Halaman

Cari Blog Ini

Isnin, 13 April 2015

Perkara Asas Tentang Berkebun Di Rumah (Bahagian 8 daripada 10)

Rumpai dapat tumbuh dengan subur kerana tanah ada mengandungi nutrien.
Di dalam aktiviti berkebun di rumah, selain daripada tanah dan air, baja juga memainkan peranan yang penting dan perkara ini jarang dibincangkan secara mendalam. Saya belum terjumpa buku dalam bahasa melayu yang membincangkan tentang pembajaan untuk aktiviti berkebun di rumah secara mendalam. Baja penting kerana ia membekalkan nutrien yang diperlukan oleh tanaman untuk pertumbuhan yang subur serta tuaian yang memuaskan. Nutrien adalah sumber asas yang diperlukan oleh tanaman. Ia ada di dalam tanah secara semulajadi. Apabila air mengalir, nutrien terlarut dan diserap oleh tumbuhan. Kehadiran nutrien di dalam tanah dapat dilihat kesannya dengan jelas melalui kehadiran rumpai, semak, belukar dan hutan belantara. Kita membaja untuk menambah kandungan nutrien atau untuk memaksa tanaman menghasilkan tuaian seperti yang kita kehendaki.

Lazimnya nutrien diserap melalui akar. Bagaimanapun jika disembur ke permukaan daun, nutrien juga dapat diserap oleh tanaman.

Unsur yang dimaksudkan termasuk nitrogen, fosforus, kalium, sulfur, mangan, magnesium, molibdenum, kalsium, karbon, boron, klorin, kuprum, ferum, zinkum, silikon, oksigen, karbon dan hidrogen. Biasanya karbon, hidrogen dan oksigen tidak diberludikan kerana tumbuhan mendapat unsur tersebut daripada air dan udara.

Unsur nutrien yang diperlukan di dalam kuantiti yang banyak dikenali sebagai makronutrien. Unsur yang termasuk di dalam kumpulan makronutrien termasuk nitrogen, fosforus, kalium, magnesium, sulfur, dan kalsium.

Unsur yang diperlukan di dalam kuantiti yang sedikit dikenali sebagai mikronutrien. Walaupun diperlukan di dalam kuantiti yang sedikit, mikronutrien tetap penting. Tanpa mikronutrien, pokok akan sakit dan mati.

Walaupun begitu kita tidak perlu risau kerana mikronutrien lazimnya sedia ada di dalam tanah. Walaupun bgitu, elok juga kita tambah unsur nutrien melalui penggunaan baja supaya pokok dapat hidup dengan subur tanpa terbantut kesan kekurangan mikronutrien.

Baja biasanya ada pelbagai rupa, misalnya serbuk, bintil, pellet, dan di dalam bentuk larutan. Kandungan baja juga ada pelbagai, misalnya tinggi nitrogen, tinggi forforus atau pun tinggi kalium. Cara membaja juga berbeza. Kita boleh tabur di atas tanah, atau sembur larutan ke atas daun. Baja juga boleh jadi baja organik, yang berasal daripada hidupan yang telah mati dan mereput, atau baja sintetik yang dihasilkan melalui proses tindak balas kimia.

Pokok moleh cedera atau mati jika kepekatan unsur yang digunakan terlalu tinggi. Jadi kaedah membaja juga penting dan kita perlu ambil cakna supaya kesannya sebagaimana yang kita harapkan.
-------------------------
Bahagian 8 daripada 10

Set koleksi posting tanamsendiri ada dibukukan. Jilid 1 hingga 3, hanya RM97satu set. Poslaju percuma.

Untuk pesanan, sms/whatsapp/telegram/viber/wechat 0175009364 atau emel [email protected] atau comment dalam posting ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan