Halaman

Cari Blog Ini

Khamis, 16 April 2015

Sayur Rumpai

Rumpai yang dikutip dan dijadikan salad dan sayuran.

Hari ini merumput petak sayur ruang parkir depan rumah.  Ruang ini sebelum ini saya tanam pokok labu manis.  Hari ini dicabut semuanya.  Kemudian saya topup dengan tanah kompos dan tambah kapur untuk tingkatkan pH.

Dua tiga malam yang lepas hujan, kompos basah dan mula berbau seperti air cor.  Saya harapkan kapur dapat kurangkan sedikit baunya.

Sebagaian daripada rumpai telah dimasukkan ke dalam tong kompois.  Sebahagian lagi saya simpan untuk dibuat salad dan untuk dimasak.  Ketika mengutip ada rakan yang singgah, memberitahu khasiat daripada beberapa herbal rumpai yang saya kutip.  Katanya,

"Weeds are neglected pharmacy."

Dia juga menyarankan agar saya bmcangkan tentang herbal ubat ubatan.  Saya setuju, jka kita tahu cara penggnaannya, sebab ubat juga boleh menjadi racun jika dimakan terlalu banyak atau memakannya walaupun kita tidak memerlukannya.

Saya balas,

"That depends.  Would you go for chemotherapy if you are not a cancer patient?"

Masalah sedikit jika saya sentuh tentang ubat ubatan sebab pembaca ada pelbagai, dan keperluan juga pelbagai.  Orang muda dan orang tua, keperluannya berbeza.  Apa yang menjadi racun kepada orang tua, mungkin mesti dimakan oleh kanak-kanak.

Walaupun begitu, ada juga rasa teringin untuk menyentuh tentang topik tersebut, mungkin sebagai panduan am, sebab orang yang paling layak untuk mengulas tentang perubatan ialah doktor perubatan sahaja.  

1 ulasan:

  1. rumpai yg berbunga pink tuh boleh di buat sayur ke? teringat mudah sgt jumpa kt tepi2 umah....

    dana pun skrg dh celik rumput2 dh sbb baru perasan n tau banyak rumput2 yg ada khasiat or sebenarnya herba... tp yelah mmg herba pun kite kene belajar jgk bkn pakai baham je

    BalasPadam