Halaman

Cari Blog Ini

Rabu, 15 Januari 2014

Betik Sekaki Dalam Bekas

Beberapa tahun lalu pembekal benih ada tawarkan saya benih betik sekaki. Saya waswas untuk beli benih tersebut kerana harga yang ditawarkan terlalu mahal.  Katanya pkok renek.  Benih hermafrodit, buah lebat.  Dalam hati, kenana nak berbelanja hingga beratus ringgit untuk benih betik yang tak sampai seratus gram.

"Kenapa mahal sangat, apa special betik ni?"  saya soal pembekal.

"Aiya.... betik ni kan naik kapalterbang.  Lu ingat kapalterbang pakai minyak tanah ker, minyak tanah pun mahal tau.  Lagipun betik ni renek.  Kecil saya.  Tinggal kondo tingkat 80 pun boleh tanam.  Asal ada ruang letak pasu.  Tak ada cahaya, lampu ada!"

Macam-macam. Kapalterbang tak paai minyak tanah ker? Hmmmm.....
Nak ambil hati pembekal saya belilah satu pekel kecil.  Dah beli, mana nak jual benih ni.  Siapalah nak beli benih betik dengan harga yang tinggi.

Selepas diiklankan dalam blog tanamsendiri, ada beberapa orang rakan yang berminat dan membeli benih tersebut.  Antaranya, Puteri Purnama di blog dalamlingakaran ini, kini disinidalamlingkaranini.blogspot.com.  Ada juga beberapa kali saya buka cerita tentang betik sekaki.  Saya kata, betik ni kalau tanam dalam pasu pun boleh.  Ada yang senyum sinis.  Biasanya soalan yang saya terima ialah "Tak pecah ker tanam dalam simen?"  Itu cerita zaman jepun, zaman orang mandi di perigi.  Sekarang mana ada betik pecahka simen. Adusy.

Beberapa bulan lepas setelah baut promosi yang bertubi-tubi, barulah benih betik sekaki jalan.  Saya sendiripun ada ruang sedikit untuk buktikan betik sekaki sesuai ditanam dalam pasu.  Nah sekarang hampir bulan kemudian, betik sekaki dah megeluarkan putik bunga.  Tingginya dalam 90cm (3 kaki) lebih sedikit aja.  Barangkali, kalau tanam dalam pasu seramik yang besar pasti cantik kan?

Betik sekaki dalam bekas mula berbunga.

16 ulasan:

  1. saya selalu skip topik betik sekaki ni sebab ingat betik? mana ada ruang? rupa rupanya betik mini! bagusnya.....ingat nak beli lepas ni

    BalasPadam
  2. Berapa harga benih betik sekaki no bro?

    BalasPadam
  3. ada stoklagi ker betik sekaki nih. Cadang nak beli

    BalasPadam
  4. betik ni berbuah dan boleh dimakan ke?ke utk hiasan je

    BalasPadam
  5. Salam...sy berminat nak beli benih betik sekaki...masih ada jual lg ke...tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikum salam,
      Ada stok. SMS/WhatsApp 0175009364 untuk pesanan.

      Padam
    2. Assalamualaikum dan salam sejahtera

      Biji Benih Betik Sekaki

      HARGA RM10 (1 paket =100 biji)


      Untuk urusan pembelian sila whatsapp ke no 0135363752(faisal)

      Padam
    3. Assalamualaikum dan salam sejahtera

      Biji Benih Betik Sekaki

      HARGA RM10 (1 paket =100 biji)


      Untuk urusan pembelian sila whatsapp ke no 0135363752(faisal)

      Padam
  6. assalam. mohon beli benih betik sekaki tu. whatsapp ke 011 26089839 ye. terima kasih

    BalasPadam
  7. Saya nak beli...ada jual lagi x

    BalasPadam
  8. Assalamualaikum dan salam sejahtera

    Biji Benih Betik Sekaki

    HARGA RM10 (1 paket =100 biji)


    Untuk urusan pembelian sila whatsapp ke no 0135363752(faisal)

    BalasPadam
  9. Assalamualaikum dan salam sejahtera

    Biji Benih Betik Sekaki

    HARGA RM10 (1 paket =100 biji)


    Untuk urusan pembelian sila whatsapp ke no 0135363752(faisal)

    BalasPadam
  10. Assalamualaiku..tumpang tanya ..ada x jual benih betik buah elbino yang besar panjang tu...ayh sya nak sngt benih tu..klau ada tolong bgitau ya..0134570441 ziera

    BalasPadam