Halaman

Cari Blog Ini

Khamis, 26 Disember 2013

Kompos Bahagian 40 Daripada 40

Pelengkap Bahagian Teori


Fuh….. Panjangnya cerita. Alhamdulillah. Secara kasarnya dah lengkap saya bercerita tentang perkara yang berkait dengan kompos. Tapi bab kompos ni memang skopnya pun luas. Kalau nak kira lengkap, memang mustahil. Lengkap pada pandangan sayalah. Doh nok wat guane….

Secara asasnya begini. Kompos adalah bahan organik yang terurai. Buat macamana sekalipun, bahan organik kalau diperam akan terurai. Bezanya, cepat atau lambat, tak berbau atau berbau busuk. Itu aja. Kompos tetap akan menjadi. Jadi tiada betul atau salah dalam proses membuat kompos.

Dengan selesainya bahagian ini maka lengkapkan seksyen teori tentang kompos. Terima kasih kerana follow siri posting ini. Ada dua seksyen lagi, iaitu “Membuat Kompos” dan “Menggunakan Kompos”.

InsyaAllah saya akan refine lagi posting ini untuk dijual melalui Ebook.

5 ulasan:

 1. Salam Tuan Is,

  Saya baru berjinak2 mengkompos ni; sedang berkira2 nak buat kotak kompos. Perlu buat berapa seksyen yang bagusnya ye (cth 3 seksyen utk kompos matang, pertengahan dan baru). Lagi satu lantai kotak kompos tu sebaiknya biar tak berlantai bersentuh dengan tanah atau perlu ada lantai? (papan, tiles, batu bata etc)
  TK :)

  BalasPadam
  Balasan
  1. Jika nak kumpul cecair kompos, biar ada lantai. Tapi seeloknya tak berlantai supaya organisma dalam tanah dapat makan kompos dan ini dapat cepatkan lagi proses penguraian.

   Padam
  2. Terimakasih Tuan
   Kotak kompos telah diletakkan dan mula beroperasi 5/1 lalu. Kotak keseluruhan bersaiz 6'x3', setiap seksyen bersaiz 2'x3'. Buat masa ni saya sedang memenuhkan seksyen pertama yang di tengah2 (tapi selang dua hari juga saya menjenguk :))
   Sekiranya saya nak mulakan buat rotation (mula isi seksyen kedua setelah seksyen pertama penuh; seterusnya alih isi seksyen pertama ke seksyen ketiga; apabila seksyen kedua penuh dan dialihkan pula ke seksyen pertama yg telah kosong tu) berapa hari idealnya dari satu seksyen ke seksyen yang lain ye.
   Kena bertanya pakar sebab pembacaan dalam internet lebih kepada contoh2 di tempat beriklim sederhana, mungkin xsesuai sangat utk iklim negara kita ni

   Padam
 2. Sy mmg mengikuti posting ni.. :-)

  BalasPadam
 3. Nice info and well written series of article... Cant wait for the next post... Org sabah bilang, jangan kasi lama En Is... :-)

  BalasPadam