Halaman

Cari Blog Ini

Khamis, 20 Jun 2013

Soalan Pengunjung -- Petua Tanaman Yang Subur Dengan Tuaian Yang Besar

En Iskandar,
Sayur yang saya tanam kecil dan kurang subur. Boleh tak beri petua macamana nak dapatkan tanaman yang subur dengan tuaian yang besar?

---------------

Boleh.  Senarai berikut boleh digunakan sebagai panduan.

1. Guna benih yang berkualiti dan sesuai.
Gunakan benih yang berkualiti.  Jika benih tak berkualiti, cambahan yang dihasilkan lemah dan mudah diserang penyakit atau tewas bila bersaing dengan rumpai. Pastikan baka dari jenis yang besar untuk hasilkan tuaian yang besar.  Misalnya, jika semai timun mini, buah yang dihailkan kecil. jika mahu timun yang besar, semai timun batu atau timun op.

2. Gunakan tanah yang sesuai.
Tanah ada cirinya yang tersendiri.  Ia mempunyai struktur dan pH (keasidan) yang tertentu.  Jika tanah terlalu padat, tanaman yang dihasilkan terbantut kerana akar tidak dapat oksigen. Jika tanah terlalu berasid atau beralkali, tanaman yang dihasilkan terbantut kerana gagal menyerap nutrien kerana nutrien tidak dapat dibebaskan oleh tanah.

3. Akar bebas tumbuh.
Tanaman yang besar perlukan banyak nutrien dan air.  Jika akar terbantut, jumlah nutrien dan air yang mampu diserap terhad. Jika akar memenuhi bekas, aih ke dalam bekas yang lebih besar. Ketika mengalih, pastikan suhu tanah, jenis tanah dan waktu alih sesuai untuk mengelakkan kejutan pada tanaman.

4. Tanah biar hidup.
Tanah bukannya ruang mati sebagaimana yang selalu disalah-anggap.  Tanah perlu hidup supaya ia dapat meleraikan nutrien dalam baja (kompos) supaya sedia untuk diserap oleh akar.

5. Cahaya biar cukup.
Semai tanaman yang sesuai dengan jumlah cahaya.  Maksud saya, lokasi biar betul. Jika tanaman perlukan cahaya tempat redup, letak di tempat redup.  Jika tanaman perlu cahaya terang sepenuhnya, letak tempat yang terang.  Misalnya, kobis perlukan cahaya yang banyak tetapi redup ketika membentuk bola kobis.  Jadi letakkan tempat yang redup.  Bendi perlukan cahaya yang cerah dan banyak. Letak tempat yang cahaya matahari tidak terlindung.

6. Lindungi tanaman dari makhluk perosak.
Makhluk perosak mampu merosakkan daun atau bahagian pokok yang penting untuk pertumbuhan,  Sentiasa periksa tanaman dan pastikan ia dalam keadaan terbaik.

Rakan-rakan mungkin ada petua yang boleh ditambah. Jangan segan untuk tinggalkan ulasan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan