Halaman

Cari Blog Ini

Selasa, 2 April 2013

Warisan Labu Manis Besar

Baru-baru ini sahabat gardening saya kehilangan bapa mertua.  Mendiang terkenal sebagai Uncle Pumpkin Besar kerana labu manis yang ditanamnya besar-besar belaka.  Katanya, apabila bapa mertua tanam labu, dia akan gali lubang dengan diameter 3 kali dan dalam 2 kali serta dipenuhkan dengan tinja lembu.  Apabila bahan organik dah reput elok, baru dialih cambahan labu manis.

Setelah meneliti peti besi milik mendiang, satu dari rahlia labu besar terbongkar.  Sekarang ia tidak lagi menjadi rahsia.  Mendiang menggunakan benih labu manis khas yang sememangnya terkenal mampu menghasilkan labu manis terbesar di gunia, iaitu baka Atlantic Giant.  Satu paket dari benih tersebut telah diserahkan kepada saya untuk disemai.

Nah lihatlah sendiri!

Pek benih yang mengandungi benih labu manis dari baka yang terbesar di dunia -- Atlantic Giant.

6 ulasan:

  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  2. wow..berapa banyak pumpkin pie boleh buat macam ni.. dah tahap kenduri

    BalasPadam
  3. Assalammualaikum tuan,
    taziah kpd.famaly Uncle Pumpkin tu. wow..kalau tak keberatan, saya nak 2 butir nak cuba tanam.Biar jadi sejarah didaerah ku ini.

    BalasPadam
  4. Haha..pakat2 berebut benih labu nampakanya..tungu abg Is bekalkan benih labu tu baru kita semai pulak..

    BalasPadam