Halaman

Cari Blog Ini

Isnin, 13 April 2015

Perkara Asas Tentang Berkebun Di Rumah (Bahagian 9 daripada 10)

Bila dberitahu pokok pun bertindak setelah terangsang oleh hormon, ada yang menggeleng tidak percaya. Ada yang kata,

“Hmmmmm yer larr tu....”

Betul, tak tipu. Tumbuhan pun ada hormon.

Hormon di dalam tumbuhan tidak diserap daripada tanah atau terdapat di dalam baja. Pokok itu sendiri yang menghasilkan hormon sebagai perangsang untuk sesuatu tujuan. Pokok tumbuh ke arah cahaya matahari, itu kesan hormon. Pokok keluarkan bunga, tu juga kesan hormon. Pokok luruhkan daun, hasilkan buah, ranumkan buah, tumbuh tunas baru – semua itu tindak balas terhadap hormon.

Owh jangan risau, hormon tumbuhan dan hormon di dalam badan kita tak sama. Kita tak akan terangsang bila termakan hormon tumbuhan. Hah, apa? Oh tidak. Tumbuhan tak hasilkan testosteron atau estrogen atau mana-mana hormon yang berkait dengan perangsang aktiviti seks manusia. Jangan mimpi.

Hormon yang ada di dalam tumbuhan secara asasnya ada lima. Itu yang saya pernah belajar dalam tahun 80an dulu. Sekarang, saya pasti ada bahan kimia lain yang ditemui yang bertindak seperti hormon. Lima hormon asas yang saya maksudkan ialah auksin, sitokinin, giberelin, dan etilena.

Dengan ilmu pengetahuan tentang hormon, kta dapat memanipulasi aktiviti tanaman supaya berpihak kepada sasaran kita, iaitu untuk menghasilkan lebih tuaian yang bermutu.

Misalnya, auksin adalah hormon yang berkait dengan pertumbuhan. Ia banyak ditemui di hujung tunah, pada batang pokok dan pada hujung akar. Auksin juga merangsang pertumbuhan tunak ke arah cahaya matahari.

Owh, dah kreatif pula. Kan saya dah cakap, hormon tumbuhan tidak berfungsi di dalam badan kita. Jika rambut dah jarang, jangan harap dengan menyapu auksin di kulit kepala rambut akan tumbuh lebat kembali. Kita bukannya tumbuhan.

Dengan mencelup keratan batang di dalam larutan yang mengandungi auksin, kita mampu menggalakkan pertumbuhan akar. Nah sekarang rakan-rakan dah athu apa yang ada di dalam pekatan larutan penggalak akar yang saya jual. Ia tidak lagi menjadi rahsia.

Sitokinin pula merangsang pertumbuhan bunga dan menghasilkan buah yang lekat. Satu lagi rahsia kami terbongkar. Tak mahhu bercerita panjang. Dah boleh agak.

Pokok berbunga dan berbuah adalah tindak balas terhadap rangsangan hormon.


Giberelin pula mampu merangsang pertumbuhan buah dan jika disembur akan mampu menghasilkan buah yang lebih besar dan buah tang tiada biji. Ada petani yang memanfaatkan hormon ini untuk hasilkan buah tanpa biji.

Etilena pula digunakan untuk meranumkan buah atau merangsang daun supaya luruh dan buah gugur. Misalnya di musim luruh, pokok meluruhkan daunnya kerana dirangsangkan oleh hormon ini.

Ada juga orang yang gunakan hormon yang dinyatakan ini untuk mengawal serangan makhluk perosak. Topik ini akan dibincangkan kemudian di dalam posting topik yang baru. Saya juga merancang untuk membincangkannya di dalam ebook yang bakal diterbitkan.

–---------------------------
Bahagian 9 daripada 10

Cecair penggalak akar dijual dengan hanya RM10 satu botol kecil. Ia boleh digunakan untuk merangsang pertumbuhan akar pada keratan batang.

Untuk pesanan, sms/whatsapp/telegram/viber/wechat 0175009364 atau emel [email protected] atau comment dalam posting ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan