Halaman

Cari Blog Ini

Sabtu, 11 April 2015

Perkara Asas Tentang Berkebun Di Rumah (Bahagian 7 daripada 10)


Tanah sememangnya penting untuk menanam. Pilihan tanah sebenarnya ada kaitan dengan satu lagi elemen yang penting untuk tanaman; air. Jika ada tanah yang subur tetapi kering kontang, pokok tetap tidakakan tumbuh. Jadi, setelah sediakan tanah yang elok, kita perlu fikirkan tentang menyiram. Menyiram, mudah aja bunyinya. Sebenarnya ia tidak semudah itu. Ini kerana kaedah menyiram perlu betul dan jumlah air siraman juga perlu betul.

Kesan pokok yang terkurang air dan terlebih air sama sahaja. Daun mula menjadi layu dan di bahagian sisi daun mula menjadi cokelat dan rapuh.

Jadi, kita perlu siram dengan betul dengan jumlah air yang betul supaya selepas menyiram tanah tidak kering atau lejuh dengan air.

Cara menyiram perlu dipadankan dengan jenis tanah. Misalnya, jika tanah berpasir, kita perlu kerap menyiram dengan air yang banyak dan jika tanah liat atau kaya dengan bahan organik, kita tidak perlu menyiram dengan kerap, dan gunakan air yang sedikit sahaja.

Tanaman di dalam bekas pula perlu kerap disiram kerana jumlah medium di dalam bekas adalah terhad, dan jumlah keupayaan meyimpan air juga adalah terhad.

Ketika meyiram, jangan simbah sekaligus kerana kita peru berikan masa untuk tanah menyerap air. Jadi, siram dengan air yang sedikit dan perlahan tetapi siram dengan lebih lama.

Ada juga yang bertanya, mengapa perlu menyiram sedangkan sekali sekala hujan turun?

Sebenarnya air yang masuk ke dalam tanah boleh hilang melalui sejatan atau mengalir keluar sebelum sempat meyerap masuk ke dalam tanah. Kehilangan air secara begini berlaku dengan kehadiran atau ketiadaan tanaman atau tumbuhan.

Air juga boleh hilang melalui tumbuhan yang ada. Ini kerana tumbuhan sentiasa berpeluh, atau disebut transpirasi melalui permukaan daun. Air diserap masuk melalui akar, mengalir melalaui salur di dalam batang dan masuk ke dalam daun. Di situ, air tersebut keluar melalui liang liang di permukaan daun.

Proses transiprasi berlaku seakan-akan sama dengan cara kita menyedut minuman menggunakan straw. Apabila air keluar melalui permukaan daun, ia menghasilkan tekanan yang rendah menyebabkan air dari kawasan tekanan tinggi mengalir ke arah permukaan daun yang bertekanan rendah. Aliran air di dalam proses ini membantu tumbuhan menyerap nutrien yang terlarut di dalam air.

Kita mengawal air ketika berkebun dengan memanipulasi kapasiti tanah menyimpan air serta memanipulasi proses transpirasi di dalam tanaman. Bagaimana tu? InsyaAllah ia akan dibincangkan nanti.

--------------------------------------
Bahagian 7 daripada 10

Senarai benihj ada diletakkan dalam pautan ini.
http://www.tanamsendiri.com/2014/04/senarai-terkini.html

Untuk pesanan, sms/whatsapp/telegram/viber/wechat 0175009364 atau emel [email protected] atau comment dalam posting ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan