Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Isnin, 15 Julai 2013

Tanam Strawberi Di Depan Rumah?

Sepasu pokok strawberi dengan buah yang hampir ranum.

Boleh tanam strawberi di tempat panas, bukan tak boleh.  Sebelum kita bincang tentang cara tanam strawberi depan rumah, jom kita tanam roselle dulu.  Ia lebih mudah dijaga, pertumbuhan pokok galak, dan bila tiba masanya pokok berbuah lebat.  kaliks roselle boleh dibuat jus, jem, sirap, dalwa, pewarna asli, serta bemacam-macam lagi.  Berbaloi tanam roselle. Benih masih banyak.  Lihat panel kanan blog, dalam senarai "Benih Untuk Dijual" dan klik Roselle (Hibiscus sabdariffa). Bila dah puas nikmati produk roselle hasil tanam sendiri, kita nikmati strawberi tanamsendiri pula.

Anak pokok roselle yang tumbuh dengan tinggi 1 kaki.

-----------------------------------------------------------------
Sebarang pertanyaan sila hubungi/sms Iskandar di 0175009364 atau email iskandar.abdulrashid@gmail.com atau iskandar@tanamsendiri.com  

22 ulasan:

  1. As salam En.Iskandar...cantik pokok strawberry tu...geram tgk buah strawberry tu...

    agak2 roselle ni boleh tak kalau tanam dlm pasu? sbb nenek saya ada tanam pokok ni kat kg...saya tgk besar jgk pokoknya...:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya boleh. Yang dalam gambar di atas saya tanam dalam pasu. Saya juga pernah tanam dalam kotak gabus, dan atas tanah. Semuanya menjadi.

      Padam
  2. Untuk makluman semua, daun roselle kalau dibuat sambal masyaallah sedapnya hingga tak pandang lauk pauk lain kalau dihidang sekali. Daunnya juga menyedapkan masak lemak ikan (menggantikan asam keping atau tomato).

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya tak tahu. Ingatkan jenis liar aja, Asam Susur. InsyaAllah saya akan cuba. :)

      Padam
    2. boleh r share cmne cara nak buat sambal tuh...

      Padam
  3. EN IS, BILA BENIH STRAWBERY DAH ADA SIMPANKAN UNTUK SAYA YER

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah saya akan simpankan.

      Padam
    2. Saya pernah cuba tanam dahulu..beli pokok di cameron highland..2 bulan sahaja bertahan..itupun saya letakkan dalam rumah sahaja.Boleh En. Iskandar berkongsi cara penanaman pokok straberri di tanah rendah. Kalau ada benih saya nak tempah satu set

      Padam
  4. saya pon nak jugak benih stoberi..klu ade pokok lg bagus..sebab sy tanam guna benih tak mau jadi.

    BalasPadam
  5. Balasan
    1. Ya boleh. Saya akan biakkan sulur strawberi dulu.

      Padam
    2. Sayapun nak juga.....

      Padam
  6. en is dlm entry sebelum ni sya ada oder sat labu manis dan beberapa benih lain saya nk tahu bpa Rm sbb nk bank in duit....nk tambah lada banggala kuning dgn merah sekali ye,,,,,

    BalasPadam
    Balasan
    1. Suzi Isa,
      Set labu manis harganya RM30. Lada banggala, harganya RM2 satu pek. Jadu untuk 2 pek harganya RM4.
      Jumlahnya, RM34.

      Padam
    2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  7. Resepi sambal daun roselle (untuk satu mangkuk bubur)
    bahan-bahannya:
    Daun roselle sebesen direbus sehingga lembut dan buang airnya yang sesangat masam, toskan hingga kering airnya.
    bahan-bahan untuk ditumis:
    alba campor
    bawang putih 4-5 ulas diketuk
    cili kering (ikut suka pedasnya-lagi pedas lagi best) bersama bawang besar 2 ulas,belacan besar ibu jari(ditumbuk/kisar halus)
    daun kari

    cara memasak:
    segenggam ikan bilis digoreng dan diketepikan
    masuk alba,daun kari, bahan2 yang ditumbuk/kisar
    tumis hingga cili masak,
    masukkan daun yang direbus tadi
    last masukkan ikan bilis yg diketepikan tadi
    masak (kacau)hingga hampir kering
    dah siap...

    sedapnya, fikir pun dah terliur....ni resepi mak saya.

    BalasPadam
  8. Daun yg muda, buh dlm sup ikan skit..

    BalasPadam