Halaman

Cari Blog Ini

Selasa, 31 Disember 2013

Soalan Pengunjung -- Bunga Matahari Mixed Colour

Salam En. Iskandar,
Mengapa bunga matahari yang saya tanam dari baka mixed colour tak ada warna bercampur pun?

------------------------------
Waalaikum salam,
Mari kita perhatikan gambar yang saya terima daripada pembekal dulu.

Gambar bunga matahari baka mixed colour yang dibekalkan oleh pembekal. 

Kalau kita perhatikan gambar tersebut, ia seolah-olah misleading, seperti bunga ada halo warna merah yang ketara.  Sebenarnya gambar ini tidak misleading.  Warna merah dalam gambar ini ketara kerana  gambar tersebut telah ditinggikan beza-cahaya (contrast).  Tujuannya untuk menunjukkan kehadiran warna merah di dalam kelopak bunga tersebut.

Sebagaimana yang dibincangkan dalam posting terdahulu, saiz, bentuk, dan pola warna dalam bunga matahari bergantung kepada kaedah penanaman yang kita gunakan.  Jika inginkan bunga yang bersaiz besar dengan bentuk dan warna yang sempurna, pembajaan yang optimum perlu dilakukan sebelum putik bunga keluar.

Jika rakan-rakan perhatikan bunga yang rakan-rakan tanam tanpa membandingkan dengan bunga matahari baka biasa, rakan-rakan tidak akan nampak keistimewaan bunga baka mixed color.

Mixed colour yang dimaksudkan di sini bukannya bunga mempunyai pelbagai warna tetapi warna kelopak bunga ini bukannya warna kuning asli.  Ia ada campuran warna merah.  Bagaimanapun warna merah dan warna kuning tidak terasing.  Seluruh kelopak mempunya warna bercampur dengan warna kuning sebagai asas dengan tint kemerahan.  Jika anda perhatikan pola kelopak, anda akan dapati warna merah ketara sedikit di bahagian dalam ke arah pusat bunga menyebabkan ada tint halo kemerahan.

Gambar berikut menunjukkan gambar bunga matahari dari baka giant (kiri) dan bunga matahari dari baka mixed colour (kanan) yang pokok yang telah saya tanam. Saya juga tidak mendapat warna merah yang terasing tetapi warna kelopak dari dua baka tersebut jelas ketara perbezaannya.

Bunga matahari baka giant (kiri) dan bunga matahari baka mixed colour (kanan).


Tiada ulasan:

Catat Ulasan