Halaman

Cari Blog Ini

Isnin, 8 Disember 2014

Kucing Untuk Kawal Makhluk Perosak


Apa yang saya ingin katakan dalam 2 posting terkini ini ialah, kita boleh kawal makhluk perosak menggunakan haiwan peliharaan. Misalnya, burung hantu untuk kawal populasi tikus yang memakan tanaman sebelum sempat dituai, atau kerengga untuk mengawal populasi ulat yang memakan daun sayur. Ada yang syorkan kucing, tapi saya tidak syorkan. Ini kerana kucing mengundang masalah baru. Ia memang thrill keluar memburu, tapi haiwan yang dibawa pulang bukannya perosak yang kita harapkan diburu. Kucing yang saya bela bawa pula mengkarung, chemeleon, ular lidi, dan entah apa lagi, yang sebenarnya sahabat pekebun.

Ada yang kata, mungkin saya bencikan kucing, sebab itu saya discredit kucing. Tak, saya tak benci kucing. Saya bela kucing, pernah dalam satu masa hingga 11 ekor dan jumlah kian bertambah bila jiran jadikan tempat tinggal kami sebagai sasaran membuang anak kucing. Apa yang ingin saya sampaikan ialah, kita harus fokus pada objektif kita. Objektif kitahari ini adalah membincangkan penggunaan haiwan pemangsa untuk mengawal populasi makhluk perosak.

Ok, mungkin lah boleh, jika kita tanam pokok yang hasilkan beri dan selalu dicuri burung.  Kucing boleh berfungsi membantu mengurangkan jumlah kerosakan akibat gangguan burung.

1 ulasan: