Halaman

Cari Blog Ini

Ahad, 15 Disember 2013

Kompos Bahagian 33 Daripada 40

Apa Lagi Yang Boleh Dikompos?


Kita perlu ingat, tujuan utama kita buat kompos ialah untuk kitar semula bahan organik, tanpa perlu membazir tenaga. Kalau keluar duit beli bahan lain untuk di kompos, adakah tujuan asal kita tercapai? Kalau kita beli gula merah, tepung, adakah kita berjimat. Gula dan tepung dijual untuk dimakan, mengapa pula kita beli untuk buat kompos?

Hok nilah orang tua tua nok beleber ni. Nok baziiiir sokmo.

Rule nombor satu. Jangan beli bahan impot hanya untuk dikompos. Mu nok gi beli air kencing tu haper citer? Haish langsung tak masuk akal. Berbalik semula kepada topic kita.

Jika nak beli juga bahan untuk dicampur ke dalam timbunan kompos, belilah bahantempatan. Sekurang-kurang duit kita tak mengalir keluar. Bahan impot membazir tenaga, sebab banyak bahanapi digunakan untuk hantar bahan tersebut.

Bahan organik sisa laman rumah, atau dari mana-mana sumber tempatan biasanya terurai pada suhu yang tinggi sebab proses penguraian membebaskan haba. Apa lagi di Negara kita yang sememangnya mempunyai suhu yang tinggi. Tak perlu risau tentang benih rumpai yang akan bercambah. Dari pengalaman saya, tiada benih rupai akan bercambah sebab benih dah masak dalam timbunan kompos. Anda boleh terus guna kompos tersebut tanpa waswas.

Orang yang kata benih rumpai akan bercambah, pada pendapat saya tak pernah buat kompos. Dia hanya baca buku tanpa buat sendiri kompos.

Jika anda tinggal dikampung dan ada bela ayam. Letak rumpai kering dalam reban untuk serap bau atau sebagai sarang. Bahan tersebut boleh dicampur terus ke timbunan kompos. Benih rumpai tersebut? Jangan risau, saya yakin semuanya telah dimakan ayam. Lgipun tinja ayam yang fresh boleh bertindak sebagai bahan pengaktif kompos – secara percuma.

Jika tinggal di kawasan pecan, ada banyak burung merpati liar, boleh guna tak?

Hmmmm, boleh tapi saya tak syorkan. Ini kerana ada sejenis kulat yang mungkin akan membiak dalam tinja burung merpati. Debunya amat berbahaya dan boleh membawa maut. Walaupun biasanya OK, janga cari nahas. Kita berkebun di rumah untuk kesihatan, bukan menempah maut.

Bersambung….

Tiada ulasan:

Catat Ulasan