Halaman

Cari Blog Ini

Jumaat, 28 Februari 2014

Soalan Pengunjung -- Berengga Lalat Memakan Benih

Soalan rakan tanamsendiri:
Saya semai benih roselle menggunakan dua kaedah, satu pakai jiffy, satu lagi pakai tanah dalam polibag kecil.  Pagi tadi saya dapati terdapat ulat kecil berwarna putih sedang memakan benih semaian.
------------------------
Ulat putih kecil tersebut adalah berengga (maggot/larva) dari jenis lalat sayur atau mungkin juga berengga bari-bari.  Mungkin serangga perosak telah bertelur pada benih ketika direndam atau ketika disemai.  Jika kawasan rumah ada masalah serangga perosak yang menyerang benih, saya cadangkan ditutup tutup rapat bekas rendaman, misalnya menggunakan cawan pakai buang yang bertudung supaya lalat atau bari-bari tidak dapat masuk untuk bertelur.  Untuk elakkan serangan perosak pada benih ketika disemai, saya cadangkan tutup bekas semaian dengan jaring halus di permukaan atas semaian.  Bila benih bercambah, alihkan jaring.

Kadang-kadang ada juga serangga perosak yang menyerang akar cambahan.    Saya pernah menghadapi masalah tersebut.  Saya gunakan kertas “baby wipes” yang digunting hingga tengah kertas dan dipasangkan pada cambahan seperti collar.

Menghindar serangan lalat pada akar cambahan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan