Halaman

Cari Blog Ini

Isnin, 6 April 2015

Perkara Asas Tentang Berkebun Di Rumah (Bahagian 2 daripada 10)

Sebelum ini saya ada nyatakan bahawa ia menjadi lumrah bahawa kita ingin tanaman kita mencapai tahap potensi maksima.   Untuk mencapai hasrat tersebut, kita sanggup lakukan apa sahaja sehingga kita terlupa tujuan asal kita menanam (untuk mereka yang menanam sayur atau buah-buahan untuk dimakan).

Saya pernah terbaca perbualan di dalam grup berkebun, mereka menggunakan bahan yang amat beracun untuk membunuh serangga.  Marah benar tu sehingga alpa yang mereka sebenarnya meracun diri sendiri serta keluarga..  Saya tidak mencelah kerana tidak percaya apa yang saya telah baca.  Terkejut dan terlintas, mungkin mereka dah jadi “kurang waras” akibat kesan sampingan racun tersebut.

Dua minggu lepas, ada seorang pekerja asing menyapa, menawarkan khidmat sembur racun untuk hapuskan rumpa di sekeliling ruang menanam.  Dengan lembut saya beritahu, saya tak meracun sebab sayur yang saya tanam, buat makan keluarga.

“Tarak Baiya.  Ini racun selamat, boleh makan.”

Saya renung mata pekerja tersebut, cuba memahami kenapa degil sangat.  Saya ulang semula dengan cara yang ebih mudah difahami.

“Situ saya tanam sayur.  Sayur saya makan. Isteri makan. Anak-anak makan. Cucu makan.  Saya tak mahu rahun.  Saya mahu sihat.”

Pekerja tersebut tidak mahu berganjak.

“Baiya, ini racun selamat.  Boleh makan.  Tiga pulu ringgit saja.  Jangan kedekut sangat....”  pujuk pekerja tersebut.

Tanaman sayur yang ditanam bebas racun.
Saya berhenti dari aktiviti berkebun dan sapu tanah yang terlekat pada tangan.  Saya suruh dia tunggu dan masuk ke rumah.  Saya keluar dengan satu cawan pakai buang yang bersih.

“Macamni, awak isi racun tu dalam cawan ni.  Awak minum.  Kalau lepas minum awak masih OK, saya upah awak sembur kawasan sayur saya.”  Arahan saya jelas.

Dia terkejut, terdiam sekejap dan berkata, “Baiya, mana boleh minum.  Ini racun, saya minum saya mati!”

“Tadi awak kata boleh makan.  Time awak tak mahu pula makan.  Saya mati awak tak kisah, awak mati awak kisah.”

Dia hulurkan tangan, bersalam dan berlalu.  Mulut terkumat kami dalam bahasa urdu.

Itu pegangan kami, aktiviti ini aktiviti untuk menghasilkan makanan yang terbaik.  Kami tidak akan gunakan racun atau sarankan penggunaan apa sahaja yang berbahaya.

--------------------------
Bahagian 2 daripada 10

Benih terbaru, 10 pek benih termasuk 2 jenis sawi, kangkung, bayam malabar, timun.  Hanya RM10.  Harga berasingan RM20.  Kendalian poslaju RM10.  Kendalian posbiasa RM5 (setem RM4, kadar bungkusan kecil).

Untuk pesanan, sms/whatsapp/telegram/viber/wechat 0175009364 atau emel [email protected] atau comment dalam posting ini.

1 ulasan:

  1. Tau pulak Si Pemotong rumput racun tu boleh buat dia mati :-)

    BalasPadam