Halaman

Cari Blog Ini

Sabtu, 23 Ogos 2014

Tanamsendiri -- Pokok Bunga Matahari

Pokok bunga matahari


Pokok bunga matahari adalah antara pokok yang mudah ditanam, mampu menceriakan laman dan menghasilkan biji kuaci yang berkhasiat jika dimakan.

Merendam
Renda benih dalam air suan dengan suhu antara 40 hingga 60 darjah Celsius sehingga air kembali ke suhu bilik atau selepas 2 jam direndam. Lepas merendam, terus semai.

Menyemal
Gunakan tanah adunan semaian atau tanah kompos yang mampu menyimpan air.  Lembapkan tanah, jangan terlalu basah.  Tanam benih dengan bahagian tajam (bahagian tunas akar keluar) ke arah bawah di dalam lubang sedalam 5 cm.  Letakkan 1 hingga 3 benih dalam satu lubang.  Jarakkan antara lubang kira-kira 15 cm.  Jika semai di dalam dulang semaian modular, semai 3 benih dalam satu sel.  Jika gunakan jiffy-7 letakkan 2 benih dalam satu sel.  Benih akan bercambah dalam masa satu minggu.  Selepas benih tumbuh kukuh, kerat cambahan yang lemah.  Tinggalkan 1 atau 2 cambahan dalam 1 lubang.

Mengalih
Sementara itu sediakan bekas yang besar sekurang-kurangnya dengan kedalaman 30 cm.  Jika ingin alih ke tanah, gali lubang sedalam 30 cm dan gaulkan tanah yang digali dengan baja organik (pellet tinja ayam) setebal 5 cm.  Kawasan tersebut akan tertimbun keluar dengan busut setinggi 5 hingga 10 cm.  Siram dan biarkan sehingga cambahan sedia untuk dialih.  Jika ingin tanam dalam bekas, gaulkan 20 cm tanah kebun dengan 5 cm tinja ayam, isikan sehingga ¾ bekas dan siram.

Apabila cambahan telah tumbuh antara 3 hingga 4 helai daun, atau 2 minggu selepas bercambah, ia sedia untuk dialih.  Letakkan bekas semaian di tengah panas 2 hingga 3 jam sehari untuk kukuhkan cambahan.   Pastikan tanah kekal lembap.  Selepas 3 hari, alih cambahan.
Tanah ke tanah atau dalam bekas hingga ke paras set daun pertama.  Lakukan aktiviti mengalih di sebelah petang.  Siram untuk basahkan tanah tapi jangan sampai air bertakung.

Menjaga
Siram setiap hari di sebelah pagi jika tidak hujan.  Apabila kudup bunga utama keluar, kerat tunas sisi, untuk dapatkan bunga dengan saiz yang besar.  Cabut rumpai untuk elakkan persainagn air dan baja.

Menuai
Jika ingin tuai biji, tunggu sehingga pokok kering.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan