Halaman

Cari Blog Ini

Sabtu, 8 Jun 2013

Bayam Dah Besar

Rakan-rakan pasti ingat semaian bayam yang saya nyatakan dalam posting 2 minggu dahulu. Nah dah besar bayam ni. Lagi 2 minggu saya akan dapat nikmati bayam segar.

8 ulasan:

 1. En.Is bayam sy tk besar2 selepas bercambah setinggi 2 inci :(. sy guna tanah hitam+kompos lalang+baja organik sblm semai..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Mungkin cahaya terlalu cerah waktu tengahari. Ini menyebabkan suhu terlalu tinggi dan semaian menjadi terlalu kukuh. Cuba alih lokasi atau pasang sungkup untuk redupkan sedikit cahaya, biar setakat 80% sahaja.

   Padam
 2. salam tuan.
  alhamdulillah, mudah ditanam,mudah dijaga dan cepat dapat hasilnya.Bayam merah dan jenis ini yg tuan kirim dulu puas juga makan hasilnya, ada sepokok dua tinggal untuk.buat benih.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Waalaikum salam,
   Benih Puteri Purnama baru aja diisi, tunggu beberapa jenis benih eksotik utk Puteri Purnama semai. Saya cuba dapatkan baka baru untuk labu manis saiz besar, tapi belum diterima. Itu yang kiriman tergantung.

   Padam
 3. En Iskandar, saya jumpa ulat rupa maca ulat mulung makan akar pokok ketumbar saya sampai mati...bila tengok posting En Is yg lalu, di katakan ulat kekek, larva kekabuh...dah dapat cara berkesan untuk hapuskan? Macam mana kalau kita guna air sabun..rasa boleh, tapi takut pokok pun sama mati.

  BalasPadam
 4. Bayam macam ni dah jadi macam weed pula, kalau semai benih, dia la yang menyibuk keluar...kena selalu cabut.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Sekarang musim ulat kekek di pantai timur. Kutip dan musnahkan. Kalau di kawasan kampung yang ada pokok kelapa, boleh kumpul berkilo. Boleh jual kat pet store. Keringkan boleh jual sebagai makanan sugar glider. Yang hidup jual sebagai umpan untuk memancing.
   Bila dah ada harga hebahkan. Sekejap aja pasti pupus. :)
   Pokok bayam Jika dibiarkan memang cepat membiak.

   Padam
  2. oh gitu, thank u for the info

   Padam