Halaman

Cari Blog Ini

Selasa, 9 Julai 2013

Gambar Terkini Patch Depan Rumah

Selepas seminggu lebih "bermain" dengan patch depan rumah, inilah hasilnya. Ia seperti yang kami bayangkan. Daun bawang, kobis cina, sawi bakso, jika tiada masalah akan dapat dituai bulan ramadhan.

Patch depan rumah selepas 1 minggu lebih dialih pokok ke dalamnya.

Bunga Gerbera yang tahan panas mula menghasilkan bunga yang mekar.  Verbena juga menghasilkan beberapa jambak bunga yang baru.

Bunga Gerbera yang sedang mekar.

Ada seranggang yang perasan kehadiran "makanan" dalam ruang patch tersebut.  Bahagian hujung yang ada pokok rosemary, tiada masalah.  Bahagian   hujung satu lagi menunjukkan tanda dimakan flea beetle.  Tapi masalah tidak katara, hanya beberapa pokok daun sawi bakso berlubang sedikit.  Saya akan semai beberapa pokok basil atau herba yang lain di situ untuk dijadikan buddy.  Cuma pilihan dibuat dengan teliti supaya pokok yang ditambah tidak merosakkan "rupa" patch.

Pokok sawi bakso menunjukkan tanda dimakan flea beetle.  Ia bukan masalah yang besar.

Selain dari itu saya akan semal beberapa jenis bunga, bermula dengan bunga Anemone Leveillei.  Kalau menjadi bunga yang berwarna biru pasti akan dapat menambah seri patch depan rumah.

---------------
Sebarang pertanyaan sila hubungi/sms Iskandar di 0175009364 atau email [email protected] atau [email protected]

10 ulasan:

  1. Kalau kena flea beetle ni macammana nak solve ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya biarkan aja kerana serangannya tak serious. Boleh juga guna sistem buddy.

      Padam
  2. Nice. Agak2 kalau saya letak tanah atas simen dkt kawasan rumah boleh jadi tak patch mcm ni? Mau kena halau dgn landlord kot.....hehehehe ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tengok kejiranan. Sebelum tu packing dulu barang-barang. :P

      Padam
  3. Cantik patch En.is...cm mini lanskap.ada sayur dan bunga2an :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yang ini kena planning dulu. Sebab kalau jenis tanaman tak serasi tak jadi cantik. Yang ini mem tolong visualise dan approve. :)

      Padam
  4. gerbera tu semai dari benih juga ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bercampur, ada yang ditanam dari benih, ada dari crown (akar. Tanam dari benih ambil masa terlalu lama.

      Padam