Halaman

Cari Blog Ini

Isnin, 4 November 2013

Sayur Daun Perlukan Cahaya Matahari Yang Banyak

Pokok sawi kailan jepun ini lambat pertumbuhannya kerana saya letak dalam pasu kecil di tempat teduh. Bila pokok dah sedia dialih saya letakkan pada ruang yang mendapat cahaya matahari sepenuhnya tanpa terhalang.  Kadang-kadang bila lihat anak pokok yang kelihatan lemah, kita bimbang nak letak tengah panas.  Tapi itulah hakikatnya, pokok perlukan cahaya matahari untuk membuat makanan.  Pokok sawi, kailan, sawi kalilan jepun akan melonjak pertumbuhannya bila diletak di tempat yang cerah dengan cahaya matahari yang tidak terhalang.
Oh ya, saya belum pernah rasa lagi sayur ni kerana ia baka baru.  Barangkali masak apa ya best?

Sawi Kailan Jepun.

7 ulasan:

 1. Betul tu En. Is..tp kalo panas daun dah layu....

  BalasPadam
 2. Pastikan tanah tidak kering di waktu tengahari. Daun layu ketika tengahari tapi akan segah semula bila cahaya kurang.

  BalasPadam
 3. Kalau makan sayur ni masa baru lepas masak sangatla sedap dgn nasi panas. rangup

  BalasPadam
 4. Salam,

  Bila agaknya benih boleh dipindahkan ke tempat panas? sekarang saya belum pindahkan sebab baru 3-4 cm tinggi kailan dan bayam. saya tanam dalam pasu. terima kasih

  BalasPadam
  Balasan
  1. Bila dah ada 4 helai daun. Letak tempat panas kira kira 2 jam sehari supaya pokok kukuh. Lepas 4 atau 5 hari boleh terus alih. Alih di waktu petang sahaja.

   Padam
 5. Betul kata tuan, bayam saya terlindung bawah kacang panjang. Dalam dua mggu hanaya dua tiga daun baru. Selepas 4 hari alih separuh ke tempat tebuka, saiz dan daun tiga kali gnda dengan yang tidak dialih.

  BalasPadam