya kecil aja, iaitu 1 cm. Warnanya kehitaman sama dengan warna tanah.

Untuk selesaikan masalah serangan makhluk perosak amalkan kaedah pengurusan makhluk perosak. Ia terdiri daripada beberapa langkah menghindar.
-------------------------------
Semua ini ada dibincangkan di dalam ebook "Menanam Secara Organik Di Rumah". Harganya cuma RM50. Berbaloi membacanya. SMS/Whatsapp 0175009364 untuk buat pesanan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan