Halaman

Cari Blog Ini

Jumaat, 14 Februari 2014

Nak Siram Teh Kompos Atau Tidak?

Jika guna baja organik dah kira ok. Tapi kalau nak sayur yang besar tapi tak tawar, gunalah teh kompos.  Bukan idea saya, dah ramai yang guna sebelum ni.  Jika tiada kompos dan mikrob bermanfaat untuk digunakan, saya syorkan uncang teh kompos yang kami sediakan.  Tiada rahsia.

Pokok sebelah kiri disiram dengan teh kompos.  Pokok di sebelah kanan disiram dengan air.  Dua-dua pokok dibaja dengan baja organik.
Dua pokok sawi kailan jepun yang terabai yang disemai pada waktu yang sama telah dialih 2 minggu yang lalu. Tanah yang diguna telah digaul dengan organik. Pasu kiri disiram dengan teh kompos. Pasu kanan disiram dengan air paip.  Lihatlah sendiri.

------------------------
Uncang teh kompos masih ada stok.  SMS/WHATSApp 0183601610 untuk maklumat lanjut.

5 ulasan:

 1. assalamualaikum en is. selain sayur, pokok buah atau bunga blh digunakan tak? terima kasih.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Untuk batch teh kompos yang ini, saya belum uji dengan sayur buah atau bunga atau pokok bunga hiasan. Yang saya uji hanya dengan sayur daun. Jadi, saya tak pasti. InsyaAllah saya akan sediakan rumusan untuk pokok berbunga pula.

   Padam
 2. Salam kenal dan terus follow. Tengah berjinak-jinak nak menanam nie.. semoga blog anda dapat memberi sumber ilmu.. terima kasih atas perkongsian.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Terima kasih Kuazue Mohd. Diharap Kuazue juga dapat membantu kami dengan mendapatkan benih dari kami.

   Padam
 3. bila dah buat kompos teh tu kita kena siram bila dan bila hari tak siram tu kompos tu kena sentiasa pasang ke blower tu

  BalasPadam