Halaman

Cari Blog Ini

Khamis, 19 Februari 2015

Menyemai Benih Salad

Ada banyak cara menyemai salad. Ia tidak terlalu terhad kepada cara tertentu. Yang penting apabila temui cara menyemai yang serasi, kekal dengan cara itu. Ubahsuai sehingga kaedah yang digunakan sempurna. Kebiasaannya, saya semai salad di dalam bekas terlebih dahulu kerana jika semai di tanah sebahagian benih akan hilang dikutip semut, atau dimakan ayam dan burung.
Anda boleh semai dalam dulang semaian modular, dulang semaian rata, besen air yang ditebuk, kotak susu tetrapek yang dikerat dia dan ditebuk dipangkalnya, botol yogurt, bekas telur dan apa sahaja.

Dalam contoh ini saya gunakan bakul yang dilapis dengan kertas suratkhabar. Tujuan saya gunakan bakul adalah supaya lebihan air tersejat keluar. Ini penting kerana saya akan letakkan bekas ini di tempat teduh. Tujuan meletakkan di tempat teduh ialah supaya suhu tanah tidak terlalu tinggi, yang mungkin akan membantutkan percambahan benih.

Untuk tanah pula saya gunakan campuran kompos iaitu sisa kebun yang telah diperam sehingga hancur dan pasir yang kasar iaitu pasir yang dibeli daripada kedai pembekal bahan binaan. Anda boleh juga gunakan tanah kebun (topsoil). Jika tanah mengandungi terlalu banyak tanah liat, gaulkan dengan sedikit pasir supaya tanah tidak menakung air. Tanah yang diidamkan ialah tanah yang mempunyai saliran yang elok tetapi masih menyimpan air.
Gabungan terbaik ialah tanah lom atau keladak dan pasir dengan nisbah 2:1, dua bahagian tanah lom dan satu bahagian pasir.

Basahkan tanah menggunakan penyembur. Memadai sekadar tanah lembap. Anda sedia untuk menyemai.

Secara amnya, benih tidak perlu direndam kerana benih salad halus sahaja. Bagaimanapun, jika anda ingin cepatkan proses percambahan, rendam dulu benih dalam air suam. Rendam selama 2 jam sahaja di dalam air suam. Jangan rendam terlalu lama kerana apabila kita merendam, proses pembibitan bermula, iaitu benih mula bagun dari tidur dan dan sel di dalam benih mula menggunakan oksigen. Jika terendam lama, benih tidak dapat serap oksigen dan akan mati lemas.

Tabur benih di atas permukaan tanah dan sembur dengan air supaya ia lekat pada permukaan tanah dan tidak diterbangkan angin. Kemudian tutup dengan kertas suratkhabar. Basahkan kertas suratkabar supaya ia tidak mudah terbuka. Tujuan ditutup dengan kertas suratkabar ialah supaya permukaan tanah tidak terdedah. Simpan di tempat yang teduh.

Selepas 2 hari periksa tanah. Jika kering, sembur dengan penyembur. Jika anda gunakan meter lembapan, sembur hingga 10% lembap sudah memadai. Jika anda gunakan dulang semaian modular, siram dengan merendam bekas dalam dulang dengan air pada aras 0.5 inci. Elakkan menyiram dengan air yang disiram secara terus. Gunakan penyembur. Benih tidak perlukan air yang banyak tetapi memerlukan lembapan yang berterusan.

Jangkamasa benih bercambah bergantung pada baka, jangka masa benih tersimpan, suhu persekitaran dan medium semaian ang digunakan.

https://www.youtube.com/watch?v=oHrdfzX06w8

2 ulasan:

 1. Saya ada baca tntg tanam pokok guna gel diaper....cara tu x mmbhayakn tanaman dan berkesan ke?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Saya tak pasti.
   Mengapa nak gunakan gel diaper sedangkan alatan menyemai lebih murah daripada diaper?

   Padam