Halaman

Cari Blog Ini

Selasa, 10 Februari 2015

Mengawet Makanan


Jika ada lebihan sayur, mengapa tidak disimpan dalam balang/botol.  Jika kaedah penyediaan betul, makanan tak perlu disimpan di dalam peti sejuk.  Lepas buka barulah simpan dalam peti sejuk.
Bukan setakat sayur dan buah-buahan, anda juga boleh simpan makanan bayi dengan cara begini, jadi taklagi  perlu masak bayi setiap hari.
Saya dah kira, jika amalkan kaedah menyimpan begini, kita boleh jimat lebih daripada 50% berbanding dengan membeli makanan dalam tin/botol.

5 ulasan:

  1. apa yg di simpan dlm balang tuh? pastu mmg kite tak perlu msk bayi setiap hari hehehe...

    share lah ngn org yg tak reti nih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yang di atas jeruk batang salad cina. Daun dibuat salad, batang dijeruk dalam kicap masin. Jika dibeli, satu botol kecil dalam RM2. Dibuat sendiri, harga botol 80 sen hingga RM1.20. Batang salad cina lebihan sayur yang ditanamsendiri. Kicap, dalam 20 sen setiap balang kecil.
      Kos lain, gas untuk rendaman air panas.

      InsyaAllah akan bercerita secara berperingkat.

      Padam
  2. Tak sabar menanti resipi tu :-)

    BalasPadam
  3. Iyalah..patutnya cerita saja bagaimana cara nak menjeruk tu..sangat exited nak tahu & good tips untuk orang mcm saya yang ada kebun kecil kat rumah...

    BalasPadam