Halaman

Cari Blog Ini

Khamis, 21 Ogos 2014

Woksyop Maya; Cendawan Dari Dapur, Minggu 3


Minggu lepas kami telah tunjukkan cara untuk sediakan spawn cendawan menggunakan benih daripada spora dan miselia daripada induk cendawan yang dibeli daripada pasar/pasaraya. Ada yang bertanya, kenapa tidak ditanam terus benih ke dalam subtrat, iaitu makanan cendawan. Sebenarnya tak boleh, sebab kita inginkan benih (spawn) yang tulen, iaitu yang tidak dicemar dengan spora kulat yang lain.

Saya yakin ramai antara rakan-rakan yang ikuti posting ini dan telah menyediakan spawn cendawan. Bagaimanakah nak tentukan tompok miselia yang terbentuk adalah benih cendawan yang tulen?

Ok, begini. Cendawan membiak dengan menghasilkan spora. Kulat juga menghasilkan spora, tetapi kulat tidak membentuk cendawan. Oleh kerana bahagian yang membentuk spora pada kulat adalah kecil, bila spora terbentuk, warna tompok kulat berubah mengikut warna spora.
Jadi, jika ada tompok dengan warna yang lain daripada warna tompok miselia, kita boleh buat kesimpulan bahawa spawn cendawan tersebut telah tercemar dan tidak tulen. Spawn tersebut tidak boleh digunakan. Sebab itulah minggu lepas saya ada sarankan supaya disediakan banyak bekas spawn cendawan supaya pelunag untuk hasilkan spawn yang tulen lebih tinggi.

Gambar menunjukkan tompok miselia cendawan yang tidak tulen. Kulat cemar dibulatkan. 

Gambar ke dua menunjukkan spawn cendawan yang tulen.

Spawn cendawan yang berjaya dihasilkan.

Saya perhatikan pertumbuhan miselia cendawan pada medium agar lebih perlahan berbanding dengan medium pisang ranum. Jika ingin pertumbuhan miselia yang lebih galak kita perlu tambahkan nutrien. Saya syorkan ketika menyediakan medium agar agar, tambah tepung kacang hijau dan tepung kentang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan