Halaman

Cari Blog Ini

Selasa, 21 April 2015

Meter Uji Tanah Mengelakkan Kita Main Agak-agak

Hari ini panas sedikit. Tanah dalam petak kobis kering walaupun sekeja tadi hujan. Jadi, saya perlu siram.  Tanpa alat ini, saya pasti tidak akan menyiram kerana hari ini hujan renyai-renyai.  Dengan alat ini saya dapat tahu tanah masih kering, jadi untuk petak ini saya tetap memnyiram.

Meter dapat memabntu dengan memberikan maklumat yang lebih tepat keadaan tanah.

Meter uji tanah, memudahkan kita menguji keserasian tanah. Misalnya tanah ini pH nya 5.5. pH yang serasi untuk cili kailan antara 5.5 hingga 7.5. Jadi, pH 5.5 dah kira borderline, berasid sedikit. Untuk tingkatkan pH saya perlu campur kapur.  Saya gunakan kapur pertanian, iaitu kapur mati (hydrated lime).


Meter memudahkan kerja menyukat pH tanah kerana tidak perlu larutkan tanah.


Meter uji tanah ada stok sekarang. Harganya RM150. Ready stock 5 unit sahaja. Meter telah diuji dan telah diletakkan bateri.  Meter menggunakan bateri 9V.
Sms/whatsapp 0175009364 untuk pesanan.

4 ulasan:

 1. Tuan Is
  kapur pertanian ni kalau utk.tanah dalam pasu, banyak mana sukatannya?..boleh ke bancu dengan air dan siram terus dalam pasu?
  Terimakasih.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Saya letak 1/2 cawan dalam pasu besar. Seeloknya ditabur supaya tindakbalas berlaku perlahan. Ini untuk elakkan tanah terlalu panas akibat proses peneutralan.

   Padam
 2. Salam En Iskandar, meter PH ni masih ada lagi tak stok untuk dijual?

  BalasPadam