Halaman

Cari Blog Ini

Sabtu, 25 April 2015

Perkara Asas Tentang Berkebun Di Rumah (Siri 2) – Benih, Bahagian 2 daripada 10

Semua sayur yang kita semai dihasilkan oleh tumbuhan berbunga kecuali kulat dan paku pakis.  Jadi semua benih tersebut terhasil daripada bunga.

Bunga adalah organ seks tumbuhan.  Proses persenyawaan berlaku melalui pendebungaan, iaitu apabila debunga jantan terlekat kepada stigma betina dan persenyawaan bahan baka berlaku.  Debunga, stigma... ini perkataan baru ni.  Ok, izinkan saya ulaskan terlebih dulu.

Di dalam bunga, ada bahagian betina dan ada bahagian jantan.  Bunga yang ada kedua dua bahagian betina dan jantan dikenali sebagai bunga sempurna.  Ada bunga yang ada bahagian jantan sahaja dan ada bunga yang ada bahagian betina sahaja.

Bahagian betina bunga dikenali sebagai pistil; bahagian jantan bunga dikenali sebagai stamen.
Ada tumbuhan yang hasilkan bunga sempurna, ada yang hasilkan bunga betina dan bunga jantan secara berasingan, dan ada tumbuhan yang hasilkan bunga betina sahaja dan tumbuhan lain pula menghasilkan bunga jantan sahaja.

Pistil iaitu bahagian betina bunga mempunyai pelbagai saiz mengikut jenis tumbuhan.  Ada tumbuhan menghasilkan pistil yang kecil dan ada yang menghasilkan pistil yang besar.  Di pangkal pistil terdapat ovari yang apabila disenyawa akan membesar menjadi buah.  Di dalam ovari terdapat ovule yang akan membesar menjadi benih.

Ovari bersambung ke stigma, iaitu bahagian yang melekit yang akan menerima debunga melalui style yang mengandungi tiub.

Ilustrasi 2 menunjukkan pistil di dalam bunga sempurna.

Ilustrasi 2


-----------------------------
Perkara Asas Tentang Berkebun Di Rumah (Siri 2) – Benih, Bahagian 2 daripada 10


Tiada ulasan:

Catat Ulasan