Halaman

Cari Blog Ini

Isnin, 17 Februari 2014

Gambar Kiriman Rakan Tanamsendiri -- Ben AliSawi hijau renek ditanam dalam struktur khas untuk mengelakkan gangguan siut dan tikus.  Gambar milik Ben Ali.  

Sawi hijau renek yang subur, sedia dituai dalam seminggu lagi.  Gambar milik Ben Ali.

Bekas semaian disusun rapi.  Tanah yang digunakan mempunyai struktur yang elok.  Gambar milik Ben Ali. 

Anak pokok kacang botor yang tumbuh dengan subur.  Gambar milik Ben Ali.

Cambahan ditanam dengan halaman untuk mengelakkan serangan makhluk perosak.  Gambar oleh Ben Ali.

Hari ini kita  dapat menatap gambar kiriman rakan tanamsendiri iaitu Sdr Ben Ali dari Pahang Darul Makmur.  Saya tabik saudara Ben Ali kerana begitu cekal dalam aktiviti menanam sendiri di rumah.  Ini kerana kawasan rumah Sdr Ben Ali agak mencabar untuk menanam sayur disebabkan oleh gangguan makhluk perosak yang pelbagai.  Perhatikan setup yang dibuat oleh rakan kita ini, agak lain daripada yang lain kerana ingin mengatasi masalah makhluk perosak.

Pokok sawi ditanam dalam pasu yang disusun dalam struktur besi khas untuk gardening mampu mengurangkan risiko serangan tikus dan siput.  Sawi renek yang menjadi tiada cela, kelihatan begitu subur.

Tanah yang digunakan untuk menyemai juga kelihatan cantik, kaya dengan nutrien.  Warna tanah sebegini menandakan tanah kaya dengan beberapa jenis nutrien.  Untuk mengetahui jenis nutrien tersebut sila rujuk posting terdahulu tentang tanah dan nutrien.

Pokok kacang botor uga telah mula memanjat tanpa sebarang cela./  InsyaAllah dalam 4 bulan lagi Sdr Ben Ali akan dapat menikmati kacang botor segar.

Terima kasih Sdr Ben Ali kerana sudi berkongsi gambar dengan kami melalui blog tanamsendiri.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan