Halaman

Cari Blog Ini

Jumaat, 28 Jun 2013

Tanam Sendiri -- Betik Sekaki

Betik Sekaki  adalah tumbuhan dengan batang lembut dan bergelonggong dari jenis renek. Betik ditanam di kawasan tropika dan subtropika. Rasa dan bentuk berbeza mengikut baka. Betik ranum enak dimakan terus atau dibuat jem dan sos. Betik tidak ranum dibuat jeruk dan rojak. Betik sekaki elok ditanam di kawasan rumah kerana ia renek dan boleh ditanam dalam pasu bersaiz besar.  Buah dihasilkan sepanjang tahun. Pokok ini tidak bermusim.

Buah betik kaya dengan tenaga, air, protein, lemak, karbohidrat, serat, kalsium, Fosforus, besi, natrium, Kalium, beta-karotena, vitamin B2, niasin dan Vitamin C. Betik disemai dari biji.

Menyemai
Semai benih betik secara terus ke dalam plastik polibeg bersaiz 15cm X 23 cm. atau gunakan dulang semaian modular.  Isikan tanah dengan nisbah berikut: Pasir 50%, baja organik (tinja ayam) 25% dan tanah atas (topsoil) 25% atau gunakan tanah semaian yang diruus khas oleh tanamsendiri.com. Semaikan 3 biji benih dalam satu polibeg. Jika guna dulang modular, semai 1 biji dalam 1 sel.  Selepas sebulan menyemai, patahkan anak benih yang kurang elok. Biarkan hanya satu anak pokok yang terbaik dalam satu polibeg.

Mengalih
Selepas 8 minggu, alih anak pokok ke tanah atau ke dalam pasu besar. Jarakkan antara pokok dalam 2m.

Merumput
Jangan merumput terlalu rapat dengan pangkal pokok kerana akar anak betik mudah cedera. Gunakan sungkup (mulch) untuk elakkan rumpai tumbuh.

Buah
Betik berbuah selepas 5 atau 6 bulan disemai. Ia berbuah berpanjangan. Buah lebat kira-kira 3 bulan sekali. Pokok berbuah paling banyak ketika berumur 10 bulan. Petik  buah apabila hampir ranum, iaitu apabila buah kekuningan. Jangan tunggu sehingga buah ranum kerana burung suka makan buah betik yang ranum.

Dapatkan benih betik sekaki

1 ulasan:

  1. betik sekaki ni pokok yg perlu persekitaran yg bagaimana?... suka cahaya panas penuh... atau perlu tempat teduh... atau dia tak kisah tanam dimana-mana pun?

    BalasPadam