Halaman

Cari Blog Ini

Jumaat, 28 Jun 2013

Pangkas Ranting Cili

Jika pokok cili dah renggeh dan berbuah jarang, pangkas aja tunas utama serta ranting-ranting yang kurang elok. Kemudian letak baja organik dan siram setiap pagi. Selepas 3 hari, tunas baru akan tumbuh dengan galak.

4 ulasan:

 1. En.Is kalo pokok cili boleh bertahan brape lme utk terus bbuah? Pokok2 sy ade yg dh tk berbuah..daun pn dh sikit2.Cm mne tu?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Norish NN perhatikan di bawah daun. Pastikan tiada makhluk perosak. Jika ada, musnahkan makhluk perosak. Kemudian kerat ranting yang dijangkiti. Baja dan siram pokok.

   Padam
 2. pokok cili di sekitar rumah saya dan jiran-jiran semua kena penyakit kerekot daun... pucuk jadi kecut dan kecik.. ssaya cuba gunting dan buang pucuk yang kerekot, tapi bila tumbuh tunas baru, tetap sama kerekotnya... hinggakan cambahan yang masih dalam bekas semaian pun ada tanda yg sama.

  saya cabut semua pokok yg berpenyakit. harap2 pokok cili yang baru akan selamat. kalau tuan is ada jalan penyelesaian yang lain, harap boleh ulaskan.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Mungkin seragan penyakit jenis kulat. Dulu ada rakan syorkan supaya siram dengan air rendaman daun aloe vera. Saya lupa nama yang menggunakan kaedah tersebut. Boleh cuba sebab Aloe vera memang ada ciri antikulat.

   Padam