Halaman

Cari Blog Ini

Isnin, 18 Mei 2015

Kitar Semula Dalam Skop Yang Lebih Luas, Buat Kompos Sendiri


Kitar semula tidaklah terhad kepada mengumpul tin minuman dan suratkhabar lama.

Sisa makanan, sisa keratan rumput dan lain-lain bahan organik boleh dikitar semula, menghasilkan kompos iaitu bahan baja yang bermutu tinggi.  Sebagai upah, kita dikurniakan dengan tanaman yang subur dan berkhasiat.  Jika tidak berkebun, kita boleh jual kompos tersebut dengan harga yang tinggi.  Nah... Jimat duit belanja dapur.

Dari kajian yang saya pernah baca, 40% daripada makanan dan sayur segar yang kita beli berakhir di dalam tong sampah.  Bayangkan banyak mana bahan ini memnuhi ruang pusat pelupusan sampah.    

Aktiviti mengkompos adalah aktiviti murni kerana ia mesra alam.  Aktiviti ini mudah dilakukan dengan perbelanjaan awal yang minima.  Ada yang berkata aktiviti kompos busuk dan tidak enak dipandang.  Orang ini tidak tahu menahu dengan apa yang dikatakannya.  Maafkan dia.

Mengkompos memerlukan empat bahan asas iaitu bahan organik yang dibahagikan kepada bahan hijau dan bahan kelabu, air dan udara.  Jika sukatan betul proses akan berlaku dengan cepat dan bersih.  Hasilnya, habuk rupa seperti serbuk kopi dengan bau tanah.

Untuk panduan membuat kompos dan membuat kompos menggunaan cacing, dapatkan ebook ini, “Buat Kompos Sendiri.”  Harganya RM20 sahaja.  SMS/Whatsapp 0175009364 untuk membuat pesanan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan