Halaman

Cari Blog Ini

Jumaat, 10 April 2015

Perkara Asas Tentang Berkebun Di Rumah (Bahagian 4 daripada 10)

Pucuk bayam malabar
Sebelum kita bincangkan dengan lebih mendalam tentang pertumbhan tanaman, elok kita bincang dan faham dahulu tentang perkara yang perlu atau perkara yang mempengaruni pertumhan tanaman. Hanya dengan memahami perkara tersebut, kita boleh lakukan sesuatu untuk mengubah atau mengawal pertumbuhan tanaman dengan lebih berkesan.

1. Tanah atau media
2. Air
3. Nutrien
4. Hormon tumbuhan
5. Makhluk perosak

Jika diperhatikan, senarai yang diberi di atas tidak sama dengan unsur yang diperlukan oleh tumbuhan untuk proses membuat makanan, iaitu fotosintesis. Unsur yang diperlukan untuk proses fotosintesis ialah
1. Air
2. Udara (karbon dioksida)
3. Cahaya

Proses fotosintesis berlaku di dalam daun, jadi apa yang perlu ialah kita mesti bekalkan bahan atau kawal sekeliling supaya pokok dapat hasilkan daun yang subur. Bila dah daun subur, barulah pokok dapat jalankan proses fotosinsetis. Ketika itu barulah unsur di dalam senarai kedua diperlukan.

–-------------------------
Bahagian 4 daripada 10

Benih bayam malabar, atau juga dikenali sebagai sayur maharaja, boleh didapati daripada blog/laman ini. Lima pek harganya RM10. Setiap pek ada 10 benih.

Untuk pesanan, sms/whatsapp/telegram/viber/wechat 0175009364 atau emel [email protected] atau comment dalam posting ini.

2 ulasan:

 1. Salam En.Is
  Sy nk tnta anak pokok Malabar ni awal pertumbuhan (ank pkok) adakah lmbt pertumbuhannya.Sy pnya masih takat tu aje..hnya 2helai daun..Dh 1bln.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Mungkin tanah tak serasi. Cuba tukar ke dalam bekas lain.

   Padam