Halaman

Cari Blog Ini

Ahad, 8 Februari 2015

Menyemai Sawi Di Musim Panas


Sawi seeloknya disemai jarang, dengan jarak 10 cm antara cambahan.  Bagaimanapun di musim kemarau elok juga kalau dusemai rapat.  Pokok yang rapat akan menghalang permukaan tanah daripada terdedah dan ini dapat mengurangkan kadar kehilangan air melalui sejatan di permukaan tanah.  Saya tidak risau sangat tentang perebutan cahaya kerana ketika musim begini keamatan cahaya amat tinggi.
Cuma saya pastikan tanah diletak baja secukupnya dan kekalkan kelembapan tanah dikekalkan dengan menyiram lebih kerap atau menggunakan air yang banyak setiap kali menyiram.
Sementara itu saya akan tuai sambil menjarang.  Dapat makan anak sawi yang rangup dan rapuh.  Saya akan terus menjarang hingga jarak antara pokok 20 cm.  Pada jarak ini pokok sawi akan membesar lebih cepat.
Oh ya, ketika menjarang, saya akan alih kedudukan pokok yang ingin dikekalkan.  Ini kerana sawi yang dialih akan lebih cepat besar berbanding dengan anak pokok sawi yang tidak dialih.  Jadi apabila tanam cara ini, saya dapat tuaian pertama pada minggu ketiga (anak pokok) dan saya tuai semuanya pada minggu ke 8.  Jika pertumbuhan perlahan, tuaian terakhir pada minggu ke 10.
Saya akan semai batch baru setiap 3 minggu untuk pastikan bekalan sawi tak putus.
Saya akan semai baka yang berbeza untuk mendapat tuaian yang berbeza.  Lebihan sawi dijeruk dan disimpan dalam balang (botol jem) kaca.  Sawi yang dijeruk tahan lebih lama.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan