Halaman

Cari Blog Ini

Selasa, 20 Januari 2015

Pokok Ketapang Dan Stesyen Teksi

Soalan Pengunjung --
Salam En. Iskandar, ada jual tak daun ketapang? Kat mana saya boleh dapat daun ni?
----------------------------------
Aduh nak buat apa daun ni? Tiada. Saya tak tanam pokok ni.
Pokok ketapang biasanya banyak tumbuh liar di pesisiran pantai. Kalau belah pantai barat, biasanya ada dekat stesyen teksi. Saya tak tahu apa rahsianya tapi orang teksi suka buat tempat menunggu di bawah pokok ketapang.
Kalau di Semenyih ni, nak cari pokok ketapang, cari tempat teksi menunggu.

Oh ya, kalau nak daun ketapang untuk buat rooting stimulant, saya ada jual pekatan rooting stimulant yang berfungsi 5 kali lebih elok daripada rooting gel. 1 botol 50mL yang digunakan untuk hasilkan 10L larutan rooting stimulant kami jual dengan harga RM10.

Beli satu botol rooting stimulant ni, buat 10L, simpan dalam botol. Sebelum alih anak pokok, spray pada tanah yang nak di alih. Nak buat keratan semaian atau tut, spray pada batang pokok.

Kadang-kadang sayur lambat besar sebab akar dah tua dan tidak lagi efisien untuk serap nutrien. Spray rooting stimulant, akar baru tumbuh selepas beberapa hari. Sayur dapat serap baja dengan lebih efisien, dan pertumbuhan galak semula.

Secara tak langsung bahan ini menjimatkan sebab kadar kehilangan baja kerana pokok tidak serap dengan efisien dapat di minimakan.

Jangan lupa ya, produk baru kami, rooting stimulan. RM10 untuk pekatan 50mL. Tak perlu susah-susah cari pokok ketapang. WhatsApp 0175009364 atau emel [email protected]

Tiada ulasan:

Catat Ulasan