Halaman

Cari Blog Ini

Jumaat, 10 April 2015

Perkara Asas Tentang Berkebun Di Rumah (Bahagian 6 daripada 10)

Bunga Kucai
Kebiasannya tanah liat mengandungi banyak nutrien yang diperlukan oleh tumbuhan. Ia juga mampu menyimpan air yang banyak. Bagaimanapun air tidak mudah mengalr melalui tanah liat dan kawasan bertanah liat mudah berlopak kerana saliran yang tidak elok. Oleh sebab itu, tanah liat tidak menyimpan udara.

Apabila disentuh dengan tangan, permukaan tanah liat rasanya rata dan tidak kesat. Jika dikepal dengan apak tangan, tanah liat mudah dibentuk.

Jika menanam di dalam tanah liat, akar akan terkumpul berhampiran dengan permukaan tanah. Jika menanam di dalam tanah berpasir pula, akarakan bergerak jauh ke dalam mencari air. Akar tidak perlu tumbuh dekat dengan permukaan untuk mendapatkan udara kerana udara banyak di dalam tanah yang berpasir.

Medium pula biasanya mengandungi bahan organik, misalnya kompos atau sabut kelapa. Bahan ini dipilih kerana ia mampu menyimpan nutrien dan air. Dalam masa yang sama, air mudah mengalir melaluinya.

Selain tumbuh ke arah air, akar perlukan udara untuk respirasi (proses pernafasan). Dalam proses ini, tenaga dihasilkan dan digunakan untuk pertumbuhan akar. Oleh sebab itu arah pertumbuhan akar diimbangi denagn tumbuh ke arah air dan udara.

Oleh kerana pola pertumbuhan akar berbeza jika di semai di dalam tanah liat atau tanah berpasir, apabila dialih, tumbuhan akan menghadapi masalah jika jenis tanah adalah berbeza. Jika semaian menggunakan tanah liat, ia elok dialih ke kawasan bertanah liat, dan begitulah sebaliknya.

Selain daripada struktur tanah, pH (keasidan tanah) juga memainkan peranan yang penting. Jika pH serasi, tumbuhan dapat menyerap nutrien dengan mudah. Jika pH tidak serasi, sukar untuk tumbuhan menyerap nutrien yang diperlukan.

Kebiasaannya, pH yang serasi untk tanaman ialah di antara 5.5 dan 6.5.

Cara yang terbaik untuk memahami tanah ialah menguji tanah. Maklumat yang diperoleh daripada ujian tanah boleh digunakan untuk tindakan selanjutnya untuk menghasilkan tanaman yang subur.

--------------------------------------
Bahagian 6 daripada 10

Benih kucai ada di dalam stok kami. Baka madu harganya RM5 satu pek. Setiap pek ada 10 benih.

Untuk pesanan, sms/whatsapp/telegram/viber/wechat 0175009364 atau emel [email protected] atau comment di dalam posting ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan